ERPB specialistai numato, kad šio regiono šalyse 2014 metais ekonomikos augimas sieks 1,3 proc., t. y. mažiau, nei prognozuota gegužę. Dar praėjusiais metais rodiklis sudarė 2,3 proc. 2015 metais numatomas regiono ekonomikų augimas sieks 1,7 proc., beje, šis rodiklis taip pat mažesnis nei gegužės mėnesio banko ataskaitoje. ERPB nuomone, šalių BVP augimas ateinančius ketverius metus nesieks 3 proc.

"Svarbiausiu veiksniu, galinčiu regione kelti grėsmę, tampa tolesnė Ukrainos ir Rusijos situacijos eskalacija. Ji gali tiesiogiai neigiamai paveikti šias šalis, be to, iš dalies turės įtakos ir visam Vidurio ir Rytų Europos regionui", - nurodoma ataskaitoje.

ERPB prognozuoja, kad šiais metais Rusijoje ekonomikos augimas registruojamas nebus, t. y. sieks 0 proc., nors BVP dinamika pirmąjį šių metų pusmetį ir buvo geresnė, nei tikėjosi finansų institucija. Ataskaitos autoriai pabrėžia, kad teigiamai šalies ūkio plėtrą veikia Rusijos valdžios priimtos paramos bei skatinimo priemonės.

Šių metų pirmąjį pusmetį Rusija neteko 75 mlrd. JAV dolerių investicijų (200 mlrd. Lt). Taip pat teigiama, kad antrąjį šių metų ketvirtį lėšų iš šalies rinkos atsiimta jau mažiau nei per pirmuosius tris šių metų mėnesius. Rusijos įmonės iki 2015 metų pabaigos turės grąžinti užsienio rinkoms skolų už 190 mlrd. JAV dolerių (506 mlrd. Lt). Dėl įvestų vėlesnių Vakarų draudimų naujų paskolų imti Rusijos įmonės nebegali, o tai gali neigiamai paveikti šalies turimas valiutos atsargas, mano ERPB.

Bankas taip pat prognozuoja sunkumus Maskvos prekybos su užsieniu srityje. Vis dėlto ekspertai nurodo, kad mainai prekėmis "greičiausiai bus perorientuoti iš Vakarų į Azijos ir Lotynų Amerikos šalis".

Kalbėdami apie galimą Rusijos draudimą vykdyti Vakarų įmonėms skrydžius virš šalies teritorijos, ERPB atstovai Maskvos nuostolius vertina 300 mln. JAV dolerių, tuo tarpu Vakarų oro linijų bendrovės "praras šimtus milijonų JAV dolerių".

Ukrainoje 2014 metais BVP turėtų smukti 9 proc., nors dar gegužę pateiktuose vertinimuose kalbėta apie 7 proc. 2015 metais prognozuojama, kad šalies ekonomika susitrauks 3 proc.

ERPB nurodo, kad kol kas Ukraina su Rusija nesusitarė ir dėl dujų tiekimo atnaujinimo. Kijevas "artėjant žiemai patirs didelių sunkumų negaudamas rusiškų dujų", pabrėžia bankas.

Be to, dėl situacijos Ukrainoje gali kilti visų regiono šalių karinės išlaidos, o tai gali turėti ilgalaikės neigiamos įtakos jų ekonomikoms.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (215)