30-metis vyras pirmąjį barą Klaipėdoje atidarė prieš pusantrų metų, antrąjį – šiemet sausį. Jis neketina sustoti ir jau planuoja, kaip „Grin Grin“ duris atvers Vilniuje ar Kaune.

Išgąsdino 100 kg svoris

„Matyt, žalių barų idėja gimė kartu su manimi prieš 30 metų, o subrendo prieš 29 metus, tada ir atidariau pirmąjį „Grin Grin“. Jo link ėjau žingsnis po žingsnio“, – kalbėjo jaunas verslininkas.
Gavęs brandos atestatą jis įstojo mokytis elektros inžinerijos, nes tada atrodė, kad remontuoti mobiliuosius telefonus bus labai įdomus darbas. Po mėnesio vaikinas suprato, kad klydo, tačiau mokslus baigė.

Jis pasakojo, kad sulaukęs 22 metų, po studijų, itin susidomėjo saviugda, savistaba, savišvieta. „Tada ir pastebėjau, kad mityba turi labai daug įtakos energingumui, motyvacijai, judėjimui, net meditacijai. Pradėjau stebėti, ką valgau. Buvo ir dar viena priežastis – svėriau 100 kilogramų“, – prisiminė dabar jau 79 kilogramus sveriantis jaunas vyras, kurio ūgis yra 185 centimetrai.

Startas – su 3 tūkst. litų

Kai svarstyklės parodė 100 kilogramų, P. Naujokas suprato, jog reikia suimti save į rankas, nes nebegalima leisti svoriui didėti, jį būtina mažinti.

„Tada pradėjau žiūrėti, ką valgau. Mano racione atsirado daugiau vaisių, daržovių, sulčių, įvairių maistingų kokteilių. Svoris ėmė kristi, savijauta gerėti. Tačiau atsirado nauja problema – labai tingėdavau gamintis maistą, o Klaipėdoje nebuvo vietų, kur galima sveikai pavalgyti. Tada paskambino vienas draugas ir pasakė, kad prekybos centre yra plotas, tinkantis įrengti nedidelį barą.Savaitę pagalvojau ir nusprendžiau, kad turi gimti „Grin Grin“, – pasakojo P. Naujokas.

Turėdamas vos 3 tūkst. litų santaupų jaunas verslininkas įsteigė mažąją bendriją ir ėmėsi kurti barą. „Kaip įmanoma pradėti verslą be įstatinio kapitalo? Tiesiog su tiekėjais suderėjome pakankamai ilgus mokėjimų atidėjimo terminus, prekybos centras nuomos mokestį taip pat sutiko atidėti keliems mėnesiams, todėl ir pavyko startuoti. Neturėjau blogo šleifo, niekada nieko nebuvau apgavęs, gal todėl žmonės manimi ir pasitikėjo, o tai ir leido atidaryti pirmąjį žalią barą „Grin Grin“, – startą prisiminė pašnekovas.

Pajamos – iš kitos srities

Pirmąjį žalią barą „Grin Grin“ jis atidarė praėjusių metų balandį, o antrąjį – šiemet sausį. „Džiugu, kad nuo pat pradžios ši veikla niekada nebuvo nuostolinga, tačiau kol kas nepasiėmiau ir nė lito pelno. Kol kas tai nėra ta sritis, iš kurios gaučiau pajamų. Jų užsidirbu nekilnojamojo turto rinkoje. „Grin Grin“ kol kas yra plėtros projektas, kuris ilgainiui, matyt, taps pagrindiniu pajamų šaltiniu“, – atvirai apie verslo niuansus pasakojo P. Naujokas.

Investavimo fazė – taip jis apibūdino šiuo metu esančią „Grin Grin“ būseną. Tai reiškia, kad visus uždirbtus pinigus jis investuoja į žalių barų plėtrą, didina prekių asortimentą.

„Neslėpsiu, kad dabar mintys sutelktos į trečiojo žalio baro „Grin Grin“ atidarymą. Yra kelios vietos Klaipėdoje, kur jis atvertų duris, tačiau labiau norėčiau tokį barą atidaryti Vilniuje ar Kaune. Įvykių neskubinu, man patinka, kad viskas vyksta pamažu, be streso. Aišku, galima prisiimti paskolų ir staigiai plėstis. Man tai netinka. Svarbu, kad judame į priekį, nestovime vietoje, niekam nesame skolingi“, – pabrėžė pašnekovas.

Žaliavalgiais būti sunku

 Paulius Naujokas
Žali barai – ekologiškos parduotuvėlės „Grin Grin“ Klaipėdoje konkurentų neturi. Juose gaminami patiekalai žaliavalgiams – galima ir sulčių atsigerti, pavalgyti sriubos, salotų, deserto.

Pas mus tikrai negausite mėsos ir nieko, kas yra apdorota termiškai, didesnėje nei 40 laipsnių temperatūroje. Tačiau pavalgysite skaniai ir sveikai“, – tvirtino P. Naujokas.

Todėl jo žali barai, kuriuose, beje, ir patiekalų kainos nėra didelės, nesiskiria nuo įprastinių barų, turi nuolatinių klientų. „Tačiau yra ir tokių žmonių, kurie vieną kartą ateina, matyt, iš smalsumo, o antrą kartą nebegrįžta. Esmė ta, kad būti žaliavalgiais Lietuvoje yra gana sunku. Taip yra todėl, kad mums trūksta informacijos, nes visi galvoja, kad žaliavalgiai valgo tik žolę. Antra priežastis ta, kad mus supanti aplinka iš visų pusių atakuoja maitintis ne taip sveikai“, – savo nuomonę reiškė pašnekovas.

Jis prisipažino, jog ir pats nėra žaliavalgis. „Esu vegetaras, turintis didelį polinkį į žaliavalgystę. Nors stengiuosi laikytis jos principų, tačiau kartais vis tiek tenka suvalgyti sūrio ar makaronų, o tai jau netinka žaliavalgių racionui“, – teigė P. Naujokas.

Svaigalų neparduoda

Jis neslėpė, kad „Grin Grin“ veikla yra pelninga, tačiau visas pelnas investuojamas į plėtrą. „Vizija yra tokia – turėti tiek daug žalių barų ir parduotuvėlių, kad galėtume užsiimti importu. Dabar, kai žali barai tik du, importuoti produktų mums neapsimoka, todėl juos perkame vietinėje didmeninėje rinkoje, o tada negalime uždirbti iš antkainių, nes prekės mūsų klientams tiesiog būtų per brangios. Kai jau turėsime tiek barų, kad apsimokės užsiimti importu, tada ir apie didesnį pelną bus galima kalbėti, nes bus kitokie antkainiai“, – aiškino verslininkas.

Dar vienas būdas padidinti apyvartą ir pelną yra prekyba alkoholiu, tačiau svaigalų „Grin Grin“ baruose neįmanoma įsigyti. „Žinau, kad viešojo maitinimo srityje didžiausias pelnas yra iš arbatos ir alaus. Tačiau pats jau penkerius metus nevartoju alkoholio, tiesiog netikiu šiuo produktu, todėl ir negaliu prekiauti tuo, kuo netikiu“, – savo požiūrį atskleidė P. Naujokas.

Milijonieriaus statusas – ne tikslas

Paklaustas, ar žali barai yra ta sritis, iš kurios galima uždirbti milijoną litų ar eurų, pašnekovas nusišypsojo: „Jei turėčiau milijoną barų ir iš kiekvieno kas mėnesį išsiimčiau po litą pelno, tai ir būčiau milijonierius. Tačiau pinigai man nėra lemiamas veiksnys. Aišku, jie svarbūs, bet kur kas svarbiau tai, kad veikla teikia džiaugsmą, laimę. Kad galiu sveikai maitintis, puikiai jaustis ir suteikti tokią galimybę kitiems.Tai yra sėkmė“.

Jis skaičiavo, kad maždaug po ketverių metų pavyks pasiekti tai, kad Lietuvoje jau veiks tiek jo žalių barų, jog apsimokės užsiimti žaliavalgiams tinkamų ir ekologiškų produktų importu.
„Verslo viziją turiu, tačiau dėl jos dieną naktį neišgyvenu, nesuku galvos. Žinau, kad idėja yra gera, o kai taip yra, lengva ją paversti realybe, o paskui iš jos gauti ir pakankamai pajamų. Gyvenime toks jau esu, jei ko nors trūksta, pats sukuriu. Klaipėdoje trūko žalių barų, juos įkūriau. Kai vėl pajausiu kokį trūkumą, stengsiuosi jį panaikinti, tai gal dar kas nors naujo atsiras. Kuo daugiau sričių, tuo įdomiau“, – entuziazmu ir energija tryško P. Naujokas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (140)