Investuotojų forumo konferencijoje „10 metų kuriant Lietuvos ateitį kartu su Europos Sąjunga“ pranešimą skaitęs A. Šemeta pabrėžė, kad šalies ar regiono konkurencingumui išlaikyti reikalingi ingredientai yra visiems žinomi – kokybiška darbo jėga, stipri pramonė, investicijoms palankios sąlygos, stabili politinė aplinka, finansavimo šaltiniai, investicijos į mokslinius tyrimus ir technologinę pažangą.

„Atsigavimas Europoje reiškia ne sugrįžimą į senas vėžias. Atsigauti reiškia du dalykus – laikytis išbandytų receptų ir tiesų. Antra, rasti naujų ilgalaikių konkurencingumo šaltinių“, – kalbėjo eurokomisaras.

A. Šemetos teigimu, būtina išlaikyti struktūrinių reformų tempą: „Europa, kaip dviratis, jei nejuda pirmyn, griūna į šoną“. Pasak jo, valstybės per paskutinius ketverius metus nuveikė daug, tačiau dalis reformų dar nebaigtos.

Pagyręs valstybes vykdant fiskalinės konsolidacijos planus, A. Šemeta priminė poreikį mažinti darbo jėgos apmokestinimą.

„Valstybėms narėms jau ne vienerius metus rekomenduoju perkelti mokesčių naštą nuo darbo jėgos į kur nors mažiau įtakos darančio ūkio augimui. Čia dar daug neišnaudotų galimybių, bet per mažai politinės valios ar drąsos“, – kalbėjo Europos komisijos narys.

Europos, o kartu ir Lietuvos, konkurencingumui taip pat, A. Šemetos nuomone, svarbi stipri pramonė. „Privačiame sektoriuje pramonėje tenka beveik ketvirtadalis darbuotojų, o kiekviena darbo vieta pramonėje sukuria iki dviejų darbo vietų kituose sektoriuose“, – argumentavo eurokomisaras.

Kalbėdamas apie Europos konkurencingumą pasauliniame kontekste konferencijos dalyvis priminė ir finansavimo prieinamumo svarbą.

„Europa atrodo yra pakankamai turtinga, palūkanos rekordiškai mažos, tačiau kreditų stygius tebėra aštrus, ypač jauniems, drąsiems startuoliams. Po krizės Europos bankai nerizikuoja, Europos struktūrinė problema – priklausomybė nuo bankų“, – tęsė A. Šemeta.

Europos komisijos nario teigimu, Europos konkurencingumui taip pat būtina laisvos prekybos principai su vienodas vertybes turinčiomis visomis šalimis: „Europos rinka didelė, bet jau per maža konkurencingiausiam verslui“.

Tvarkyti A. Šemeta siūlo ir mokesčių administravimo sistemą, nes, pasak jo, verslą traukia ne mokesčių tarifų dydžiai, o mokesčių administravimo paprastumas. Kaip pavyzdžius eurokomisaras pateikė Skandinavijos šalis.

Lietuva eina geru keliu

Kalbėdamas apie Lietuvos konkurencingumą pasauliniame kontekste A. Šemeta paminėjo dviračių treko persekiojimo lenktynės, kur Lietuva sparčiai vejasi lyderį.

„Per paskutinius kelerius metus Lietuvos konkurencingumas yra smarkiai išaugęs, – teigė jis. – Pirmiausia, ko reikia lietuviams, nedejuoti, o pasitikėti savimi ir su pasitikėjimu savimi įgyvendinti reformas, kurios yra būtinos“.

A. Šemetos teigimu, pirmiausia reformų reikia makroekonomikos lygmeniu: būtina toliau užtikrinti viešųjų finansų tvarumą.

„Kitas labai svarbus dalykas ekonomine prasme – užtikrinti, kad darbo našumas augtų greičiau nei darbo užmokestis. Yra labai gerai, kai darbo užmokestis auga, bet reikia neužmiršti, kad darbo našumas turi augti greičiau, nes priešingu atveju vidutinės trukmės perspektyvoje galime prarasti konkurencingumo pranašumus, kuriuos įgijome per pastaruosius metus“, – kalbėjo eurokomisaras.

Taip pat lietuvis paminėjo, kad šaliai dar trūksta didesnių investicijų į inovacijas ir mokslinius tyrimus.

„Mes tikrai einame teisingu keliu, tik reikia sistemingų žingsnių tą kelią žengti tvirtai ir, manau, kad vidutinės trukmės perspektyvoje galime atsidurti tarp konkurencingiausių šalių“, – užtikrino jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (166)