V. Putinas penktadienį pareiškė, kad jis sutiks su pasiūlymu skelbti atsakomąsias sankcijas į naujas Vakarų baudimo priemones, jeigu šios sankcijos pasitarnaus Rusijos gamintojams, skelbia naujienų agentūra „Itar-Tass“.

„Jeigu vyriausybė nuspręs, kad kai kurie žingsniai atitinka mūsų ekonomikos interesus, tuomet mes tai padarysime“, - žurnalistams sakė V. Putinas.

„Tačiau jei tai bus skirta tik tam, kad parodytume, kokie mes stiprūs, kad parodytume, jog supykome dėl nuostolių, tuomet to nedarysime“, - teigė jis.

Jei atsakomosios priemonės į sankcijas bus priimtos, jos bus priimtos tik tam, kad užtikrintų geresnes sąlygas Rusijos gamintojams.

Naujas Vakarų sankcijų paketas, nukreiptas prieš Rusiją, atrodo „kažkaip keistai“, kadangi šis žingsnis nutolina taikos procesą Ukrainoje, penktadienį sakė V. Putinas.

JAV paskelbė naujas sankcijas

Jungtinės Amerikos Valstijos penktadienį paskelbė papildomas sankcijas Rusijai – jos paveiks naftos ir gynybos pramonę, apribos pagrindinių Rusijos bankų prieigą prie JAV skolinimosi ir akcijų rinkų, šitaip siekiant bausti Rusiją dėl jos intervencijos į Ukrainą.

Šios sankcijos, kuriomis pirmą kartą taikomasi į Rusijos banką „Sberbank“, paskelbimo laiku sutampa su Europos Sąjungos ekonominėmis bausmėmis, kuriomis ribojamas kai kurių Rusijos valstybinių įstaigų finansavimas ir įšaldomas vadovaujančių Rusijos politikų turtas.

Naujosios JAV sankcijos labiau suverš finansinę kilpą šešiems Rusijos bankams, tarp kurių yra ir didžiausias pagal turtą Rusijos bankas „Sberbank“. Dar penkiems bankams, kurie jau buvo patekę į sankcijų sąrašus – BTR, „Gazprombank“, „Bank Moskvy“, „Vnešekonombank“ ir „Rosselchozbank“ – uždrausta prekiauti naujomis obligacijomis, akcijomis ar kitais panašiais finansiniais bankų instrumentais, kurių apmokėjimo terminas yra ilgesnis kaip 30 dienų. 

Taip pat uždrausta JAV asmenims ir bendrovėms finansų rinkose platinti ilgesnės nei 30 dienų trukmės skolos vertybinius popierius.

Jungtinės Valstijos uždraudė penkioms Rusijos energetikos bendrovėms – „Gazprom“, „Gazprom neft“, „Lukoil“, „Surgutneftegaz“ ir „Rosneft“ - eksportuoti prekes, paslaugas (įskaitant ir finansines) ir technologijas, kurios gali būti naudojamos išteklių žvalgybai ir giliavandenei gavybai Rusijos teritorijoje bei Arkties šelfe ar skalūnų dujų projektams, numatantiems galimybę išgauti naftą. 

Bendrovėms „Gazprom neft“ ir „Transneft“ apribota prieiga prie finansavimo iš užsienio, teigiama pranešime. 

„Jomis siekiama iš esmės uždaryti tokio tipo naftos telkinių žvalgybą ir naftos gavybą, nutraukus tiekti Rusijos bendrovėms tam reikalingas priemones, technologijas, servisą“, – sakė naujienų agentūrai „Reuters“ šis pareigūnas.

Sankcijų sąraše yra valstybinė gynybos technologijų grupė „Rostech“, kuri gamina civilinės ir karinės paskirties aukštąsias technologijas,  bei dar penkios valstybinės gynybos sektoriaus bendrovės.

Kalbant apie gynybos pramonę, buvo užblokuotos „Dolgoprudno mokslinės gamybinės įmonės“, Mytiščinsko mašinų statybos gamyklos, Kalinovsko mašinų statybos gamyklos, koncerno „Almaz – Antei“ ir V. V. Tichomirovo prietaisų gamybos mokslinio tyrimų instituto lėšos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1040)