Ar R. Balnienė ėmėsi pakankamai veiksmų, kad atostogų ištroškę gyventojai neliktų prie suskilusios geldos, aiškinosi specialistai tarnybinio patikrinimo metu, po kurio Turizmo departamento vadovei Ūkio ministras E. Gustas skyrė tarnybinę nuobaudą – papeikimą.

Galimybę stabdyti kelionių organizatorių ir kelionių agentūrų pažymėjimus Turizmo departamentas kartu su Turizmo įstatymo pakeitimais įgavo 2011 m. rugsėjo mėnesį. Per visą laikotarpį panaikinta 30 pažymėjimų. Sustabdyta ir atnaujinta – 37. Valstybinio turizmo departamento duomenimis, šių metų liepos viduryje Lietuvoje kelionių agentūros pažymėjimą turėjo 311 įmonių, kelionių organizatoriaus – 386.

Išduodant kelionių organizatoriaus ir kelionių agentūros pažymėjimą Turizmo departamentas turi įsitikinti, kad įmonės akcininkai ar vadovai sugebės įvykdyti savo įsipareigojimus keliautojams bei turi būti pasikaustę nepriekaištinga reputacija.

Žlugus „Go Planet Travel“ kilo aršių diskusijų, ar Turizmo departamentas pakankamai stebėjo turizmo sektorių, kad būtų išvengta apie tūkstantį poilsiautojų ištikusio nemalonaus likimo. Turizmo departamentas ne kartą kartojo, kad rinką prižiūrėjo pagal galiojančius įstatymus ir jokių neapsižiūrėjimų nebūta.

Tokia nuostata kartojama ir portalui DELFI atsiųstame atsakyme: „Minėta, kad Turizmo įstatymas nenumato reikalavimo atsižvelgti į įmonės turimą patirtį ar susijusių asmenų istoriją. Turizmo įstatyme numatyta, kad kelionių organizatorius turi pateikti prievolių įvykdymo laidavimo draudimą, kurio suma yra ne mažesnė kaip 7 proc. kelionių organizatoriaus praėjusių kalendorinių metų metinių įplaukų arba pirmais veiklos vykdymo metais įvykdymo užtikrinimo suma – ne mažesnė nei 150 tūkst. Lt“. Tvirtinama, kad būtent tokį reikalavimą „Go Planet Travel“ buvo įvykdžiusi.

Liūdna kadencijos pabaiga

Kaip jau minėta, šių metų spalio 3 d. R. Balnienės kadencija Valstybiniame turizmo departamente baigiasi. Ar vadovė bus palikta antrai kadencijai, priklausys nuo Ūkio ministro E. Gusto sprendimo. Jei jis nuspręs skelbti konkursą, R. Balnienė vėl galės dalyvauti konkurse. Jei bus nuspręsta konkurso neskelbti, R. Balnienė savo pareigose liks antrai kadencijai.

Valstybės tarnybos departamento teigimu, gavus tarnybinę nuobaudą pakartotinai dalyvauti valstybės tarnybos konkurse galima, išskyrus įstatyme numatytus atvejus (pavyzdžiui, asmuo neatitinka nepriekaištingos reputacijos reikalavimų).

Dar vasarą, artėjant kadencijos pabaigai ir įsisiūbavus „Go Planet Travel“ skandalui, R. Balnienė parodė iniciatyvą tapti valdančiosios socialdemokratų (LSDP) partijos nare. Kaip DELFI teigė LSDP atsakingasis sekretorius Gintautas Paluckas, po žiniasklaidos priemonėse apie galimai ieškomą politinį prieglobstį pasirodžiusios informacijos Turizmo departamento direktorės entuziazmas tapti partijos nare atslūgo.

Paskelbus konkursą Turizmo departamento vadovo postas gali suvilioti ir daugiau kandidatų: turizmo politikos kūrimas, šalies atstovavimas užsienyje, nuolatinės komandiruotės gali pasirodyti patrauklus darbas.

Turizmo departamento pateiktais duomenimis, pernai R. Balnienė buvo išvykusi į 22 komandiruotes. Šiuo metu turizmo departamento vadovo atlyginimas siekia 7581,6 Lt, 2013 m. - 6589 Lt.

Pernai metais R. Balnienei buvo išmokėta 4,8 tūkst. Lt priemokų ir 10,8 tūkst. Lt komandiruotpinigių.

Turizmo departamento vadovui, pristatant Lietuvą kaip patrauklią šalį turizmui, neišvengiamai reikalingos geros užsienio kalbos žinios. R. Balnienė teigia mokanti anglų ir rusų kalbas C1 lygiu (pažengęs), vokiečių ir olandų (B1), lenkų, italų ir prancūzų kalbas (A1).

Turizmo duomenimis, pajamos iš turizmo (atvykstamojo ir vietinio) sudarė 5,47 mlrd. Lt. Išvykstamojo turizmo išlaidos (turizmo importas) – 2,99 mlrd. Lt.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (34)