„Eksporto duomenys rodo, kad labiausiai paveikta šalis greičiausiai bus Lietuva, kurios maisto eksportas į Rusiją sudaro 2,7 proc. BVP. Vaisių, daržovių eksporto sektorius ypač pažeidžiamas, nes trys ketvirtadaliai eksporto yra išgabenami į Rusiją. Bendras poveikis BVP atrodo kitas ekonomikas paveiks silpniau, nes jose maisto eksportas į Rusiją siekia mažiau nei pusę procento BVP“, - teigiama EBRD paskelbtame pranešime.

Tačiau, pasak EBRD, Lietuvoje daugiausiai nukentės ne žemės ūkio, o transporto sektorius, nes didelę produkcijos dalį sudaro reeksportas.

„Net Lietuvoje maisto eksportas siekia 53 proc. viso šalies tų pačių maisto produktų importo iš ES. Kai kurie analitikai teigia, kad maisto eksporto iš Lietuvos į Rusiją didžiąją dalį gali sudaryti reeksportas (iki 80 proc.) iš kitų Vakarų ekonomikų, nors didelė dalis importo gali atkeliauti iš kitų paveiktų vidurio ir pietų Europos šalių, įskaitant Latviją ir Estiją“, - teigiama pranešime.

„Dėl plataus reeksporto vidaus gamyba nukentės mažiau, poveikis Lietuvos BVP sieks mažiau nei 2,7 proc., o žemės ūkio sektorius bus mažiau paveiktas. Tačiau nukentės eksportą į Rusiją aptarnaujančios įmonės, pavyzdžiui, transporto sektorius bus labiau paveiktas“, - priduria EBRD.

Rusija maisto ir žemės ūkio produktų embargą Europos Sąjungos šalims pradėjo taikyti rugpjūčio pradžioje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1166)