Pirmieji teigiami pokyčiai bus susiję su tuo, kad nebeliks valiutos konvertavimo mokesčių, susijusių su litų konvertavimu į eurus. Lietuvos banko duomenimis, beveik 67 proc. Lietuvos pensijų fondų valdomų lėšų yra investuojamos eurais, taigi, galima sakyti, jog beveik 2/3 iš „Sodros“ pervedamų įmokų yra verčiamos į eurus.Valiutos konvertacija pensijų fondams kainuoja apie 0,246 proc. nuo pervestos sumos, o tai reiškia, kad pensijų fondų dalyviai tais metais, kai pervedamos įmokos konvertuojamos, nuo įmokų negauna 0,16 proc. grąžos. 2013 m. „Sodra“ pensijų fondams pervedė virš 474 mln. Lt., taigi konvertavimo mokesčiai per visus pensijų fondų dalyvius sudarė apie 777 tūkst. Lt. Šiemet, daliai gyventojų pasinaudojus galimybe papildomai prie „Sodros“ įmokų prisidėti savo lėšomis ir tuo pačiu gauti valstybės paskatinimą, padaugėjo įmokų į pensijų fondus, todėl ateityje nelikus euro konvertacijos mokesčių nauda bus tik didesnė. Taip pat reikia įvertinti tai, kad pensijų fondai patiria išlaidas perskirstydami investicijas valiutų atžvilgiu ir dalis šių išlaidų, mažinančių fondo dalyviams tenkančią pensijų fondų grąžą, taip pat išnyks po euro įvedimo.

Ekonomistai prognozuoja, kad ilguoju laikotarpiu teigiamą euro įvedimo poveikį pajus visas Lietuvos ūkis: pagerės investiciniai reitingai, sumažės valiutų rizikos, padidės rinkos skaidrumas, augs eksportas. Visi šie faktoriai suponuoja, kad gerės ir bendra finansinė valstybės padėtis. O tai leidžia tikėtis, kad bus suteikta galimybė didesnei daliai pensijų fondų dalyvių įsitraukti į papildomą kaupimą savo lėšomis, o tuo pačiu gauti ir valstybės paskatinimą.

Tokias prognozes leidžia daryti ir Latvijos patirtis. Geresnė bendra Latvijos ūkio padėtis šiais metais leido valstybei padidinti pensijų fondų dalies įmokas nuo 2 proc. iki 4 proc. Kaimynai planuoja, kad vėliau įmokos į pensijų fondus bus didinimos iki 6 proc. – tai vertinama kaip teigiama euro įvedimo įtaka šalies ekonomikai, o tuo pačiu ir pensijų fondams.

Įdomi yra ir Kipro, eurą įsivedusio 2008 metais, patirtis. Šios šalies pensijų fondų valdytojai teigia, kad euro įvedimas privertė juos peržiūrėti savo investicinius portfelius, paskatino daugiau investuoti euro zonos šalyse, taip praplečiant investavimo horizontus. Taip pat po euro įvedimo Kipro pensijų fondai svarsto galimybes pasiūlyti tarptautinius kaupimo planus, kuriais pasinaudoję gyvenantys kitose Europos Sąjungos šalyse galėtų kaupti Kipro pensijų fonduose, kur palankesnė mokestinė bei teisinė aplinka.

Natūralu, kad nacionalinės valiutos keitimas gyventojams kelia tam tikrą nerimą ir pensijų fondų valdytojai sulaukia klausimų, kas nutiks su sukauptomis lėšomis, kaip keisis pensijų fondų vertė, ar nebus kokių nemalonių siurprizų. Pirmiausiai šiuos nuogastavimus turi išsklaidyti faktas, kad visas perėjimo prie euro procesas yra prižiūrimas valstybės priežiūros institucijų, šiuo atveju Lietuvos banko. Nuo 2015 m. sausio 1 d. pensijų kaupimo sutarties vertė litais bus nemokamai perskaičiuota į eurus pagal nustatytą euro ir lito kursą. Įvedus eurą pensijų fondų rezultatai ir toliau bus audituojami ir taip bus užtikrinama, kad konvertacija į eurus atlikta teisingai bei sąžiningai. Tačiau valstybės institucijos turėtų atkreipti dėmesį į tinkamą dalyvių informavimą ne tik apie pasikeitimus sąskaitų vertėse, bet taip pat ir apie apskaitos vienetų verčių istorijos perskaičiavimą, teisingą pensijų fondų grąžos nustatymą. Perėjus prie naujos valiutos išlaikyti tęstinumą svarbu tam, kad pensijų fondų dalyviai galėtų lengvai palyginti dabartinius ir istorinius pensijų fondų rezultatus.

Taigi pensijų fondų dalyviams nėra pagrindo nerimauti dėl sukauptų lėšų – jos bus nemokamai konvertuotos į eurus oficialiu kursu ir nors suma atrodys mažesnė nei litais, sukauptų lėšų vertė nepasikeis. Čia svarbu pabrėžti, kad automatiškai keisis pensijų fondo vieneto vertė ir pensijų fondų dalyvių sutarčių vertė, nors pats pensijų fondų vienetų skaičius nepakis. Nors sutarties vertė eurais atrodys mažesnė, tačiau euro įvedimo metu tiek pat sumažės ir pagal tas pačias taisykles perskaičiuotos visų prekių ir paslaugų kainos.

Taip pat svarbu žinoti, kad iki šių metų pabaigos įmokos į III pakopos pensijų kaupimo sąskaitas bus priimamos litais, o nuo 2015 m. sausio 1 d. tik eurais. Įmokos pagal tiesioginio debeto sutartį taip pat bus perskaičiuotos į eurus automatiškai, tuo tarpu įmokas į pensijų kaupimo sąskaitą mokantiems pavedimu patiems reikės pasirinkti norimą įmoką eurais. Fondų dalyviai pensijų kaupimo ataskaitoje už 2014 m. matys sukauptą sumą litais, o jau nuo 2015 m. I ketvirčio ir vėlesnėse ataskaitose sukaupta suma bus išreikšta tik eurais.

Taigi galima teigti, jog euro įvedimas turės teigiamos įtakos pensijų fondų rezultatams – sumažės valiutų konvertavimo kaštai, pagerės šalies investiciniai reitingai, atpigs skolinimasis. Žinoma, pensijų fondų rezultatai priklauso nuo daugelio faktorių, tačiau euro įvedimas bus vienas pozityviųjų.