Bankų skyrių darbuotojai neatpažino apyvartinės 25 litų monetos, kuri išleista Baltijos kelio 25-ečiui pažymėti, nors kai kurie iš bankų progines apyvartines monetas platina.

„Neplanuotai prireikė eurų – buvo apie 18 val. vakaro ir ėmiau ieškoti dirbančio banko Kaune, - rašo DELFI skaitytojas Saulius. - Prisiminęs Medicinos banko skyrių Kauno oro uoste, nuvykau pasikeisti lietuviškus litus į eurus. Tačiau sužinojau, jog Lietuvoje dirbantys komerciniai bankai nepažįsta Lietuvoje apyvartoje naudojamu pinigų.“

Pašnekovas dėsto, jog banko padalinio kasininke nustebo pamačiusi monetas ir atsisakė šiuos pinigus priimti.

„Man pareikalavus, kad ji susisiektų su atsakingu asmeniu ir pasitikslintų, darbuotoja taip ir padarė, tik gaila, kad atsakingas asmuo sugebėjo pasakyti: pinigų nepriimti. Paaiškinimas buvo toks: proginių apyvartinių pinigų mes neprivalome priimti, nes nežinome kur juos dėti...“, - apstulbo Saulius.

Visgi, jis nenusiminė ir nuskubėjo į Kauno „Akropolyje“ dirbančius bankus.

„Pradėjau nuo „Danske Bank“, ten darbuotoja paskambino savo vyresniajai, atsakingai už pinigines operacijas, ir gavo labai panašų atsakymą, kuris reiškė pinigų nepriimti... Man eurų reikėjo tą vakarą, tad ėjau į Šiaulių banką - istorija ta pati: skambinama atsakingam asmeniui, pinigai kategoriškai nepriimami. Be to, darbuotoja priduria: aš tokias monetas platinu ir žinau, kad jomis atsiskaityti negalima. Bėgu į DNB banko filialą, o čia dar baisiau, tiesiog pasityčiojimas iš kliento: nieko žinau, niekam neskambinsiu, viso gero“, - vardijo pašnekovas.

Baltijos kelio 25-erių metų jubiliejui nukaldintos monetos
Galiausiai 21 val. smulkus verslininkas lieka stovėti su monetomis, taip ir neiškeistomis į eurus.

„Paskutinis atsakymas - ši mano moneta yra gražus metalinis daikčiukas ir juo atsiskaityti negaliu. Pasirodo, įstatymai komerciniuose bankuose nebegalioja, - dėsto Saulius. - Baisu pagalvoti, juk Europoje yra išleista tiek apyvartinių proginių monetų ir ne visos standartines. Taip vaistinėje žmogus ir numirs neįsigijęs reikiamų vaistų, ar bus išlaipintas iš autobuso ir t.t.“

Vyras atkreipia dėmesį, jog Medicinos ir Šiaulių bankai platino Lietuvos progines ir kolekcines monetas.

Lietuvos bankas: priimti privalėjo

Lietuvos banko Grynųjų pinigų tarnybos Pinigų gamybos organizavimo ir ekspertizės skyriaus viršininkė Danguolė Liaugminienė paaiškina, jog bankų darbuotojai elgėsi neprofesionaliai.

„Kolekcinės (proginės) apyvartinės monetos, kaip ir pastaroji 25 litų moneta, yra ne tik numizmatinės vertybės, bet ir teisėta mokėjimo ir atsiskaitymo priemonė Lietuvoje, todėl komerciniai bankai privalo tokias monetas priimti kaip teisėtą mokėjimo ir atsiskaitymo priemonę.

Lietuvos bankas ragina komercinius bankus atidžiau informuoti savo darbuotojus apie naujas kolekcines apyvartines monetas“, - komentavo ji.

Lietuvos bankas informuoja komercinius bankus apie naujų kolekcinių monetų išleidimą į apyvartą.

Be to, informacija apie išleistas ir planuojamas leisti kolekcines monetas skelbiama Lietuvos banko interneto svetainėje, kur ją galima pasitikrinti.

„Nors ir retai, tačiau kolekcinėmis apyvartinėmis monetomis yra atsiskaitinėjama – pasitaikė keletas atvejų, kai kolekcinės apyvartinės monetos iš apyvartos sugrįžo į Lietuvos banką“, - sako D. Liaugminienė.

Darbo dieną skaitytojas, kuris bankuose buvo palikęs savo raštu pateiktas pretenzijas, sulaukė skambučių iš banko padalinių: jie siūlė atvežti monetas. Tačiau žmogui jau tokių paslaugų nebereikėjo.

Baltijos kelio 25-erių metų jubiliejui buvo nukaldintos dviejų rūšių monetos. Tai: 25 litų moneta – vario, aliuminio, cinko ir alavo lydinys, jos tiražas 25 tūkst. vienetų, bei 50 litų sidabro moneta, kurios tiražas – 4 tūkst. vienetų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (280)