Svarbu įvertinti kelionės pobūdį

Besirenkantys kelionę kartais svarsto, ar kartu pasirūpinti ir kelionių draudimu. Tačiau vertinant galimas rizikas, kaštai pagrindiniam draudimo paketui yra minimalūs – vienas populiariausių medicininių išlaidų draudimas vidutiniškai kainuoja 23 litus. 

Tai aktualu, nes kelionės metu gali nutikti įvairių nemalonių netikėtumų – galima susirgti, susižeisti, pamesti bagažą, sugadinti brangią techniką, o kartais dėl susiklosčiusių aplinkybių kelionė apskritai neįvyksta. Todėl keliautojai rizikuoja ne tik didelėmis išlaidomis, bet ir savo ar net kitų žmonių sveikata. Žinoma, pulti draustis dėl kiekvienos rizikos taip pat nėra prasminga.

Kiekvienu atveju svarbiausia kritiškai įvertinti, kas aktualu konkrečioje kelionėje. Jei planuojate tingias atostogas mums įprastoje Europos šalyje, reikalingas vienoks, tuo tarpu keliaujant į egzotišką kraštą kitoje pasaulio pusėje – jau visiškai kitoks draudimas. Visais atvejais reikėtų pasirūpinti medicininių išlaidų draudimu. Vykstant slidinėti, kopti į kalnus ar išbandyti jėgos aitvarus taip pat reikėtų apsidrausti draudimu nuo nelaimingų atsitikimų ir civilinės atsakomybės draudimu. 

Populiariausi draudimo tipai

Absoliuti dauguma besidraudžiančių prieš kelionę renkasi medicininių išlaidų draudimą ir draudimą nuo nelaimingų atsitikimų. Medicininių išlaidų draudimas atlygina užsienyje patirtos ūminės ligos ar traumos būtinąsias medicinines išlaidas, tuo tarpu draudimas nuo nelaimingų atsitikimų draudžia mirties, neįgalumo, įvairių lūžių bei kitų susižalojimų atvejais. 

Taip pat pakankamai dažnai skrendantys atostogauti lėktuvu renkasi ir kelionės bagažo draudimą, kuris apdraudžia bagažą nuo praradimo, sugadinimo ar net pavėluoto pristatymo, jei žmogus dėl to turėjo išlaidų būtiniausioms prekėms įsigyti.

Asmens civilinės atsakomybės draudimas apdraudžia žmogaus civilinę atsakomybę už padarytą žalą kitam asmeniui ar jo turtui. Kelionės finansinių nuostolių draudimas apdraudžia patirtas išlaidas, susijusias su užsakytos kelionės atšaukimu ar nutraukimu, o kelionės dokumentų ir pinigų draudimas atlygina išlaidas, susijusias su dokumentų ir pinigų praradimu užsienyje.

Draudimui – skirtingos priemonės

Planuojant atostogas draudimu galima pasirūpinti kelionių agentūroje, draudimą suteikia ir kreditinės kortelės, taip pat galima naudotis Europos sveikatos draudimo kortele. Visi šie draudimai yra veiksmingi, tačiau skirtingi.

Europos sveikatos draudimo kortelės savininkai įgauna tokias pačias privilegijas sveikatos įstaigose užsienyje – Europos Sąjungos šalyse, Šveicarijoje, Lichtenšteine, Islandijoje, Norvegijoje – kaip ir Lietuvoje. Kortelę gali gauti visi apdraustieji „Sodroje“ ir ją turėti patogu bei vertinga, tačiau reikėtų prisiminti, kad ji galioja tik valstybinėse sveikatos priežiūros įstaigose ir ji garantuoja nemokamą būtinąją pagalbą.

Skirtingų kredito kortelių teikiami draudimai taip pat skiriasi, tačiau jei ji apima medicininių išlaidų draudimą, be abejonės, keliautojui jo papildomai įsigyti nebereikia. Kelionių draudimas vertingas dėl to, kad konkrečiu atveju galima pasirinkti tiksliai tokį, kokio reikia.

Sąlygos priklauso ir nuo amžiaus

Draudimą kelionei galima įsigyti perkant atostogų kelionę agentūroje, taip pat tai galima padaryti internetu prieš pat kelionę ar net jai prasidėjus. Draudimo kainos ar sąlygos nesiskiria nuo to, kada tai daroma, išskyrus kelias išimtis, pavyzdžiui, jei draudžiamasi dėl neįvykusios kelionės. 

Taip pat draudimo kainos didesnės kai kurioms keliautojų grupėms, pavyzdžiui, kūdikiams, nes yra daugiau rizikos, kad jie susirgs, taip pat vyresnių nei 65 m. žmonių draudimas yra didesnės rizikos, kai kurios bendrovės vyresnių nei 75 m. žmonių apskritai nedraudžia. Tačiau jei draudžiasi visa šeima, jai būna taikomos nuolaidos, taip pat jų gali tikėtis keliautojai nuo 5 iki 25 m. Tačiau visa tai priklauso nuo konkrečių draudimo bendrovių taisyklių, kurios gali skirtis.