Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad šis draudimas yra atsakas į vizų suvaržymus, kuriuos Japonija įvedė Rusijos piliečių grupei. Nei Rusijos, nei Japonijos užsienio reikalų ministerija nenurodė, kokie žmonės yra sąrašuose.

„Tokios kontrpriemonės neigiamai paveiks Japonijos ir Rusijos santykius ir dėl jų itin apgailestaujama“, – sakoma Japonijos užsienio reikalų ministerijos pareiškime.

Jungtinės Valstijos ir Europos Sąjunga (ES) įvedė Maskvai sankcijas dėl Krymo aneksijos ir to, ką Vakarai vadina Maskvos parama separatistams, Rytų Ukrainoje kovojantiems su provakarietiškos Kijevo vyriausybės pajėgomis.

Penktadienį krizė buvo dar labiau eskaluota, kai Rusija pasiuntė pagalbos sunkvežimių koloną per Ukrainos sieną be Kijevo sutikimo ar tarptautinių stebėtojų palydos. ES nurodė, kad tai buvo aiškus Ukrainos sienos pažeidimas.

Japonijos sankcijos Rusijai yra švelnesnės nei jos artimo sąjungininko Vašingtono ir ES, nes Tokijas nenori reikšmingai pakenkti santykiams su Maskva.

Japonija viliasi užmegzti glaudesnius santykius su naftos ir gamtinių dujų turtinga Rusija energetikos ir ekonomikos srityse, po dešimtmečius trukusios pokarinės įtampos dėl ginčijamų salų Ramiajame vandenyne.

Rusija planuoja per ateinančius 20 metų bent jau padvigubinti naftos ir dujų srautą į Aziją, o Japonija griebėsi didžiulio kuro importo, kad kompensuotų prarastą atominę energiją, dėl 2011 metų Fukušimos katastrofos uždarius branduolinius reaktorius.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)