Šioje gatvėje viešbutį „Lašas“ ir kepsnių restoraną „Steak House“ valdanti Birutės ir Liongino Želvių šeima pasakoja nuolat sulaukiantys nepatenkintų viešbučio svečių skundų ir greičiau nei planuota pasibaigusių jų viešnagių.

Viešbutis ir restoranas yra įsikūręs tarp kavinės „Armėniški šašlykai“, kurioje nuo vidurnakčio prasideda diskoteka ir atrakcionų aikštelės. Kavinės savininkas Darius Miklovas tvirtina, kad garsas kavinėje neviršija leistinų ribų ir atkreipia dėmesį, kad pati J. Basanavičiaus gatvė yra gana triukšminga.

Didžiulį segtuvą skundų įvairioms institucijoms išsiuntę verslininkai nepavargdami kovoja septynerius metus, kad bent po 24 val. triukšmas pagrindinėje Palangos arterijoje pritiltų.

„Įsivaizduokite, iš vienos pusės keturi metrai nuo langų kala muzika iki ryto, o iš kitos pusės – atrakcionuose iki 3-4 val. ryto susėdę visi į mašinėles klykia, šaukia, trankosi. Mes tikrai neprieštaraujame linksmybėms iki 24 val., bet ne bumčikams visą naktį“, - DELFI sakė B. Želvienė.

12 kambarių trijų žvaigždučių viešbutį turinti šeima tvirtina nuolat susidurianti su nemalonumais dėl triukšmo.

„Pas mus masiškai važiavo poilsiautojai iš Izraelio, bet juos atbaidė triukšmas. Šią liepą jie iš mūsų masiškai išsikraustė. Pernakvoja vieną, antrą naktį ir išeina. Tada išvažiavo šešis kambarius užsisakę svečiai iš Izraelio. Vienai šeimai su labai mažais vaikais patys padėjome persikraustyti į kitą viešbutį, nors jie planavo ilsėtis 10 dienų. Žmonės sakė, kad jie čia atvažiavo ieškodami ramybės“, - teigė pašnekovė.

Nakvynė šiame prieš septynerius metus įkurtame viešbutyje vasarą kainuoja 100-350 Lt.

Kaimynystėje esantys verslai nuolat pykstasi, viešbučio savininkai kviečia policiją, pasak B. Želvienės, ji yra matavusi, kad grojant muzikai viešbučio kambaryje uždarius langus 4 val. ryto garso lygis siekė 55 decibelus. Leistina riba yra 45 decibelai.

„Vienu momentu būdavo taip, kad per vieną vakarą gaudavau šešis atsisakymus pas mus nakvoti, o kitą vakarą – aštuonis. Visų jų priežastis – triukšmas“, - piktinosi verslininkė.

Anot verslininkų, prie ankstesnių miesto valdžių tvarka buvo griežtesnė ir muzika po vidurnakčio J. Basanavičiaus gatvėje aprimdavo.

„Kodėl kituose kurortuose nėra šios problemos. Pažiūrėkite, Druskininkuose, Birštone 24 val. visur tvyro ramybė“, - kalbėjo B. Želvienė.

Želvių šeima šią liepą kreipėsi į Seimo Antikorupcijos komisiją, prašydami spręsti ne vienerius metus nesitaisančią situaciją. Ši komisija skundą perdavė Policijos generaliniam komisarui Sauliui Skverneliui.

Viešbutį ir restoraną valdanti šeimos įkurta individualiai įmonei iškelta bankroto byla. To priežastis – laiku negrąžinta paskola bankui. Kadangi įmonė buvo individuali, Želviams gresia netekti ir vienintelio namo. Verslininkų ir jiems paskolą davusio banko konfliktas tęsiasi nuo 2009-ųjų krizės, kai bankas dėl vėluojančių mokėjimų buvo nutraukęs kredito sutartį.

Pasak verslininkų, jų kreditoriniai įsipareigojimai su palūkanomis siekia 7,5 mln. Lt. Šeima tvirtina svarstanti galimybę kurorto savivaldybę paduoti į teismą, kad ji padengtų jų patirtus nuostolius dėl neišsprendžiamos triukšmo problemos.

Su triukšmu kovoja ne vieninteliai šie verslininkai. Kelių pasilinksminimo vietų apsuptyje J. Basanavičiaus gatvėje gyvenanti moteris, norėjusi likti neįvardyta, DELFI virtino ne vienerius metus kenčianti pati ir kenčia jos siūlomus kambarius besinuomojantys žmonės.

„Taip ir nuomoju, žmonės atvažiuoja tik vienai-dviem naktims, o po to išsikrausto“, - sakė ji.

Triukšmas sklinda iš pačios gatvės

Darius Miklovas
Kavinės „Armėniški šašlykai“ savininkas ir Palangos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentas Darius Miklovas tvirtina, kad po 24 val. jo kavinėje grojanti muzika neviršija leistinų ribų, o triukšmas esą apskritai sklinda iš J. Basanavičiaus gatvės.

„Ši gatvė nuo senų laikų buvo audringa ir tekėjo tarsi upė. Visą triukšmą sukuria žmonės, jiems patinka eiti J. Basanavičiaus gatve, palydėti saulę, grįžti linksmintis. Ši gatvė yra išskirtinė, nes yra verslo zona. Verslininkai, kurie turi viešbučius, turi susimąstyti, kur jie juos stato ir informuoti žmones, kad ne tik kavinėse, bet ir pačioje gatvėje yra triukšmas. Juk vienas groja gitara, kitas – armonika, o trečias dainuoja. Pačios gatvės natūralus triukšmas yra 70-75 decibelai. Reikia ir tai įvertinti“, - DELFI komentavo jis.

Pasak pašnekovo, šiemet dėl triukšmo jo kavinėje policijoje vyksta vienas tyrimas, o pernai jis tvirtina teismuose laimėjęs dvi bylas dėl triukšmo.

D. Miklovas skaičiuoja, kad savaitgalį vienu metu gatvėje eina apie 5 tūkst. žmonių. Jo teigimu, vietos verslininkai yra pasidalinę į maždaug vienodo dydžio stovyklas, viena jų nori

„Po vasaros kalbėsime ir ieškosime kompromisų. Galbūt reikėtų pakeitimų, kad galima būtų papildomais barjerais sumažinti sklindantį garsą. Anksčiau grodavome atvirose lauko kavinėse, dabar pastatėme stiklines garso sieneles. Tačiau, aš manau, kad triukšmas gatvėje vis tiek išliks“, - tvirtino verslininkas.

Pašnekovas tvirtino pats savo iniciatyva karts nuo karto einantis į kaimynystėje esantį viešbutį ir su savo matuokliu pamatuoja garso lygį, jis esą nėra viršijamas.
„Viešosios tvarkos skyriaus pareigūnas, išgirdęs muziką, nusprendė, kad padarėme pažeidimą ir skyrė baudas. Mes sprendimą apskundėme ir įrodėme, kad triukšmo lygis nebuvo viršytas“, - tvirtino D. Miklovas.

Pasak verslininko, iki teismų nuėjusiu atveju garso lygis viešbučio patalpose buvo 41 decibelas.

Patinka stebėti praeivius

Tuo metu viešbutį „Lašas“ pamėgusi panevėžietė Janina DELFI sakė, kad jos šeimai patinka ilsėtis J. Basanavičiaus gatvėje.

„Mano vaikai sakė, kad čia yra idealiausia vieta ilsėtis. Tik šiandien sakė, kad jų kambaryje muzika trukdė miegoti, mūsų kambaryje nieko nesigirdėjo. Čia gyvenant mums nereikia marširuoti J. Basanavičiaus gatve, iš balkonėlio galime ramiai stebėti praeivius“, - poilsio pagrindinėje Palangos gatvėje privalumus vardijo ji.

Palangos Viešosios tvarkos skyrius situacijos nekomentuoja, nes esą vyksta tyrimas.

„Kadangi šiuo metu vyksta bylos tyrimas dėl kavinės „Armėniški šašlykai“, todėl komentuoti susidariusios situacijos negalime, kad nepakenktume bylos eigai“, - atsakyme DELFI tvirtino Palangos savivaldybės administracijos Viešosios tvarkos skyriaus vyriausioji specialistė Inga Šileikienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (128)