Kaip teigia „Sberbank SIB“ Globalinių rinkų departamento Prekybinių operacijų skyriaus vadovas Denisas Kozubas, užsienyje skolinimosi galimybių Rusija beveik neturi: Vakarų bankai užšaldė tarpbankinį Rusijos bankų kreditavimą arba sumažino šiai šaliai taikomus limitus.

„Metallinvestbank“ iždo vadovas Selimas Agarzajevas sakė, kad Vakarų įmonės ėmė reikalauti išankstinių apmokėjimų bei apmokėjimų pagal akredityvus.

Kaip rašo www.newsru.com, dar viena deficito atsiradimo priežastis – tai užsienio rinkų užvėrimas Rusijos įmonių ir bankų išleistoms euroobligacijoms. Anot D. Kozubo, paprastai įmonės už išleistas akcijas ir obligacijas gautas lėšas saugodavo užsienio bankuose, tačiau dabar šio JAV dolerių ir eurų likvidumo šaltinio nebėra.

Be to, D. Kozubo teigimu, Rusijos bankai sumažino išduodamos valiutos kiekį tam, kad sukauptų pakankamą „saugos pagalvę“. Tai įvyko atsiskaitymų per Vakarų bankus trukmės padidėjimo fone.

Vieno Rusijos valstybinio banko vadovo teigimu, valiutos deficito atsiradimui įtakos turi ir spekuliacijos. „Pirma, padidėjusi valiutos paklausa beveik visose klientų kategorijose, antra – stipriai sulėtėję atsiskaitymai valiuta. Visa tai prisidėjo prie valiutos paklausos padidėjimo, kurį šiuo metu matome“, - pabrėžė jis bei pavadino susiklosčiusią situaciją išsprendžiama.

Vieno iš Europos bankų vadovas patvirtino, kad po to, kai buvo imtasi sankcijų, sprendimų priėmimas dėl Rusijos įmonių kreditavimo trunka ilgiau. Vieno Rusijos banko tarnautojo teigimu, banke, kuriame jis dirba, dėl techninių priežasčių atsirado trikdžių sudarant sandorius JAV doleriais su bankais, prieš kuriuos buvo imtasi sankcijų. Šių trikdžių priežastis – užsienio valstybių bankai apmokėjimus valiuta sulaiko patikrinimui.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (233)