Du viešbučius, restoraną „Žuvinė“ ir kavinę „Feliksas“ Palangoje bei restoraną „Žuvinė“ Vilniuje valdanti verslininkė Rūta Sakalauskienė DELFI pripažino realiai svarstanti galimybę panaudoti savo patirtį ir įsteigti restoraną užsienyje.

„Čia mums nėra taip blogai, kad mirtume badu ir turėtume parduoti savo verslą. Mūsų atvejis yra tikrai ne tas. Tiesiog norisi įdomaus iššūkio. Iš kitos pusės, truputį jaučiame nuoskaudą, nes ten verslo sąlygos atrodo geresnės, taigi dedant tokias pačias pastangas ten galima lengviau uždirbti“, - kalbėjo ji.

Lietuvoje valdomų verslų pašnekovė atsisakyti neketina, tiesiog planuoja imtis dar vienos veiklos.

Panagrinėjusi verslo galimybes, mokestinę aplinką ir klimatą verslininkė svarsto įkurti restoraną Ispanijoje.

„„Ispanija man patinka, ten šiek tiek patyrinėjome rinką, nekilnojamojo turto kainas. Santykinai skaičiuojant pragyvenimas ten nėra brangus. Žinoma, yra šiek tiek dvejonių, kad ten vis tiek kita rinka, gal nesuprasime mentaliteto“, - sakė daugiau nei dvidešimt metų restoranų versle dirbanti R. Sakalauskienė.

Pasak jos, Ispanijoje mokestinė aplinka yra palankesnė: maitinimui ir apgyvendinimui taikomas mažesnis pridėtinės vertės mokestis (PVM) nei Lietuvoje.

„Pagalvojome, kodėl nepabandyti kur nors kitur, kur PVM maitinimui yra 10 proc., o ne 21 proc. ir apgyvendinimui PVM - 7 proc., o ne 21 proc. Apkritai yra labai įdomu, kaip mes Lietuvoje pragyvename, kai PVM toks didelis“, - kalbėjo verslininkė.

Dar vienu Ispanijos pliusu ji įvardija ilgesnį nei Palangoje turistinį sezoną, nes verslininkė svarsto verslą kurti kurortinėje vietoje, kurioje būtų daug turistų. Ją labiausiai vilioja Barselonos apylinkės.

R. Sakalauskienė maždaug įsivaizduoja, kokio tipo restoraną norėtų įkurti.

„Ten yra dvi kategorijos restoranų: arba aukšto lygio brangūs restoranai, kuriuose viskas yra gerai, arba užeigos ir bistro. Nors jie turi labai daug šviežios žuvies, man nepatinka, kaip tokios vietos ją patiekia. Pavyzdžiui, ji kepama ant nevalytų grotelių, todėl žuvį tenka valgyti su anglimi. Trūksta tvarkos personalo apsirengime ir visame restorane. Aš galvočiau daryti kažką per vidurį: viskas būtų labai kokybiška, bet kainos nebūtų didelės“, - sakė ji.

Galutinį sprendimą R. Sakalauskienė planuoja priimti rudenį, kai darsyk nuvyks apžiūrėti vietovę ir įvertins pasiūlymus.

„Jeigu ten mums viskas patiks, galbūt nuomosimės. Dar pažiūrėsime“, - teigė ji.

Pati verslininkė persikelti į užsienį neplanuoja.

„Ketinu atidaryti restoraną ir kurį laiką jam vadovauti, tol kol subursiu tinkamą kolektyvą. Vėliau nuolat ten būti nėra būtinybės“, - kalbėjo pašnekovė.

Tiesa, bent dalis personalo tikrai turėtų atvykti iš Lietuvos.

„Norėčiau ten sukurti darbo vietų ne tik ispanams, bet ir lietuviams. Manau, kad bent pusę darbuotojų restorane turėtų sudaryti lietuviai. Man patinka lietuviai darbuotojai, nes jie yra darbštūs, tvarkingi, neišlepę. Man niekuomet nebuvo problemų rasti darbuotojų, žinoma, svarbu išsirinkti tinkamus“, - sakė verslininkė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (217)