Briuselis susirūpino, kad kai kurie Lotynų Amerikos gamintojai entuziastingai sutiko žinią apie tai, kad reaguodama į antirusiškas sankcijas, Rusija įvedė draudimą įvežti žemės ūkio produkciją iš ES.

Britų leidinys patikslina, kad Brazilija leido apytikriai 90 naujų mėsos kombinatų nedelsiant pradėti vištienos, jautienos ir kiaulienos eksportą į Rusiją, o Čilė gali pasipelnyti iš Rusijos embargo europietiškai žuviai.

„Mes vesime derybas su šalimis, kurios potencialiai pakeis mūsų eksportą (į Rusiją), ir išsakysime savo lūkesčius, jog tikimės, kad dabartinėmis aplinkybėmis jos nesieks nesąžiningos naudos“, – pirmadienį, rugpjūčio 11 d. pareiškė aukštas pareigas užimantis ES pareigūnas per pasitarimą dėl padėties Ukrainoje.

Šaltinis pripažino, kad atskiros kompanijos gali sudaryti naujas sutartis su Rusijos Federacija, bet sunku pateisinti diplomatines šalių iniciatyvas, pakeičiant ES, JAV, Norvegiją ir Australiją – valstybes, kurių produkcijai praeitą savaitę įsigaliojo Rusijos draudimas.

Kitas ES šaltinis pabrėžė, kad Briuselis nemėgins pareikšti teisinių pretenzijų dėl maisto produktų tiekimo į Rusijos Federaciją, greičiau, planuojamos politinės derybos siekiant išdėstyti, kad labai svarbu vieningai reaguoti į krizę Ukrainoje.

Rusijos prekybos centrų lentynos
Siekdama šių tikslų, Europos Sąjunga gali pamėginti taikyti spaudimą derybų su Bendrąja Pietų Amerikos rinka (MERCOSUR) procese, nors, pripažįsta leidinys, šios 15 metų besitęsiančios derybos dėl prekybinio susitarimo stringa dėl sunkumų, susijusių su patekimu į rinkas.

Leidinys „The Financial Times“ taip pat rašo, kad prekybinės ES ir Rusijos priešpriešos kontekste didžiausias dėmesys sutelktas į Lotynų Ameriką, tačiau tikimasi, kad pasipelnyti pavyks ir Baltarusijai bei Turkijai.

Leidinio duomenimis, Europos Sąjungos priemonės, reaguojant į Rusijos demaršą, tikimasi, bus svarstomos visų 28 ES valstybių narių žemės ūkio ekspertų posėdyje Briuselyje ketvirtadienį, rugpjūčio 14 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (329)