Ypač įtempta žemės ūkio ministrės Virginijos Baltraitienės darbotvarkė. Pirmadienį ji dalyvavo net trijuose „antikriziniuose“ posėdžiuose: vienas vyko Vyriausybės rūmuose, kitas – Seime, trečias - Žemės ūkio ministerijoje.

Numatyti pirmieji embargo pasekmių sušvelninimo būdai: nutarta vėl atidaryti intervencinius sandėlius ir, gavus Europos Komisijos garantiją, supirkti iš perdirbėjų ilgai negendančius produktus (sviestą, pieno miltelius, fermentinius sūrius), taip pat siekiama, kad Seimo neeilinė sesija skubiai įteisintų ritualinius („halalinius“, „košerinius“) ūkinių gyvūnų skerdimus – tada jautieną, avieną, paukštieną būtų galima eksportuoti į arabų, musulmonų šalis ir Izraelį.

Reikia išmokti skersti galvijus?

Pasak ministrės V. Baltraitienės, su Izraeliu iki šiol nepavyksta susitarti dėl lietuviškos mėsos eksporto, nes, pasak žydų dvasininkų, „Lietuva neteisingai skerdžia galvijus“. Ministrė taip pat pranešė, kad valstybė rengiasi į intervencinius sandėlius supirkti tuos Rusijos atmestus produktus, kuriuos galima ilgiau palaikyti. „Parašiau laišką Europos Komisijai. Intervenciniai pirkimai galimi, kai reikia stabilizuoti rinką, padėti žemės ūkio verslo įmonėms, kad išgyventų bent pirmąjį embargo mėnesį“, - teigė V. Baltraitienė. Išlaidas apmokėtų Europos Sąjunga, o, produkciją pardavus, lėšas reikėtų grąžinti Briuseliui.

Nuostoliai dėl politinių priežasčių

ES Komisijos prekybos įgaliotinis Karelas de Guchtas jau paskelbė, kad Europos Sąjunga turi specialų maždaug 400 mln. EUR fondą, iš kurio atlyginami žemės ūkio produkcijos gamintojų nuostoliai, patirti dėl politinių priežasčių. „ Mano kolega, ES žemės ūkio ir kaimo plėtros komisaras Dacianas Ciolosas patvirtino, kad nuo Rusijos savivalės nukentėję ES žemės ūkio produkcijos gamintojai ir perdirbėjai gali kreiptis pagalbos į šį fondą“, - Bendrijos ūkininkus ir maisto pramonės įmones padrąsino K. de Guchtas.

Importinis ėdalas

Iš Rusijos pranešama, kad pirmiausia Kremliaus sankcijų pasekmes pajuto ... Maskvos zoologijos sodo gyventojai. Rusų tautos simboliai – rudieji lokiai - ilgisi pamėgtų lenkiškų obuolių, goriloms trūksta lietuviškų ir olandiškų morkų, o ruoniams – norvegiškų menkių. Zoologijos sodo darbuotojas Sergejus Kapkovas teigia, kad jiems sunku surasti naujų tiekėjų, o zoologijos sodo gyventojai per dieną suėsdavo daugiau nei 100 kg vaisių. Anot Maskvos zoologijos sodo atstovės spaudai Anos Kačurovskajos, beveik visas gyvūnų ėdalas buvo importinis.