T. H. Ilvesas teigė, kad taip šalis siekia gauti naudos savo bankų sektoriui. Tokį požiūrį Estijos prezidentas pateikė interviu laikraščiui „SonntagsZeitung“. Jis pridūrė, jog Šveicarijos vyriausybei savo adresu už tai teks sulaukti nemažai kritikos. Tačiau nepasakė, ar Estija, kaip Europos Sąjungos narė, dėl to darys kokį nors spaudimą Bernui.

Jis pabrėžė, kad kitos šalys, anksčiau paskelbusios apie savo neutralumą, pavyzdžiui, Švedija ar Airija, sankcijas palaikė. „Neutraliteto apibrėžimas man atrodo visiškai beprasmis“, – pridūrė prezidentas.

Reuters“ primena, jog kitaip nei Švedija ar Airija, Šveicarija nėra ES narė ir neprivalo palaikyti bendrijos skelbiamų sankcijų.

Ženevos prekybos ir logistikos asociacijos duomenimis, per Šveicariją parduodama maždaug 75 proc. Rusijos naftos žaliavos. 2012 metais Šveicarijos nacionalinis bankas skelbė, kad rusiški aktyvai šalies bankuose vertinami maždaug 15,2 mlrd. JAV dolerių.

Kai Rusija įvedė embargą maisto importui iš ES, JAV, Norvegijos ir Australijos, produktai iš Šveicarijos į šį sąrašą nepateko.