Lietuvoje laikino įdarbinimo paslaugas reglamentuojantis įstatymas įsigaliojo daugiau nei prieš porą metų. Specialistų teigimu, kitose Europos Sąjungos (ES) šalyse, kuriose darbuotojų nuoma turi senas tradicijas, laikini darbuotojai sudaro apie 1,5 proc. visų dirbančiųjų. Mūsų šalyje šis skaičius bent dešimt kartų mažesnis.

„Vakarų Europoje ši paslauga populiari jau daugiau kaip 20 metų. Manau, kad mes kažkuriuo metu šias šalis pasivysime“, – teigia bendrovės „Headex Group“ Lietuvos projektų skyriaus vadovė Viktorija Šukšterytė. Pasak jos, daugiausia laikinų darbuotojų ieško didelės gamybinės, logistikos arba prekybinės įmonės.

Specialistės teigimu, pagrindinis darbuotojų nuomos privalumas yra lankstumas. „Būtent dėl to ši paslauga ir populiarėja. Įmonės jau įvertino, kad gali laisviau planuoti reikiamus darbuotojų kiekius, lengviau adaptuotis prie sezonų, užsakymų, kurie kinta. Po krizės tai tapo ypač aktualu“, – sako V. Šukšterytė. Anot jos, žmogiškųjų išteklių planavimas padeda taupyti sąnaudas ir mažina galimą riziką.

„Headex Group“ Lietuvos projektų skyriaus vadovės duomenimis, padaugėjo ir smulkesnių įmonių užsakymų. „Jų nuolatinių darbuotojų kiekis nėra didelis. Ir, jei tos įmonės nori priimti papildomus, neplanuotus užsakymus, būtent greitas darbuotojų papildymas yra didelis privalumas ir rizikos suvaldymas“, – teigia V. Šukšterytė.

Vasarą, pasak jos, yra didžiausias laikinų darbuotojų poreikis, todėl tai – aktyvus laikotarpis laikino įdarbinimo agentūroms. „Yra toks poreikis kurortuose. Klientų aptarnavimo ir prekybos srityse dirbančių įmonių užsakymų tikrai padaugėja. Tačiau pastaruoju metu gaunamų užsakymų tendencija rodo, kad laikinų darbuotojų poreikis iš tikrųjų yra visus metus“, – tvirtina specialistė.

Ji pasakoja, kad rudenį ir žiemą įmonės ruošiasi Kalėdų šventiniam laikotarpiui, o po Naujųjų metų jau ima ruoštis pavasariui ir vasarai. Be to, žiemą darbuotojai dažnai serga, tad šią problemą išsprendžia laikini darbuotojai. Vasarą darbdaviai susiduria su darbuotojų atostogų laikotarpiu, ir laikini darbuotojai gali pakeisti nuolatinius. „Tas poreikis iš tikrųjų išlieka. Manau, kad tai naudinga abiems pusėms“, – mano V. Šukšterytė.

Darbuotojų nuomos rinka kasmet ūgteli apie 20 proc.