Rusijos pirkėjai taps valdžios draudimo importuoti lenkiškus obuolius aukomis – specialistų skaičiavimu, kainos turėtų itin šoktelėti.

Rusijos agrarinio marketingo instituto specialistai prognozuoja, kad Rusijos rinkoje vidutinė obuolių kaina turėtų šoktelėti 30-40 proc.

Labiausiai turėtų brangti pigiausi obuoliai.

Brangimo priežastis – draudimas įvežti obuolius iš Lenkijos. Planuojama, kad lenkiškus obuolius turėtų pakeisti vaisiai iš Azerbaidžano, Serbijos ir Kinijos.

Dar viena galima šalis importui – Ukraina, kur prognozuojamas labai geras derlius. Tačiau abejojama, ar Rusija įsileis vaisius iš šitos valstybės.

Tuo tarpu Kaliningrado, kuris itin priklausomas nuo maisto importo, valdžia jau ramina gyventojus. Kaliningrado srities rinkoms obuoliai bus tiekiami iš Baltarusijos, Slovėnijos ir Makedonijos. Apie tai regiono vadovas Nikolajus Cukanovas pranešė tiesioginiame televizijos kanalo „Rossija 24“ eteryje.

N. Cukanovas taip pat pažymėjo, kad prioritetinės regiono vadovybės užduotys – aprūpinti regioną maisto produktais ir paskatinti savarankišką maisto pramonę. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad regione ketinama sukurti mėsinių galvijų auginimo bazę ir vystyti pieninių galvijų auginimą atidarant naujas įmones. Taip pat gubernatorius pažymėjo, kad pernai obelimis buvo apsodinta 20 hektarų, o rudenį bus apsodinta dar 50 hektarų. Tai leis per artimiausius kelerius metus išspręsti aprūpinimo obuoliais klausimą“, – pabrėžė N. Cukanovas.

Primename, kad nuo rugpjūčio 1 d. Rusija įvedė draudimą įvežti vaisius ir daržoves iš Lenkijos. Draudimą Rusija pagrindė tuo, kad ne kartą buvo pažeisti sertifikavimo reikalavimai ir aptikta karantininių objektų. Ekspertai nurodo, kad draudimas – atsakas į Vakarų sankcijas.

Draudimas apėmė kelias prekių kategorijas, tarp kurių švieži obuoliai, kriaušės, svarainiai, abrikosai, vyšnios ir trešnės, švieži persikai, nektarinai, slyvos ir dygiosios slyvos. Be to, draudžiama įvežti gūžinius bei žiedinius kopūstus, kaliaropes, lapinius kopūstus ir pan. šviežias bei šaldytas daržoves.

Nukrito akcijų kaina

Reaguodama į Europos Sąjungos (ES) sankcijas, dėl kurių teko nutraukti rusų pigių skrydžių bendrovės „Dobrolet“ reisus, Rusija gali uždrausti skrydžius per Sibirą iš Europos į Aziją.

Tai, kad pareigūnai svarsto galimybę apriboti arba visiškai uždrausti tranzitinius Europos oro linijų bendrovių skrydžius per Rusijos teritoriją, laikraščiui „Vedomosti“ papasakojo iš karto trys šaltiniai.

Į informaciją žaibiškai sureagavo rinkos.

Rusijos skrydžių milžinės „Aeroflot“ akcijos antradienį ryte nukrito 6,5 proc.

Šaltinis, artimas „„Aeroflot“ direktorių tarybai, nurodė, kad jei bus įgyvendinti ketinimai, bendrovė turės atsisakyti dalies maršrutų, įvairių socialinių projektų, lėktuvo „Sukhoi Superjet“ eksplotacijos.

Skrisdamos iš Europos į Aziją, oro linijų bendrovės renkasi maršrutus per Sibirą ir už tai moka pinigus bendrovei „Aeroflot“. Šios Rusijos avialinijų bendrovės pajamos iš šių mokesčių sudaro apie 300 mln. dolerių (750 mln. litų) per metus, o stambiausios mokėtojos yra „Lufthansa“, „British Airways“ ir „Air France“.

Jeigu bus įvestas draudimas skristi per Sibirą, užsienio oro linijų bendrovių skrydžiai į Aziją vidutiniškai pailgėtų 1 val. – 1,5 val. Dėl to išaugtų išlaidos kurui bei įgulos atlyginimams, padidėtų krūvis technikai. Dėl tokių išlaidų Europos vežėjams iškiltų nevienodos sąlygos su Azijos bendrovėmis: pakelti kainų jos negalės, o išlaikyti dabartines kainas bus neįmanoma  dėl mažo rentabilumo, rašo laikraštis.

Rusijos pigių skrydžių bendrovė „Dobrolet“ praėjusį sekmadienį pranešė, kad nuo rugpjūčio 4 dienos dėl sankcijų, kurių sulaukė dėl reisų į Krymą, nutraukia visus savo skrydžius. Taip pasielgti privertė kompanijų sprendimas nutraukti lizingo sutartį dėl amerikietiškų lėktuvų „Boeing“. Be Simferopolio, „Dobrolet“ siūlė skrydžius į Kazanę, Jekaterinburgą, Volgogradą, Samarą, Ufą ir Surgutą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (683)