Skelbta, jog pernai įmonė uždirbo 5,311 mln. litų audituotojo grynojo pelno, tai yra 12 kartų mažiau nei užpernai. Jos pajamos sumažėjo 24 proc. iki 1,763 mlrd. litų.

Koncerno „Achemos grupė“ generalinis direktorius, akcininkas ir mirusio didžiausio „Achemos" akcininko Bronislavo Lubio žentas R. Žadeika „Achemos" valdybos pirmininku tapo liepą - jis šiame poste pakeitė Valdemarą Vareiką, kuris gegužės pabaigoje pasitraukė iš koncerno.

Koncernas „Achemos grupė“ šiuo metu neturi valdybos – jos valdybos pirmininkas Flemmingas Lindeloevas liepos pradžioje buvo atšauktas iš pareigų. Valdybą palikus vienam iš narių dėl Akcinių bendrovių įstatymo nuostatų pasikeitimo išformuota koncerno valdyba. Naują valdybą tikimasi išrinkti šią savaitę.

- Kaip koncerno veiklą Lietuvoje veikia geopolitinis Rusijos - Ukrainos konfliktas, kurio metu Rusija ir Europos Sąjunga taiko viena kitai sankcijas?

- Mes veikiame globalioje rinkoje, negaliu sakyti, kad tai niekaip nepaveikė mūsų koncerno, tačiau svarbiausia, kad mes neturime partnerių, kuriems būtų taikomi apribojimai ar būtų iškilę problemų. Poveikio kaip pienininkai ar vežėjai mes nejaučiame.

Tačiau trąšų rinka yra pasikeitusi, nes Ukraina kaip didelė trąšų gamintoja susiduria su problemomis. Visų problemų mes nežinome, bet specialistai pokyčių yra pastebėję, tad negaliu sakyti, kad didžiosios rinkos požiūriu mes poveikio nejaučiame.

- Dėl kokių priežasčių vasara dalis „Achemos“ gamybos yra sustabdyta?

- „Achemos“ gamybos specifika yra tokia, kad kartais ją reikia sustabdyti, nes fabrikas didelis – kaip ir automobilį jį reikia prižiūrėti. Kartą per metus ar dvejus mums gamyklą iš dalies reikia stabdyti remontams ir priežiūrai, dabar nedirba vienas amoniako gamybos agregatas, kuris yra remontuojamas, antrasis agregatas veikia.

Antra, buvo metų, kai dujų kainos buvo palankios, tad ir trąšų kainos buvo geros, tad dirbdavome visus metus be jokių pertraukų. Šiandien situacija rinkoje leidžia mums nedirbti ir mes tai renkamės ir dėl ekonominio požiūrio. Gamyba iš dalies sustabdyta, nes tai - normalios gamybinės veiklos procesas.

- Bankų ekonomistai šių metų pradžioje buvo užsiminę, kad didiesiems Lietuvos ekonomikos flagmanams, kurių vienas - "Achemos" koncernas – rezultatai prastėja dėl esminių pokyčių rinkoje. Kokią ateitį koncernui prognozuojate?

- Mes skaitėme tuos analitikų atsiliepimus, kuo jie remiasi, aš negaliu pasakyti, matyt, savo išvestiniais skaičiavimais. Tačiau kalbant apie „Achemą“ mes svarstome įvairius scenarijus, bendrovės vadovybė turi bent kelis veiklos scenarijus įvairiais ekonominiais režimais.

Tai, ką analitikai pesimistiškai vadina problemomis, mums yra iššūkiai ir galimybės ieškoti papildomų veiklos alternatyvų.

- Galbūt alternatyvų jau esate radę?

- Na, paieška vyksta visą gyvenimą, bet dabar yra analizuojama ir suskystintų gamtinių dujų terminalo Klaipėdoje alternatyva.

- „Achemai“ yra labai svarbi gamtinių dujų kaina, „Lietuvos dujos“ yra skelbusios, jog gavo nuolaidą iš „Gazprom". Galbūt ir „Achemai“ pavyko išsiderėti mažesnę dujų kainą?

- Derybos vyksta, pozityvu, kad po ilgesnės pertraukos pirmą kartą šiemet pavyko susitikti su „Gazprom“ vadovybe ir išgirsti ankstesnių derybų aplinkybes - buvo nesusikalbėjimo, skirtingų požiūrių. Šiandien galiu pasakyti, jog mokame kainą, kuri, mūsų nuomone, yra teisinga ir konkurencinga. Dėl atskirų detalių sutarties dar nesame pasirašę, bet, manau, mūsų mokama kaina yra neprastesnė nei „Lietuvos dujų“. Tačiau tiksliai pasakyti negaliu, nes „Lietuvos dujos“, kaip ir kiti didieji pirkėjai, suderėtų kainų neatskleidžia.

Romualdas Žadeika
- Ankstesnis „Achemos“ koncerno valdybos pirmininkas Flemmingas Lindeloevas trąšų gamyklą Jonavoje gretino su koncerno Achilo kulnu. Kokias trąšų verslo perspektyvas matote?

- Ponas Flemmingas pasakė kategoriškai, tačiau vertinant „Achemą“ viso koncerno mastu galiu pasakyti tiek: jeigu gerai, tai gerai visiems. Tai yra bazinė bendrovė, kai jai sekasi ir ji uždirba daugiau pinigų, jais ji gali pasidalinti ir su savo vaikais – antrinėmis įmonėmis. Kai jai blogiau, blogiau ir visai sistemai, bet nevadinčiau to Achilo kulnu. Tai – strateginė įmonė.

- Ar planuojate artimiausiais metais atsisakyti dalies antrinių įmonių, nesusijusių su strateginės įmonės veikla?

- Per 2,5 metų jau daug yra padaryta šiuo klausimu, pavyko atsisakyti, neperspektyvių mums įmonių. Šiandien esame strategiškai pozityvioje pozicijoje, galime orientuotis į pagrindinius strateginius verslus: trąšų gamybą, krovą, logistiką, taip pat energetiką. Yra ir kiti mūsų verslai, pavyzdžiui, viešbučių ir sveikatinimo paslaugos, konditerija, žiniasklaida.

Dėl bendrovių, nesusijusių su strategine veikla, svarstomi įvairūs variantai, mes norime jas vystyti, tačiau gali būti priimti įvairūs sprendimai: ir sujungti, ir parduoti. Scenarijai yra įvairūs.

- Skelbta, kad buvo sustabdyta ir „Achemos“ savarankiška elektros gamyba. Kaip planuojate plėtoti energetikos veiklas?

- Elektros gamyba panaudojant mūsų pajėgumus Jonavoje vyksta naudojant dujas, mes gamybą kontroliuojame vertindami situaciją elektros rinkoje. Ji buvo statyta saviems poreikiams. „Achemos grupė“ priklausanti atsinaujinančios energetikos „Renerga“ veiks tol, kol vėjas pūs.

- Kokie uždaviniai keliami koncerno valdybai, kuri bus suformuota?

- Tikiuosi, naujoji valdyba pratęs strateginius sprendimus ir veiksmu, kurie buvo patvirtinti pernai. Yra daugybė svarstytinų galimybių: galbūt strateginio investuotojo „Achemai“ pritraukimas, galbūt finansinių investuotojų paieška einant į vertybinių popierių biržą. Apie visa tai valdyboje buvo mąstoma, manau, ir naujai suformuotoje valdyboje apie tai bus kalbama. Vertinant KLASCO svarbiausia yra investicijos, šią vasarą atidarėme naują trąšų terminalą, taip pat „Centrinį Klaipėdos terminalą“ kartu su partneriu, manau, einame teisinga linkme.

- Kokių koncerno rezultatų artimiausiais metais tikinės?

- Kai uždirbsime daugiau pinigų, juos teisingai panaudoti.

- O galimybių uždirbti daugiau jūs matote?

- Be abejo, turime fantastinius instrumentus – puikius verslus: tiek logistiką ir krovą, tiek trąšų gamybą, kaip bekalbėtų pesimistai apie tendencijas JAV ar Kinijoje. Mes situaciją analizavome tiek patys, tiek su konsultantais ir net konservatyviai vertinant perspektyva yra pozityvi.

- Kokie pasikeitimai koncerną paveikė skaudžiausiai?

Romualdas Žadeika
- Ekonominis sunkmetis šiek tiek vėliau atėjęs į Lietuvą - mums sudėtingiausi buvo 2010-ieji. Šių metų realijų aš sunkumais nepavadinčiau, mes dirbame.

- Kaip šių metų realijas galėtumėte apibūdinti?

- Kalbant paprastai, mes turėjome 100 JAV dol. už 1000 kub. m gamtinių dujų didesnę kainą nei mūsų konkurentai Europoje. Dujų kaina sudaro apie 80 proc. prekės vertės. Galite įsivaizduoti, kokioje situacijoje mes konkuravome, nepaisant to, išlaikėme rinkos dalį ir parduodamus kiekius, nors tai paveikė pelningumą. Bet tai – normalu, pelningumas banguoja, kitąmet, tikiuosi, vėl būsime ant bangos.

- Kokius darbus esate sau išsikėlęs?

- Koncernui jau pavyko daug pasiekti per pastaruosius dvejus metus, tačiau ir toliau planuojame optimizuoti veiklą, kad jis nebūtų tarsi ministerija, visiems duodanti nurodymus. Bendrovės turi veikti savo galva ir atsakyti už savo veiksmus, o koncerno reikalas yra atstovauti akcininkams ir daliai bendrų funkcijų.

Valdyba veiklos strategiją yra patvirtinusi 2013 m. ir mes ja vadovaudamiesi sėkmingai žygiuojame. Ji patvirtina iki 2016 m.. Prisimenu, kaip 2011 m. rugsėjį tuometinis koncerno vadovas Bronislovas Lubys su bendrovėmis organizavo pasitarimus dėl veiklos iki 2020 m. Jau ten buvo įrašyti skaičiai, kurie panašiai atrodo ir dabar – jie buvo gerai numatyti, tad visuomet galime atsiremti į jau suformuotą strategiją.

Jaučiamės pakankamai stiprūs – turime geras pozicijas pagrindiniuose versluose ir matome, kaip raumenis auginti.

- Ačiū jums už pokalbį.

Koncernui „Achemos grupė“ priklauso šios įmonės: azoto trąšų ir chemijos produktų gamybos „Achema“, pakuotės gamybos „Achempak“, prekybos „Agrochema", Krovos ir logistikos „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ (KLASCO), „Klaipėdos keleivių ir krovinių terminalas“, „Krovinių terminalas“ bei „Mockavos terminalas“, remonto paslaugų „Klaipėdos laivų remontas“, logistikos „Euroga“, „Transachema“, remonto „Iremas“ bei elektros gamybos iš atsinaujinančių energijos šaltinių „Renerga“.

Finansų maklerio paslaugų „Kapitalo srautai“, draudimo „Draudimo brokerių aljansas“, inžinerinių paslaugų ir konsultavimo „Projektų centras”, mokymo „Achemos mokymo centras“.

Taip pat Grūdų supirkimo „Žemaitijos grūdai“, didmeninės prekybos naftos pramonės produktais „Oil Co“, prekybos naftos pramonės produktais „AG oil“.

Koncernui priklauso spaustuvė „Titnagas“, konditerijos „Naujoji rūta“, apgyvendinimo ir sveikatinimo paslaugų „Grand SPA Lietuva“, „Magnus Hotel”, „Palangos vėtra”, „Old Mill Hotel”, apsaugos įmonė „Budrus sakalas“.

Žiniasklaidos ir reklamos įmonės „Lietuvos žinios”, „Tango reklama“, „Radiocentras”, „Relax FM”, „Zip FM”, „Rock Fm”, „Russkoje radio Baltija”, laikraštis „Naujienos”.

Taip pat įmonės užsienyje: skystųjų trąšų terminalo paslaugų „Fertigent“ Belgijoje, žemės ūkio prekybos Latvijoje „Agrochema Latvia“, Estijoje „Agrochema Eesti“, Lenkijoje „Liteximp Prostki“. Trąšų prekybos Prancūzijos, Belgijos, Nyderlandų rinkose „Litfert SARL“, Vokietijoje prekybos trąšomis „Agro Baltic GmbH“.

Daugiau kaip 52 proc. „Achemos grupės" akcijų valdo B. Lubio našlė Lyda Lubienė kartu su dukra Viktorija, beveik 12 proc. - R. Žadeika kartu su žmona Jūrate, po 7 proc. - Jonas Sirvydis ir Marija Kaminskienė, 4,75 proc. - Arūnas Laurinaitis, 0,5 proc. - Adomas Žadeika.
„Achemos grupė" valdo 94,96 proc. „Achemos" akcijų, po nedidelę dalį įmonės akcijų taip pat priklauso T. Misiūnui, V. Vareikai, R. Bulovienei, K. Bakučiui ir G. Subačiui.

Bendrovė nurodo, kad R. Žadeika „Achemos grupėje“ dirba nuo koncerno susikūrimo. Vilniaus universitete teisės magistro kvalifikacinį išsilavinimą įgijęs R. Žadeika daugelį metų dirbo Kauno miesto prokuratūroje, vėliau užsiėmė advokato praktika. 2005 m. tapo koncerno „Achemos grupė“ teisės reikalų direktoriumi, vėliau ėjo teisės ir bendrųjų reikalų direktoriaus pareigas, o šių metų gegužę buvo paskirtas eiti koncerno generalinio direktoriaus pareigas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)