Grupė bus padalyta į du bankus -vadinamąjį "gerąjį" banką su visu sveiku banko turtu, t.y. sveikomis paskolomis, geromis investicijomis, grynaisiais pinigais ir vertybinių popierių portfeliu, ir "blogąjį" banką su rizikingu turtu.

"Gerajam" bankui, kuris bus pavadintas "Novo Banco", bus paskolinta 4,9 mlrd. eurų (17 mlrd. Lt) iš likusios Portugalijos gelbėjimo fondo dalies.

Tokio sprendimo tikėtasi po to, kai penktadienį BES pranešė apie rekordinius 3,6 mlrd. eurų (12,4 mlrd. Lt) nuostolius, patirtus per pirmąjį metų pusmetį.

Nuo birželio, kai imta nerimauti dėl finansinės grupės padėties, jos akcijų vertė smuko 89 procentais.

Bendrovės akcijos bus išbrauktos iš akcijų rinkos pirmadienį, akcininkai gali prarasti beveik visas savo investicijas, teigia BBC korespondentė Alison Roberts.

Visi BES indėlininkai bus apsaugoti.

"Šis planas nekelia jokių rizikų valstybės finansams ar mokesčių mokėtojams, - sakė Portugalijos centrinio banko valdytojas Carlosas Cosa per spaudos konferenciją sekmadienio vakare. - Buvo priimtas skubus sprendimas, siekiant apsaugoti indėlius ir užtikrinti bankininkystės sistemos stabilumą".

"Novo Banco" bus patikėta pagrindinė veikla - indėlių priėmimas ir lėšų skolinimas būsto pirkėjams ir įmonėms.

Kol kas neaišku, koks likimas laukia "blogojo banko", kuris daugiausia susijęs su kitomis "Espirito Santo Group" verslo sritimis, tai yra turizmu, sveikatos apsauga ir žemės ūkiu.

Lėšų "injekcija" į "Novo Banco" bus skirta iš kol kas nepanaudotos Portugalijos gelbėjimo fondo, finansuoto Tarptautinio valiutos fondo ir Europos Sąjungos, dalies.

Pagal planą, "Novo banko" bankas bus valdomas iš specialaus fondo, kurį finansuos Portugalijos finansinės institucijos, vėliau bankas bus išparduotas, o iš gautų pajamų bus sugrąžinta 4,9 mlrd. eurų paskola.

Kaip pareiškė "Novo banko" vadovas Vitoasr Bento, "pagrindiniai neaiškumai, susiję su banku, kuriam laikui pašalinti".

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)