„JAV pritaikytos sankcijos Rusijos gynybos pramonės bendrovėms yra neteisėtos ir byloja apie nesąžiningą konkurenciją ginkluotės rinkoje. Kad ir kaip ten bebūtų, amerikiečiams jau nebepavyks sustabdyti Rusijos kariuomenės ir laivyno ginklavimosi programos“, - socialiniame tinkle pareiškė D. Rogozinas ir pridūrė, jog pakenkti Rusijos ginklų eksportui taip pat nepavyks.

Kaip teigia judėjimo „Rusakalbė Ukraina“ („Russkojazičnaja Ukraina“) pirmininkas Vadimas Kolesničenka, Ukrainos konflikto pagrindas – JAV „karas“ prieš Rusiją, o Rusijos užduotis – atlaikyti šį diplomatinį smūgį. Tai ji daro garbingai bei išdidžiai.

„Bet kuriuo atveju tai neturės jokios naudos kalbant apie konflikto deeskalavimą. Svarbiausia, jog tai neišvaduos Rusijos nuo kaltinimų, kuriuos meta tiek JAV, tiek ir Europos Sąjunga (ES). Rusijos užduotis – atlaikyti šį diplomatinį smūgį, o tai ji daro garbingai ir išdidžiai. Rusijos tiriamojo komiteto darbas vertinant neteisėtus veiksmus Ukrainoje bei dešimtis tūkstančių pabėgėlių galiausiai duos teigiamų rezultatų. Visi piktadariai, kurie žudė taikius gyventojus, bus pripažinti nusikaltėliais. Bet kokie ES bendruomenės veiksmai – tai būtinos priemonės bei aktyvių Rusijos diplomatų veiksmų rezultatas. Būtina tai tęsti ir toliau“, - patikino V. Kolesničenka/

Nenori keiktis

Naujos JAV pritaikytos sankcijos – neteisingos ir prieštarauja teisės esmei bei normoms, be to, padarys didžiulės žalos Rusijos finansų sektoriui. Tokią nuomonę išsakė Rusijos banko VTB vadovas Andrejus Kostinas per interviu televizijai „Rossija 24“, skelbia naujienų agentūra ITAR-TASS, praneša lenta.ru.

A. Kostinas pažymėjo, jog neseniai priimtas įstatymas dėl nenorminės leksikos vartojimo žiniasklaidoje jam neleidžia nuoširdžiai išsakyti savo nuomonės ir parinkti tinkamiausių žodžių.

Anot A.Kostino, sankcijos padarys didžiulės žalos Rusijos finansų sektoriui: „Sankcijos, kurios imtos taikyti šiandien – skaudus smūgis didžiausioms Rusijos bendrovėms, atskirų sričių lyderiams – ar tai būtų energetika, ar bankų sektorius“, - sakė banko vadovas ir priminė, jog Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas jau sakė, jog tokie tarptautinių partnerių veiksmai „sugrįš bumerangu“.

Pavadino „primityviu kerštu"

Reaguodama į naujas JAV įvestas sankcijas, Rusijos užsienio reikalų ministerija jas pavadino „primityviu bandymu atkeršyti už įvykius Ukrainoje, kurie nesivysto pagal Vašingtono suplanuotą scenarijų", informuoja „Reuters".

„Plačiai žinoma, kad sankcijos yra dviašmenis kalavijas", - rašoma ministerijos pranešime, priduriant, jog Maskva pasilieka teisę imtis atsakomųjų veiksmų.

BRICS šalių grupės vadovų susitikime Brazilijoje viešintis Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad nauji Vašingtono įvesti suvaržymai dvišalius santykius veda į aklavietę bei „daro žalą ilgalaikiams JAV interesams ir Amerikos žmonėms".

„Apmaudu, kad mūsų partneriai seka šiuo keliu, - kalbėjo prezidentas. - Tačiau mūsų durys visada atviros deryboms išeiti iš šios situacijos".

Kremliaus vadovas taip pat išreiškė viltį, jog „sveikas protas" Vašingtone nugalės, ir visos problemos bus sprendžiamos taikiomis diplomatinėmis priemonėmis.

Didins išlaidas ginkluotei

Rusijos vyriausybės vadovas Dmitrijus Medvedevas ketvirtadienį pareiškė, kad naujos Vakarų sankcijos Maskvai dėl jos vaidmens Ukrainos krizėje, yra „blogis“, tačiau tokios priemonės negali parklupdyti.

Premjeras vyriausybės posėdyje sakė, kad tokie Jungtinių Valstijų ir Europos Sąjungos veiksmai nepadės Ukrainai ir pakurstys antiamerikietiškas nuotaikas Rusijoje.

„Keli žodžiai apie vadinamąsias sankcijas, apie Rusijos „draugų“ veiksmus. Norėčiau pažymėti: bet kokios sankcijos - tai blogis, jos nesuteikia optimizmo nei ekonomikai, nei žmonėms, ir niekada neatneša akivaizdžios sėkmės“, - sakė D. Medvedevas.

Be to, pabrėžė premjeras, sankcijos „negali padaryti vadinamosios nepriimtinos žalos ekonomikai, kuri sulaukė tokio spaudimo“.

„Tarptautinė patirtis rodo, kad tokio pobūdžio sankcijos dar nieko neparklupdė“, - pabrėžė jis.
„Tai liudija visa tarptautinių veiksmų patirtis“, - sakė D. Medvedevas.

Jis taip pat pridūrė, jog dabar Maskva turi daugiau dėmesio skirti gynybos išlaidoms.
D. Medvedevas taip pat pabrėžė, kad sankcijos iš esmės yra nelegitimios, nes nepagrįstos Jungtinių Tautų sprendimais.

„Sankcijos Rusijos, jos piliečių ir įmonių atžvilgiu apskritai yra neteisėtos, nes nepagrįstos JT sprendimais, t. y. įvedamos savavališkai“, - pabrėžė jis.

Padidins netikrumą

Buvęs JAV ambasadorius Ukrainoje Stevenas Piferis sakė, kad Amerikos įvestos sankcijos padidins netikrumą dėl Rusijos ekonomikos, kuri jau dabar demonstruoja silpnumo ženklus.

„Tai rimtos sankcijos. Jos nukreiptos prieš didžiąsias Rusijos energetikos įmones ir finansų institucijas“, - sakė S. Piferis, kuris šiuo metu yra Brookingso instituto, Vašingtone įsikūrusio strateginių vertinimų centro, analitikas.

Kongreso respublikonai, anksčiau tvirtinę, kad B. Obamos įspėjimai apie griežtesnes sankcijas Maskvai tėra tušti grasinimai, santūriai pasveikino šį Baltųjų rūmų žingsnį.'

„Delsimas priversti Rusiją pajusti realias pasekmes darė žalą JAV patikimumui, o šios dienos administracijos pareiškimas neabejotinai yra žingsnis teisinga kryptimi“, - sakė Tenesio valstijai atstovaujantis senatorius Bobas Corkeris, kuris yra įtakingiausias respublikonas Užsienio reikalų komitete.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (254)