Grupė iniciatorių siūlė rinkti parašus, kad tauta pasisakytų dėl formuluotės „pritariu euro įvedimui nuo 2015 metų sausio“. Skeptiškai referendumą įvertinę VRK nariai argumentavo, kad sprendimai dėl euro įvedimo jau priimti, o referendumui siūloma formuluotė - klaidinanti.

Už tai, kad grupė būtų registruota, balsavo trys VRK nariai, prieš buvo septyni. Tuo tarpu balsuojant dėl alternatyvaus projekto, neregistruoti referendumo iniciatyvinės grupės, septyni pasisakė teigiamai, trys buvo prieš.

Konstitucinis Teismas labai aiškiai pasakė, kad referendumui teikiamas klusimas turi būti neklaidinantis“, - sakė VRK narys Jonas Udris, kartu pažymėdamas, jog referendumui su siūloma formuluote neįvykus arba formuluotės nepriėmus tai automatiškai nereikštų tautos neigiamo atsakymo euro įvedimo klausimu.

„Yra piliečių priimta Konstitucija, sprendimas prisijungti prie Europos Sąjungos, Seimo priimti įstatymai dėl euro įvedimo, šioje vietoje piliečių nepritarimas išreikštas tokiu būdu nėra sprendimas, kad nepritariu euro įvedimui“, - sakė V.Udris. Pasak jo, norint atsiklausti tautos nuomonės dėl euro įvedimo, reikėtų referendumui teikti klausimą, o ne pozityvią formuluotę.

Tuo tarpu referendumo iniciatyvinės grupės koordinatorius Mindaugas Šimkūnas tvirtina, kad grupė nesiūlo iš esmės kvestionuoti euro įvedimo, o tik siūlo pasisakyti dėl įvedimo laiko. „Mes nesakom, kad nereikia įsivesti, mes norim pasiklausti, ar dabar jau laikas įsivesti“, - sakė M.Šinkūnas, kuris buvo vienas akcijos dėl lito išsaugojimo iniciatorių.

Diskusijų metu VRK narys Valdemaras Urbanas argumentavo, kad sprendimai dėl euro įvedimo yra priimti, tad išduodant grupei parašų rinkimų lapus ir t.t. tiesiog būtų švaistomi mokesčių mokėtojų pinigai. „Viskas jau nuspręsta, kelio atgal nėra. Man sveikas protas neleidžia palaikyti šios iniciatyvos ir mėtyti piliečių pinigų į balą“, - sakė V.Urbanas.

VRK narys Rokas Stabingis pažymėjo, kad referendumui teikima formuluotė yra klaidinanti, nes sudaro įspūdį, kad klausimas dėl euro įvedimo yra nesureguliuotas, ir tą galima padaryti tik referendumo būdu. „Manau, jei mes skelbtume tokį referendumą, klaidintume Lietuvos piliečius“, - sakė R.Stabingis.

Taip pat skeptiškai iniciatyvą vertinę VRK nariai pastebėjo, kad išdavus parašų rinkimų lapus, iniciatoriai parašus galėtų rinkti iki spalio pabaigos, o įskaičiavus parašų tikrinimą, kitas procedūras, referendumas realiai surengtas būtų Lietuvai jau įsivedus eurą.

Už referendumo iniciatyvinės grupės registravimą balsavę VRK nariai diskusijoje nepasisakė.

Lietuva eurą ketina įsivesti 2015 metais.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (77)