„Paprastai „Gazprom“ taip pat nustato kainas pagal Ekonominės plėtros ministerijos prognozes“, - teigia „Gazprom“ artimas šaltinis. 

Į Europą tiekiamų dujų kainos didžiąja dalimi susijusios su naftos įkainiais. Remiantis pagrindinėmis Ekonominės plėtros ministerijos prognozėmis, 2014 m. naftos barelio kaina sieks 104 JAV dolerius (apie 264 litus), o 2015 –2016 m. – 100 JAV dolerių (254 litus), rašo www.vedomosti.ru.

Nedidelis kainos sumažėjimas įvyks dėl tiekėjų skaičiaus augimo, kuris iš dalies bus susijęs ir su skalūnų dujų gavyba“, - informavo Rusijos ekonominės plėtros ministerijos atstovas. Vidutinėje perspektyvoje tai reikš rinkos plėtrą, dėl kurios gamtinių dujų kainos naftos kainų atžvilgiu gali palaipsniui mažėti.

„Gazprom“ Europai tiekiamų energijos išteklių kainų pikas buvo pasiektas 2008 m. Užklupus finansinei krizei kainos nukrito iki ankstesnių rodiklių tik 2012 m. 2013 m. įkainiai ir vėl pradėjo mažėti, tačiau tai leido „Gazprom“ pasiekti rekordines eksporto aukštumas. Šiais metais kainos ir toliau mažėja, o gegužės mėn. Rusijos gamtinių dujų milžinė netgi sutiko peržiūrėti sutartį su Italijos įmone „Eni“ bei susieti šiai įmonei tiekiamų dujų kainą su skubiu kainų keitimo kursu, nors iki šiol „Gazprom“ tai daryti kategoriškai atsisakydavo.

„East European Gas Analysis“ vadovas Michailas Korčemkinas mano, kad Rusijos ekonominės plėtros ministerija galimai įvertina ir ateityje laukiančias nuolaidas, kurias „Gazprom“ ketina suteikti. Vokietijos įmonė „E. On“, „Shell“, Lenkijos PGNiG, Turkijos „Botas“ ir Prancūzijos GdF taip pat primygtinai prašo „Gazprom“ peržiūrėti sutartis bei ketina pradėti derybas.

Anot M. Korčemkino, papildomas ryšys su skubiu kainų keitimo kursu sumažins „Gazprom“ patiriamą riziką naftos kainos mažėjimo atveju, o tai, kaip teigia Ekonominės plėtros ministerijos atstovas, labai tikėtina vidutinėje perspektyvoje. Pagrindinė prognozuojamo naftos kainos mažėjimo priežastis – tai didėjanti naftos pasiūla iš JAV, Irano ir Irako bei negriežtos monetarinės politikos ciklo pabaiga daugelyje įtakingų valstybių, tarp kurių ypatingai reikšminga, be jokios abejonės, JAV.

Kaip teigia Nacionalinio energetinio saugumo fondo direktoriaus pavaduotojas Aleksejus Grivačas, jau dabar „Gazprom“ pagal ilgalaikes sutarties parduoda dujas pritaikydama dideles nuolaidas, tačiau Europa negali gauti dujų mažesnėmis kainomis iš alternatyvių šaltinių, todėl, anot A. Grivačo, Rusijos ekonominės plėtros ministerijos prognozės atrodo pernelyg pesimistinės. Jo teigimu, 1000 kubinių metrų gamtinių dujų kaina svyruos tarp 350 ir 400 JAV dolerių (888 – 1 015 litų).

DELFI primena, kad gegužę ir Lietuvoje paskelbta, kad Rusijos dujų milžinas sutiko 20 proc. sumažinti tiekiamų dujų kainą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)