„Paprašėmė, kad jie, atlikdami finansinį auditą už 2013 metus, tai bus rudenį, galbūt rugsėjo ar spalio mėnesį, įvertintų, kaip yra vykdoma kontrolės funkcija",- trečiadienį po Seimo Audito komiteto posėdžio žurnalistams sakė Seimo Audito komiteto pirmininkė Jolita Vaickienė.

Pasak jos, bus siūloma pakeisti ir nuo lapkričio 1 d. įsigaliosiantį naujos redakcijos Turizmo įstatymą, kur yra išbraukta Turizmo departamentui priskirta kontrolės funkcija. 

„Manau, kad ši funkcija yra privaloma ir mes reikalausime, kad ji būtų grąžinta. Turizmo departamento atstovai pasisakė, kad kontrolę jie supranta labai siaurai, galbūt tai yra supratimo ar kompetencijos klausimas", - sakė J. Vaickienė. 

Seimo komiteto posėdyje dalyvavusi Valstybės kontrolės 2-ojo Audito departamento direktorė Zita Valatkienė mano, kad Turizmo departamentas nevykdė stebėsenos ir kontrolės funkcijų, kurios jam yra pavestos įstatymo.

„Pasižiūrėjus Turizmo departamento 2014 metų veiklos planą, kuris yra skelbiamas viešai, jame nėra nei priemonių, nei pačios funkcijos, nei informacijos, kad tokią funkciją departamentas vykdo. Jame yra daug priemonių ir projektų, kurie skirti Lietuvos turizmo įvaizdžiui gerinti, atvykstamojo turizmo pritraukimui ir panašiai, bet apie turizmo paslaugų teikėjų stebėsenos, priežiūros ir kontrolės funkcijas jokios informacijos nėra. Todėl tai ir kelia abejonių, ar Turizmo departamentas tokią funkciją vykdė tinkamai?",- žurnalistams sakė Z. Valatkienė.

Jos teigimu, stebėsena ir kontrolė yra planinga veikla ir ji negali būti vykdoma atskirais epizodais.

„Tai turėtų būti visus metus vykstantis planingas procesas. Turizmo departamentas pats nustatytų tam tikrus rizikos veiksnius, pagal kuriuos diferencijuotų turizmo paslaugų teikėjus, atsižvelgdamas į jų veiklos apimtis, finansines ataskaitas, kurias galima gauti iš Registrų centro. Ta informacija yra nemokama", - sakė Valstybės kontrolės atstovė.

Jos nuomone, Turizmo departamentas ir nekeičiant įstatymų gali vykdyti kontrolės funkciją, nes tai jam yra pavesta įstatymu.

Trečiadienį du Seimo komitetai - Audito bei Teisės ir teisėtvarkos - domėjosi padėtimi turizmo rinkoje. 

Seimo Audito komitetas išklausė informaciją dėl šiuo metu susidariusios situacijos kelionių organizavimo rinkoje. Komiteto nariai bandė sužinoti, kokių veiksmų ėmėsi Valstybinis turizmo departamentas prie Ūkio ministerijos.

Trečiadienį vykusiame Audito komitete dalyvavo Ūkio ministerijos, Valstybinio turizmo departamento prie Ūkio ministerijos, Valstybės kontrolės, Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnybos, Lietuvos turizmo rūmų atstovai.

Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetas trečiadienį surengė pasitarimą dėl kelionių organizatoriaus „Go Planet Travel" nemokumo pasekmių vartotojų teisių apsaugos srityje.