Inspektoriai pasiskirstė grupelėmis po du ir tikrino tiek apgyvendinimo, tiek viešojo maitinimo paslaugas teikiančius verslininkus.

„Kai kurie pardavėjai sunerimsta, kai kontroliuojančios institucijos specialistai paprašo dokumentų, išreiškia nepasitenkinimą, bet priešpriešos tikrai nėra. Žmonės tikrinami jau eilę metų, kiti net labai maloniai mus sutinka, siūlo nueiti ir pas kaimyną“, - šypteli Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos kontrolės departamento direktorė Gražina Rimkienė.

Kontrolės departamento vadovė dėsto, jog vasara inspektoriai daugiau dėmesio skiria kurortinėms teritorijoms.

„Prižiūrime kurortines teritorijas ir tuos mokesčių mokėtojus, kurie verčiasi apgyvendinimo ir viešojo maitinimo paslaugomis. Žmonių reakcija – neprasta, nes su daugeliu verslininkų jau yra bendrauta Mokesčių inspekcijoje išsakant mūsų tikslus: kad verslininkas deklaruotų visas gautas pajamas, teisingai parodytų staliukų ir kambarių užimtumą“, - vardijo G. Rimkienė ne kartą dalyvavusi patikrinimuose.

Pasak jos, netikėtų patikrinimų tikslas yra užtikrinti prevencinę stebėseną, kad verslininkai jaustų, jog Mokesčių inspekcijai jie rūpi ir yra stebimi, atsakyti į iškilusius klausimus. Dažniausiai tokie patikrinimai organizuojami ketvirtadienį – sekmadienį.

Kai kurie prekybininkai, pamatę Mokesčių inspekciją, ilgam „išeina pietauti“. Inspektoriai į tokius atvejus atkreipia dėmesį ir kitą kartą šias prekyvietes tikrina atidžiau.

Pastebėta, jog po prevencinių patikrinimų arba net jų dieną, prekybininkai suskumba įsigyti verslo liudijimų, nes baudos siekia kelis šimtus litų.

Tai, kad į J. Basanavičiaus g. atvyko inspektoriai matyti iš toli: jie su specialia apranga, tai yra, žaliomis liemenėmis, skarelėmis ir kepuraitėmis.

Pirmieji patikrinimai – su šypsena

Pirmoji Mokesčių inspekcijos specialisčių užkalbinta verslininkė – juvelyriniais dirbiniais prekiaujanti moteris. Ji inspektores pasitinka su šypsena ir pateikia visus dokumentus: tiek leidžiančius prekybą sidabru, tiek reikiamus kitai prekybai. Patikrinimas trunka apie 5 minutes.

Antrasis vizitas – į pamažu besipildančią kavinę „Monika“. Ja inspektorės susidomi, nes prie staliukų – nedaug žmonių ir personalas gali turėti laiko pateikti prašomus dokumentus. Kavinės patikrinimas trunka apie 15 minučių, prie baro prieina ir kavinę valdančios įmonės savininkė.

„Paskutiniu metu patikrinimais neturime nusiskundimų, anksčiau būdavo, kad kavinę uždarydavo valandai ar ilgiau ir buvo labai nemalonu. Klientai laukdavo už durų, matydavo popierius, galvodavo, kad kažką jau rado. Dabar patikrinimai labai greiti, gražiai ateina ir sužiūri“, - sako bendrovės „Ambro – Art“, valdančios kavinę „Monika“, savininkė Irena Pakutinskienė.

Kavinės dokumentai tvarkingi, kasoje tiek pinigų, kiek ir rodo apskaita. Vienos iš inspektorių pirmus metus dirbanti padavėja pasiteirauja, kokia gali būti pinigų kasoje ir apskaitoje paklaida.

Specialistė paaiškina, kad pažeidimo protokolas nėra pildomas, kai ši suma nedidesnė nei 20 litų, tačiau prie kasos negalima laikyti ir asmeninių pinigų. Dėl to kai kurie verslininkai apskaito ir padavėjų gaunamus arbatpinigius, juos deda į kasą, nuo šios sumos yra mokamas 15 proc. gyventojų pajamų mokestis. Tiesa, tokių atvejų – nedaug.

Trečiasis patikrinimas – suvenyrų pardavėjos. Jauna mergina neseniai įsidarbino ir su savimi neturėjo net asmens dokumento. Tačiau inspektorės pasiteiravo jos asmens kodo ir duomenų bazėje pamatė, kad mergina dirba teisėtai.

Buvo susisiekta ir su prekyba suvenyrais vykdančios įmonės atstovu, jo paprašyta pateikti papildomą dokumentą – važtaraštį, kad prekės priklauso įmonei. Tai verslininkas gali padaryti nebūtinai patikrinimo dieną. Patikrinimas trunka 7 minutes.

Ketvirtasis patikrinimas – mobili kavos išsinešimui prekyvietė.

„Tvarkinga, kaip ligoninėje“, - pasidžiaugė inspektorė, patikrinimą baigusi po 3 minučių.

Eidamos J. Basanavičiaus g. inspektorės įvertina, kiek verslininkai yra užimti ir, jei prie paslaugos teikėjo rikiuojasi eilės, jų darbo netrukdo. Dėl to nebuvo paprašyta pramogas vaikams organizuojančio verslininko dokumentų – prie jo rikiavosi tėvų su vaikais eilė.

Penktasis patikrinimas – dviračių nuomos punktas, pokalbis trunka kelias minutes, inspektorės pasiteirauja, kaip pildoma nuomos apskaita, paprašo parodyti pavyzdį. Radus visą reikiamą informaciją patikrinimas baigiamas. Baigiasi ir J. Basanavičiaus gatvė.

Daugiau dėmesio būsto nuomotojams

Šį sezoną Mokesčių inspekcija atidžiau stebi ir vidutinio dydžio verslininkus.

„Šiais metais mes daugiau dėmesio nukreipėme į apgyvendinimo paslaugas, nes pastebėjome, kad ne visi verslininkai nori parodyti iš nuomos gautas pajamas. Viešajame maitinime tai užtikrina kasos aparatai“, - pastebi G. Rimkienė.

Ji dėsto, kad kai kuriems verslininkams Valstybinė mokesčių inspekcija yra parašiusi laiškų, o tų, kurių pajamos atitinka vidurkį – net netikrina.

„Esame atsirinkę 29 mokesčių mokėtojus, kurie nuolat teikia nuomos paslaugas, bet jų nuomos pajamos yra gerokai prastesnės nei vidurkis, su jais yra dirbama, renkama informacija, esant reikalui gali būti vykdomi ir mokestiniai patikrinimai. Jų pasekmėmis gali būti baudos, mokesčių priskaičiavimas, delspinigiai ir panašiai“, - paaiškina specialistė, kaip tikrinami galimi verslininkai šešėlyje.

Mokesčių inspekcija primena, kad prekiaujantys lauko sąlygomis ir turintys verslo liudijimą, pirkėjui paprašius privalo išduoti kasos pajamų orderį ar kitą kvitą. Kai dirbama be verslo liudijimo, pardavėjai privalo išduoti kvitą.

„Tai abipusė nauda, nes bus apgintos ir pirkėjo teisės, jis galės įrodyti, kad gaminį pirko“, - primena G. Rimkienė.

Ji priduria, kad Mokesčių inspekcija dažniau lanko neturinčius verslo liudijimo, nes tie, kurie juos įsigijo, jau mokesčius sumokėjo ir jų nereikia be reikalo trukdyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)