O. Fitzpatrickas rudenį vyksiančioje lyderystės ir verslumo konferencijoje „Forum One“ renginio svečius mokys, kaip efektyviai bendrauti su skirtingo tipo žmonėmis, skirti dėmesį svarbiausiems dalykams ir iš savęs išspausti, ką turi geriausia. Kai kuriomis mintimis apie lyderystę ir efektyvų bendravimą konferencijos pranešėjas sutiko pasidalyti dar prieš renginį.

- Šiais metais konferencijoje bus daug kalbama apie nepakeičiamumą. Koks, Jūsų nuomone, yra nepakeičiamas lyderis?

- Tai toks lyderis, kuris ypač sėkmingai vadovauja komandai, organizacijai ir neša jai sėkmę. Žinoma, visiškai nepakeičiamas negali būti niekas.

Vis dėlto prie nepakeičiamumo artėjantis lyderis yra tas, kuris sugeba būti toks geras, galingas ir efektyvus, kad iš komandos sugeba išspausti tai, kas galima geriausia.

Manau, kad tokie lyderiai, kaip Steve'as Jobsas ar Richardas Bransonas, yra pavyzdžiai, nes jie žinojo geriausiai ne tik savo produktą, bet ir mokėjo suprasti žmones.

- Ar geru lyderiu gimstama?

- Net neturint prigimtinių savybių, galima išmokti pagrindinių principų. Gera lyderystė priklauso nuo požiūrio, elgesio ir bendravimo sugebėjimų. Tai trys pagrindiniai dalykai. Negimus lyderiu galima išmokti keisti savo požiūrį apie tai, kaip matai save, verslą ar kitus žmones. Geras lyderis turi išmokti pritapti prie aplinkos, darbuotojų, kaip bendrauti su skirtingo tipo žmonėmis.

- Dažnai vadovai galvoja, kad darbuotojai turi prie jų prisitaikyti. O Jūs sakote, kad turi būti atvirkščiai.

- Kiekvieno lyderio atsakomybė, komandoje išnaudoti visą įmanomą potencialą. Kokių tau reikia įgūdžių, jei prie tavęs visi prisitaiko? Idealiame vadovo pasaulyje būtų taip, kad jis vadovauja, o kiti padaro viską taip, kaip pasakai, tačiau realiame gyvenime taip nėra. Žinoma, kai kurie žmonės linkę prisitaikyti, bet iš tiesų vadovas turi išmokti efektyviai bendrauti su skirtingais žmonėmis. Būtent dėl to vadovų emocinis ir socialinis intelektas dabar yra svarbus kaip niekada.

- Kokias didžiausias klaidas daro vadovai?

- Pirma klaida – visus komandos narius laikyti lygiais. Kai kurie vadovai galvoja, kad visi žmonės yra vienodi ir juos visus bando motyvuoti tuo pačiu būdu.

Antra klaida – jie bando motyvuoti komandą tais pačiais motyvatoriais, kurie juos motyvuoja. Tačiau būnant geru lyderiu privalai mokėti prisitaikyti ir būti lanksčiu.

Taip pat kai kuriose visuomenėse vadovai yra per daug autokratiški. Jie galvoja, kad yra vadovai ir aplinkiniai nori, kad jie vadovautų. Tuomet vadovas pradeda galvoti, kad yra aukščiau už kitus. Žinoma, vieni tai priima, tačiau kiti – niekada to nepadarys. Kalbant apie S. Jobsą, žinoma, kad jis kartais būdavo pakankamai agresyvus, tačiau kartu sugebėjo aplinkinius sužavėti. Lyderiai kartais daug galvoja, kad turi būti įtakingi, stiprūs, bet pamiršta kitą pusę.

- Ar technologijų plėtra keičia lyderio vaidmenį šiandieniniame verslo pasaulyje?

- Taip. Šiandieniai lyderiai turi daug daugiau skirtingų būdų kaip bendrauti su kitais. Netgi bendravimas elektroniniais laiškais gali daug pasakyti apie žmogų, suteikia laisvės interpretacijoms. Technologijos leidžia bendrauti su vis daugiau žmonių, todėl mokėjimas komunikuoti tampa vis svarbesnis.

Šiandien vadovams tenka daug bendrauti su skirtingų kultūrų žmonėmis, todėl jie turi suprasti, kad jų kultūros ir asmenybės skiriasi.

- Tikima, kad jaunimas daug greičiau prisitaiko prie permainų. Ar tai reiškia, kad ateityje turėsime vis daugiau jaunų lyderių?

- Manau, kad vietos tam yra. Žinoma, vyresnio amžiaus žmonės turi daug žinių ir patirties, todėl kai kuriuos darbus gali nudirbti geriausiai. Manau, kad ateityje turėsime daugiau ir moterų lyderių. Dabar svarbiausia geriausius lyderius rasti ir nesvarbu, ar jie jauni, seni, vyrai ar moterys.

- Verslo pasaulyje sėkmė dažnai asocijuojama su lyderyste. Ar tik geras lyderis gali jaustis sėkmingu?

- Tai priklauso nuo to, kaip žmogus supranta sėkmę. Manau, kad ne kiekvienas turi siekti būti lyderiu, kad būtų sėkmingas. Yra daugybė nuostabių išradėjų, technologijų ekspertų, kurie žino savo sritį, bet nėra lyderiai, tačiau tuo pačiu yra nepakeičiami kompanijoje. Jei esi labai geras pardavimuose, tai dar nereiškia, kad būsi labai geras pardavimų komandos vadovas. Manau, kad sėkmė yra tada, kai eidamas iš darbo gali pagalvoti, kad šiandien puikiai padirbėjai.

- Savo pranešimuose dažnai mokote efektyvios komunikacijos. Kokia ji?

- Efektyviai komunikacijai būtini trys dalykai – aiškumas, įtikinamumas, dėmesio prikaustymas. Bendraujant kalba turi būti suprantama, kad nekiltų jokių nesusipratimų. Taip pat svarbu mokėti kalbėti įtikinamai, kad kitus įkvėptumei. Be to, bendravimas turi prikaustyti aplinkinių dėmesį, kad jie norėtų ir toliau klausytis, ką sakote.

- Manoma, kad intravertai pasižymi prastesniais bendravimo įgūdžiais nei ekstravertai. Ką Jūs manote?

- Esu sutikęs daug intravertų, kurie komunikuoja geriau nei ekstravertai, nes kartais ekstravertai gali erzinti dėl savo būdo. Iš tiesų nėra taip svarbu, ar tu intravertas ar ekstravertas, kiekvienas gali išmokti bendrauti efektyviau.

- Lietuvoje lankysitės ne pirmą kartą. Gal pastebėjote, kaip skiriasi lietuvių ir britų bendravimo įgūdžiai?

- Lietuviai man labai patinka, nes esu airis ir mūsų tautos panašios cinizmo ir humoro jausmu. Pastebėjau, kad Rytų Europoje, kartu ir Lietuvoje, žmonės įpratę viską sakyti tiesiai šviesiai. Didžiojoje Britanijoje visi daug mandagiau kalba ir dažnai aplinkui.

Jei lietuvis tiesiai šviesiai pasakytų - „tai buvo klaida“, britas sakytų - „aš manyčiau, kad potencialiai galėtume pagalvoti, kad tai nebuvo pats geriausias dalykas, kurį galėjome tuo metu padaryti“.

Kai britas kalba su lietuviu, jis galvoja, kad lietuvis nemandagus. Tačiau kai lietuvis kalba su britu, šiam atrodo, kad britui prireiks amžinybės, kol jis pasakys paprastą dalyką. Visgi lietuviai yra labai išsilavinę, darbštūs žmonės, todėl išmokus efektyviai bendrauti jie gali tapti netgi nepakeičiami.

Forum One” – didžiausia verslo ir lyderystės konferencija Vidurio Europoje, kurioje įžvalgomis dalijasi pasaulinio lygio verslo lyderiai, vizionieriai, pokyčių provokatoriai. Šiemet forumas pranešėjų klausia: kaip būti nepakeičiamu šiandienos permainingame versle? Diskusijos priešakyje – vienas žymiausių skaitmeninio amžiaus verslo vizionierių Sethas Godinas, „Žydrųjų vandenų strategijos" bendraautorius Gaboras Burtas, „Harley Davidson" legendos kūrėjas Kenas Schmidtas, „Skype“ kūrėjas Jaanis Tallinas ir dar daug kitų profesionalų, pripažįstamų numeris vienas. „Forum One“ vyks spalio 23-25 d. Vilniuje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (110)