Kaip rašo žurnalas „IQ top“, iki šių metų pradžios pagrindinis „Vilniaus prekybos“ akcininkas Nerijus Numavičius bendrovę kontroliavo per tris savo įmones: „Maistprekyba“, „Visas“ ir „Wellas“. Šioms atitinkamai priklausė po 53,13 proc. akcijų bendrovėse „Patria Holdings“, „NVP projektai“ ir „Entaras“. Pastarosios trys lygiomis dalimis valdo „Vilniaus prekybą“, kuriai priklauso „Maxima“ preklybos tinklas Lietuvoje.

Tačiau nuo šių metų sausio „Wellas“ ir „Maistprekyba“ jau priklauso Nyderlandų bendrovei „Metodika“. 2013 m. rugsėjį įregistruotos įmonės viena iš direktorių – Diana Dominienė, buvusi „Vilniaus prekybos“ vadovė. 

Trečios bendrovės – „Visas“ – visas akcijas ir toliau tiesiogiai valdo N. Numavičius. Tad galima sakyti, kad per Nyderlandus valdoma 35,4 proc. „Vilniaus prekybos“ kapitalo. Dar apie dešimtadalį akcijų valdoma per Kiprą.

„Metodika“ perėmė ir N. Numavičiaus turėtą bendrovę „Patra Holdings“. Šiai priklauso 58 proc.  „NDX energijos“ akcijų.

Tai ne pirmas N. Numavičiaus verslo kariuomenės žygis į Nyderlandus. Čia prieš keletą metų įsikūrė „Akropolius“ valdantį bendrovė. „Maxima“ tinklai Latvijoje bei Estijoje taip pat valdomi per Nyderlandus. 

Ši šalis išskiriama kaip holdingams palanki mokestinė aplinka – dažnu atveju čia kompanijos gauti dividendai yra neapmokestinami, taip pat nėra kapitalo prieaugio mokesčio pardavus akcijas.

„IQ top“ sudarytame turtingiausių Lietuvos žmonių sąraše N. Numavičius užima pirmą vietą. Jo turtas įvertinas 4,255 mlrd. litų. Didžiausią turto dalį sudaro būtent „Vilniaus prekybos“ akcijos.