Forumo pranešėjas akcentavo, kad demokratinis ugdymas, jo nuomone, gali išauginti lyderius su individualiomis ir autentiškomis sėkmės istorijomis.

N. Buivydas pabrėžė, kad ugdant vaikus demokratiškai svarbiausia parodyti jiems pagarbą.

„Dažnai galvojame, kad, būdami suaugę, žinome, kas yra geriausia, teisingiausia, tačiau turime rasti drąsos paklausti vaiko, ko jis nori, kokie jo poreikiai. Lygiai taip pat mokytojai turi daugiau dėmesio skirti ne mokymosi procesui, bet kiekvieno vaiko asmenybei. Jei vaikui parodai pagarbą, tai jis ją jaučia ir kitiems“, - įsitikinęs N. Buivydas.

Ugdant vaiką demokratiškai ne ką mažiau svarbu ir profesionalūs mokytojai.

„Jie turi mylėti vaikus, juos girdėti ir vesti į priekį. Mokinius reikia matyti kaip individus, o ne dirbti su klase. Dabar švietimo sistema yra paremta raginimu – darykite tą ar aną. Mokiniai patiria daug streso. Kitas ugdymo būdas – laisvės suteikimas“, - forume kalbėjo pranešėjas.

N. Buivydas nepamiršo pabrėžti ir mokyklos aplinkos įtakos ugdant sėkmingą asmenybę.

„Mokyklos pastatas neprivalo būti nuobodus. Aplinka gali būti įkvepianti, kurioje vaikai norėtų būti. Jaunesniems moksleiviams labai svarbi erdvė judėjimui, vyresniems – poilsiui, - savo įžvalgomis dalijosi „Sėkmės mokyklos“ įkūrėjas. - Beveik visos „Coffee Inn“ kavinės pilnos moksleivių. Tai kodėl mokykloje nepastačius poros sofų, kad moksleiviai galėtų gerti kavą ir arbatą čia?“.

Taip pat N. Buivydas siūlo daug dėmesio skirti bendruomenės susirinkimams. Čia tiek mokytojai, tiek mokiniai turi būti lygūs.

„Visi turi vieną balsą ir nesvarbu, ar tu esi mokytojas, ar mokinys“, - pridėjo jis.

Demokratinio ugdymo idėjas skleidžiantis vyras teigė, kad šiuolaikinės mokyklos leidžia pasirinkti vaikui ką, kada ir kodėl mokytis.

„Tuomet sulaukiame autentiškų, išskirtinių sėkmės istorijų, - tęsė jis. - Anksčiau maniau, kad per daug laisvės gali atnešti anarchiją į mokyklą, bet skaitydamas ir lankydamasis tokiose mokyklose supratau, kad laisvę iš tiesų lemia atsakomybė ir bendruomeniškumas. Moksleiviai nedarys to, kas visos bendruomenės nuomone yra negerai“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (62)