R.Balnienė ir ūkio ministras Evaldas Gustas pirmadienį ryte apie padėtį informavo premjerą Algirdą Butkevičių.

„Informavome premjerą apie situaciją, situacija suvaldyta. Paaiškėjo sekmadienį vakare, kad nepatenkinti įsipareigojimai turistams yra pagal 902 sutartis. Dabar mes kreipsimės į audito kompaniją, kad suvestume skaičius, kokie įsipareigojimai yra nepatenkinti. Svarbiausia, kad žmonių problema yra išspręsta“, - LRT radijui pirmadienį sakė R.Balnienė.

Ji sukritikavo nemokią bendrovę, kuri sąmoningai apgavo keliautojus ir netgi laikė juos įkaitais.

„Negaliu ramiai kalbėti, kad „Go Planet Travel“ kelionių organizatorius aiškina, kad jie rūpinasi žmonėmis, kad jiems svarbiausi žmonės. Bet ką jie padarė - jie išvežė penktadienį ryte 143 žmones ir keturis kūdikius į nežinią (į Antaliją - BNS), puikiai žinodami, kad paslaugų nesuteiks, kad jų oro uoste niekas nepasitiks ir viešbučiuose neįgyvendins. Taip kad šie žmonės ir jų darbas irgi bus išlaidos, juos reikės priskaičiuoti prie tų 900“, - sakė Turizmo departamento vadovė.

R.Balnienės vertinimu, praėjusį penktadienį keliautojai grįžo iš Kretos, tačiau tai įvyko tik Turizmo departamento dėka.

Raimonda Balnienė
„Žmonės vos grįžo iš Kretos. Tik mūsų departamento dėka pavyko su jais susisiekti ir juos parskraidinti. Įmonė įsipareigojimų neįvykdė ir neparvežė į Lietuvą, iš pradžių įkaitais laikė“, - sakė Turizmo departamento vadovė.

Jos vertinimu, tikslus nukentėjusių klientų skaičius paaiškės vėliau.

„Dabar svarbiausia surinkti visus nukentėjusius žmones, visus dokumentus. Surinksime, suskaičiuosime viską“, - sakė R.Balnienė.

Turizmo departamento atstovė Edita Gaigalienė BNS sakė, jog nuo „Go Planet Travel“ veiklos nukentėjusių žmonių skaičius yra preliminarus.

„Kol kas tai tik apytikslis skaičius. Preliminariai vertiname pagal sutartis, kad įmonė neaptarnavo apie 1 tūkst. piliečių, tačiau viena sutartis gali „dengti“ ne vieną žmogų. Piniginės nuostolių išraiškos kol kas nežinome, viską suskaičiuos ir įvertins audito įmonė“, - BNS sakė E.Gaigalienė.

R.Balnienės teigimu, Lietuvoje veikia apie 170 kelionių organizatorių, per metus apie du jų bankrutuoja, todėl šiuo atžvilgiu sektorius nelaikomas išskirtiniu.

Naktį iš penktadienio į šeštadienį į Lietuvą grįžo 140 turistų iš Graikijos salos Kretos. Tuo metu į Antaliją praėjusį penktadienį nuskridusių beveik 150 keleivių, kurie negalėjo patekti į viešbučius, aptarnavimą iki liepos 11 dienos perėmė Turkijos kompanija „Akatyour“.
Turizmo departamentas penktadienį sustabdė nemokios įmonės licenciją.

„Go Planet Travel“ turistus skraidino užsakomųjų skrydžių bendrovė „Grand Cru Airlines“, kuri dėl susikaupusios 4 mln. litų skolos liepos 3 dieną nutraukė sutartį su „Go Planet Travel“.

Informacijos apie „Go Planet Travel“ nemokumą neturėjo

Valstybinis turizmo departamentas neturėjo informacijos, kad užkirstų kelią nesąžiningai kelionių agentūros „Go Planet Travel“ veiklai, pareiškė ūkio ministras Evaldas Gustas. Tuo metu kreditų biuras „Creditinfo“ sako, jog dėl „Go Planet Travel“ veiklos sustabdymo Turkijoje ir Graikijoje įstrigę keliautojai nemalonumų galėjo išvengti, pasidomėję bendrovės kredito istorija.

„Šiaip situacija buvo žiūrima ir pastoviai žiūrima, mes tokių operatorių turime apie 170 Lietuvoje ir visą laiką jų finansinė būklė yra stebima. Būtent dėl šitos kompanijos nemokumo ar kitokių dalykų jokios informacijos neturėjome“, - Vyriausybėje pirmadienį žurnalistams sakė ūkio ministras.

Ministro vertinimu, departamentas dirba gerai ir tinkamai suvaldė situaciją.

„Aš vertinu gerai, nes iš tikro situacija buvo suvaldyta. Kaip žinote, kelionių organizatorius pasielgė labai nesąžiningai - jau žinodamas, kad yra nemokus, jisai dar penktadienį vieną grupę žmonių išskraidino į Antaliją ir paliko likimo valiai. Tai būtent Turizmo departamento pastangų dėka situacija buvo suvaldyta“, - aiškino E.Gustas.

Pasak ministro, departamentas įpareigotas kreiptis į teisėsaugą dėl galimai nusikalstamų bendrovės veiksmų.

E.Gustas sako, kad nuostolius poilsiautojams turėtų atlyginti draudimo kompanijos, be to, dalį nuostolių tikimasi išieškoti iš pačios „Go Planet Travel“, iškėlus bankroto bylą. Jis patikino, kad licencijų išdavimas kelionių organizatoriams yra „pakankamai griežtas“.

„Licencijų išdavimas yra sugriežtintas ir jisai pakankamai griežtas, tiktai tiek, kad yra situacija tokia, kad ne visada operatyviai galima gauti informaciją apie finansinę būklę būtent šitų organizatorių“, - aiškino E.Gustas.

Jis pabrėžė, kad aktualiausios informacijos apie problemas „Go Planet Travel“ neturėjo ir Valstybinė mokesčių inspekcija, nes kelionių organizatoriai teikia ketvirtines veiklos ataskaitas.

Tuo metu „Creditinfo“ vyriausioji kredito rizikos analitikė Rasa Maskeliūnienė sako, kad aukščiausią įmonės „Go Planet Travel“ bankroto riziką indikuojantis reitingas buvo nustatytas dar pavasarį. Pasak jos, aukštą bankroto rizikos įvertinimą didžiąja dalimi lėmė turto areštų ir teismų informacija, vadovų kaita, neigiamos verslo sąsajos su anksčiau bankrutavusiomis bendrovėmis.

„Creditinfo“ vertinimu, turizmo sektoriuje yra ir daugiau bendrovių, kurių ateities perspektyva yra miglota.

DELFI skaitytojai, kurie yra patys nukentėję arba kurių artimieji nukentėjo nuo kelionių organizatoriaus, dalinasi savo patirtimi.

„Draugai rašo, kad sėdi alkani karštyje. Vaikai alpsta, nes nėra vandens. O išvyko į „Viskas įskaičiuota“, - rašo skaitytoja.

Kita skaitytoja, kurios dukra užstrigusi Turkijoje, nurodo, kad įtampos neatlaiko ir keleiviai.

„Mano dukra su vaikinu išskrido pailsėti. Tačiau šiandien (penktadienį – DELFI) susiskambinome, pasakė, kad jais nesirūpina. Oro uosto darbuotojai pyksta, kad jie vis dar yra oro uoste ir trukdo kitiems keleiviams, kurie skuba į lėktuvus. Vienas iš jų buvo labai piktas, tad teko mano dukrai su juo pasikalbėti, kad sumažintų įtampą. Visi yra supanikavę ir kai pargrįš namo, ruošiasi paduoti į teismą ir prašyti didelės kompensacijos“, - rašė DELFI skaitytoja.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (440)