Dar 25 proc. tyrime dalyvavusių respondentų nurodė, kad jų įmonės stengiasi išnaudoti tiek mokamus, tiek ir nieko nekainuojančius el. sprendimus. O vien tik mokamais verslo el. įrankiais pasikliauna 31 proc. apklaustų verslo atstovų.

Apklausoje iš viso sudalyvavo 84 žmonės, iš jų 51 proc. yra verslininkai, o 38 proc. užsiima individualia veikla. Dauguma jų priklauso paslaugų sektoriui (58,3 proc.), didelė dalis užsiima prekyba (18,7 proc.). Gerokai mažiau respondentų informacinių technologijų (8,3 proc.) ar gamybos (8,3 proc.) srityje. Dauguma verslininkų yra jauno verslo atstovai. Pusė iš jų su dabartine įmone verslu užsiima iki trejų metų. Pusės apklaustųjų amžius yra nuo 25 iki 34 metų.

Apklausa parodė, kad didelė dalis žmonių net nelabai žino, kas būtent yra tie verslo el. įrankiai. Jos vykdytojai teigia, kad pasitaikė ne vienas atsakymas, kai respondentas tiesiog klausė: „O kas tai yra?“ Atsakiusieji į klausimą dažniausiai minėjo tokius el. įrankius kaip socialiniai tinklai („Facebook“, „Twitter“, „LinkedIn“), įvairias „Outlook“ programas, „Dropbox“, „Skype“ ir kt.

„Vinted“, Lietuvoje geriau žinomo kaip manodrabuziai.lt, viena įkūrėjų Milda Mitkutė sako, jog jos įmonėje el. įrankiai naudojami kiekvieną dieną, be jų darbas jau tiesiog nelabai ir būtų įmanomas.

Milda Mitkutė
„Naudojamės tikrai labai daug kuo. Pagrindiniai įrankiai: „GitHub“, „Skype“, „Vinted“, „Trello“. „Facebook“ daugiausia naudojame rinkodarai. Tam pačiam tikslui naudojam ir kitus socialinius tinklus, tačiau jie labiau reikalingi tik rinkodaros specialistams“, – vardijo M. Mitkutė.

Tai, kad el. įrankiai Lietuvos verslininkams labiausiai reikalingi komunikacijos su kolegomis ir pavaldiniais gerinimui bei rinkodarai, nurodė ir apklausos iniciatorė, žurnalo „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė. Pasak jos, verslo procesų supaprastinimas ir to kaštai yra ypač aktualūs pradedantiems ar neseniai veikiantiems verslams, kurie dar tik stojasi ant kojų, bet jau turi konkuruoti su rinkos senbuviais.

Idėjos gimsta, kai gyveni jauno verslo rūpesčiais ir girdi tai, kas jam aktualu. Rašome apie verslininkus, kurie pradėjo savo verslą, kalbamės apie tai, kokias klaidas jie padarė, ką būtų darę kitaip. Paaiškėjo, kad mažai žinoma apie tai, kaip sutaupyti didelę sumą pinigų pasinaudojant nemokamais el. įrankiais, kurie padėtų pradėti ar plėtoti verslą. Todėl nusprendėme parengti specialų leidinį, kuriame verslininkai dalintųsi patirtimi, rekomenduotų el. įrankius, kuriuos jie naudoja savo darbe“, – sakė „BZN start“ įkūrėja.

Živilė Baubonienė
Pasiteiravus jos, kaip toks leidinys turėtų padėti verslui ar norintiems imtis verslo, Ž. Baubonienė tikino, kad visų galimybių verslininkai nežino, nes dažnai neturi pakankamai laiko. O leidinyje viskas surinkta į vieną vietą ir glaustai apibendrinta.

Specialiame „BZN start“ numeryje pristatomi verslo el. įrankiai suskirstyti į 7 kategorijas, kad kiekvienas verslininkas ar pradedantysis verslininkas galėtų rasti tinkamą jam sprendimą toje veiklos srityje, kuri jam aktualiausia. Be to, pateiktas atlikto tyrimo apie tai, kokius el. įrankius naudoja verslas, išsamus aprašymas bei „eTOOLS žemėlapis“, kuriame nurodyta 12 šalių, žurnale aprašomų e,. sprendimų sukūrimo vietos.

Leidinyje dominuoja lietuviški el. įrankiai. Anot vadovo sudarytojų, pastarieji labiausiai pritaikyti mūsų rinkos sąlygoms, kultūrai ir elgsenai. Tačiau populiariausi ir dažniausiai naudojami yra užsieniniai.

„Bet yra jau ir lietuvių sukurtų el. sprendimų, kurie puikiai konkuruoja pasaulinėje rinkoje. Pavyzdžiui, „Pixelmator“, „Impresspages“ ir kt.“, – patikslino „BZN start“ įkūrėja Živilė Baubonienė.

„TOP103 nemokami verslui plėtoti el. įrankiai“ yra jau antras specialus „BZN start“ projektas. Prieš tai didelio dėmesio ir pripažinimo sulaukė žiemą pasirodęs žurnalas „STARTUP WIKI 2013“. Naująjį leidinį bus galima įsigyti jau nuo rytojaus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)