Prancūzijos prezidentas Francois'as Hollande'as bei naujasis italų premjeras Matteo Renzi imasi veiksmų prieš griežtą taisyklę, reikalaujančią, kad biudžeto deficitas nesiektų daugiau kaip 3 proc. metinio BVP augimo. Abu pareigūnai neigia siekiantys nuostatą keisti, tačiau reikalauja suteikti šalims daugiau lankstumo dėl jos taikymo, ypač kritikuojamos gairės dėl terminų, kada šalis pasieks planinį vidurkį, nustatymo.

Laiške Europos vadovų tarybos (EVT) prezidentui Hermanui Van Rompuy'ui F. Hollande'as teigia, kad būtina "išsamiau diskutuoti" dėl "subalansuotos biudžeto politikos" euro zonoje.

"Prancūzija siūlo, kad biudžeto reguliavimo nuostatos būtų taikomos sudarant palankias sąlygas investicijoms ir užimtumo didinimui, - rašo prezidentas laiške, kurio kopiją cituoja naujienų agentūra AFP. - Turime taikyti daugiau lankstumo ir atsižvelgi į jau įvykdytas reformas bei susidariusią ekonominę situaciją."

Antradienį kalbėdamas Italijos parlamento posėdyje M. Renzi taip pat užsipuolė griežtą biudžeto reguliavimo gairių taikymą ir paragino imtis naujesnio požiūrio į ekonomikos augimą.

"Jeigu Europa savo kurso nepakeis - jokio augimo nematysime", - kalba premjeras ir "taupymo pranašus" įspėja, kad "nepasiekus augimo nebus ir jokio stabilumo". Jis teigia, kad Europa atsidūrė kryžkelėje ir turi iš naujo užsitarnauti nuo taupymo ir stagnacijos metų pavargusių europiečių pasitikėjimą.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)