„Diskutuodami apie euro įvedimą su Vyriausybe, verslo ir pramonės atstovais, mes akcentavome visuomenės dalyvavimą kainų kontrolėje, įsivedus eurą“, - ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos direktorius Feliksas Petrauskas.

Jo teigimu, įsivedus eurą, kainas perskaičiuos ir kontroliuos 17 vyriausybinių ir nevyriausybinių organizacijų. Vien tarnyba bendradarbiavimui tarp institucijų gavo 0,5 mln .litų.

Anot F.Petrausko, pinigai skiriami ne tik tiesioginėms kontrolės organizacijoms, bet ir žiniasklaidos priemonėms, kad jos galėtų viešinti kainų kontrolės procesą.

Asociacijos „Už sąžiningą bankininkystę“ vykdomasis direktorius Kęstutis Kupšys mano, kad įtraukiant visuomenę, bus efektyviau kontroliuojamos įmonės, žmonės bus suinteresuoti, kad kainos būtų perskaičiuotos teisingai.

„Žmonės bijo, kad euro įvedimas yra susijęs su verslo noru išnaudoti eurą savo naudai ir kelti kainas“, - sakė jis.

Nacionalinės vartotojų konfederacijos viceprezidentė Alvita Armanavičienė teigė, kad vartotojai bus raginami būti aktyviais, nes negalima pasikliauti tik nurodytomis kainomis, kurios gali kilti ir dėl objektyvių priežasčių, pavyzdžiui, infliacijos.

„Kainos bus keliamos, bet reikia tiksliai suprasti, dėl kokių priežasčių“, - kalbėjo A.Armanavičienė.

Jos teigimu, Nacionalinė vartotojų konfederacija skirs daug dėmesio Statistikos departamento sukurtam 100 pagrindinių prekių kainų sąrašui ir ragins vartotojus stebėti visas kitas prekes.

Lietuva eurą turėtų įsivesti 2015 metų sausio 1 dieną. Kainų stebėjimo laikotarpis truks šešis mėnesius prieš euro įvedimą ir šešis mėnesius po.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (115)