Įprasti pranešimai, kurių sulaukia pareigūnai, – apie triukšmą daugiabučiuose ar privačiuose namuose, kuriuose apsistoja poilsiautojai. Vien šį savaitgalį buvo sulaukta devynių tokių skambučių.

Triukšmas iš automobilių

Savaitgalį kaimynams miegoti neleido vieno daugiabučio namo gyventojai ar svečiai, bet dažniausiai triukšmas sklido iš automobilių, barų bei kitų viešųjų vietų.

„Dažniausiai tokio triukšmo priežastis – neblaivių asmenų linksminimasis, - „Vakarinei Palangai“ sakė Palangos policijos komisariato Organizacinio poskyrio specialistė Jurgita Rinkevičienė. - Triukšmas iš baro – dėl garsiai grojančios muzikos.“

Laikraščio kalbinti pareigūnai tvirtina, jog vasaromis iškvietimų dėl triukšmo daugiabučiuose ar privačiuose namuose sulaukiama kasnakt.

Vasarotojai linksminasi

Palangos policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkas Gintautas Pocevičius teigė, jog prasidėjus vasarai pranešimų apie triukšmaujančius kaimynus, tiksliau – kaimynystėje vasarojančius poilsiautojus, sulaukiama kiekvieną naktį.

Žmonės nuomojasi butus, kambarius ir vakaroja, linksminasi, - triukšmo priežastis aiškino pareigūnas. - Nors būna, kad ir vietiniai gyventojai konfliktuoja namuose, tačiau, be abejo, daugiausia triukšmauja vasarotojai“.

Apskritai šie skambučiai dėl triukšmo, pasak pareigūno, nėra naujiena ir žiemos metu, bet tada jų daugiausia būna savaitgaliais. O vasaromis, pasak viršininko, net ir vidury savaitės pasitaiko sulaukti ne vieno skambučio dėl tokių nusiskundimų.

Kaip pasakojo G. Pocevičius, ne visada triukšmą sukelia pačių poilsiautojų balsai.

„Kartais žmonės naktį ir televizorių garsiau žiūri, ir muzikos klausosi. Nematau dėl to didelės problemos, bet tokiais atvejais įspėjame, kad nedrumstų ramybės kitiems, - sakė pareigūnas. - Ir būna, kad gyventojai švenčia gimtadienius, nepagalvodami apie kaimynus. Kita vertus, net ir dieną negalima kelti diskomforto aplinkiniams, trikdant viešąją rimtį“.

Palangiškiai drausmingesni

Palangos policijos komisariato Prevencijos poskyrio tyrėjas Darius Vambutas antrino kolegai, kalbėdamas apie vasaros metu suintensyvėjančius iškvietimus dėl triukšmo naktimis.

Ir iš karto apibendrina: „Palangiškiai drausmingesni“, leisdamas suprasti, jog kurorte daugiausia triukšmą kelia ne miesto šeimininkai, o svečiai. „Problemiškiausia – J. Basanavičiaus gatvė, nors apskritai iškvietimų sulaukiame iš viso miesto“, - sakė tyrėjas.

Kadangi triukšmas dažniausiai kyląs dėl audringai švenčiamų gimtadienių ar kitų švenčių, pareigūnas atkreipė dėmesį: „Žinodamas, kad švęs gimtadienį ar jubiliejų, dvyliktą valandą bute bus dainuojama „Ilgiausių metų“, „normalus žmogus“ perspėja kaimynus. Tada jie ir neskambina į policiją“.

Triukšmingiausia – J. Basanavičiaus gatvė

Laikraščio kalbinta miesto bendruomenės „Palangos santarvė“ pirmininkė Daina Eimanavičienė sakė pati negalinti skųstis, jog kaimynai ar jų nuomininkai triukšmaujantys.

„Bet daugiausia tenka išgirsti skundų iš J. Basanavičiaus g. ar šalia jos gyvenamąjį būstą turinčių gyventojų. Žmonės ten nuomoja butus, o poilsiautojai suvažiuoja švęsti. Savo nuomininkais skundžiasi netgi patys šeimininkai, kurie pastatų pirmajame aukšte būna įsirengę kavines, o patys gyvena ir nuomoja antrąjį aukštą. Juk niekada nežinai, kas čia apsigyvens“.

Kitas bendruomenės narys, Jūratės g. 33 gyventojas, Vitalius Bernardas Litvaitis, irgi tikino nesiskundžiąs savo kaimynais. „Tačiau iš tiesų kiekvieną vasarą išsikeliu į sodą, kur gyvenu iki rugsėjo 1 d.“ - sakė palangiškis.

Rytų kvartale gyvenantis kurorto menininkas Vytautas Kusas irgi sakė neturįs nė menkiausio priekaišto kaimynams.
„Mūsų laiptinėje visi labai kultūringi, ir niekas netriukšmauja“, - sakė laikraščio pašnekovas.

Bauda gali grėsti net už švilpavimą

• Pagal Lietuvos Respublikos (LR) administracinių teisės pažeidimo kodekso 183 straipsnį, už viešosios rimties trikdymą piliečiams gresia įspėjimas arba bauda iki 300 Lt.

• Įspėjimą užtraukia šauksmai, švilpimas, garsus dainavimas arba grojimas muzikos instrumentais bei kitokiais garsiniais aparatais ar kiti triukšmą keliantys veiksmai gatvėse, aikštėse, parkuose, paplūdimiuose, viešajame transporte bei kitose viešosiose vietose, o vakaro ir nakties metu – ir gyvenamosiose patalpose, įmonėse, įstaigose ar organizacijose, jeigu tai sutrikdo viešąją rimtį.

• Tie patys veiksmai, padaryti jau bausto administracine nuobauda asmens, užtraukia baudą nuo 300 Lt iki 1 tūkst. Lt.

• Šio straipsnio pirmojoje dalyje numatyti pažeidimai, padaryti nepilnamečių nuo 14 iki 16 m., gresia įspėjimu arba bauda tėvams arba globėjams iki 300 Lt.

• Už LR triukšmo valdymo įstatymo ir kitų teisės aktų, reglamentuojančių triukšmo valdymą, pažeidimą gresia bauda nuo 200 Lt iki 2 tūkst. Lt.

• Vakaro metu laikomas paros laikas nuo 18 iki 22 val., nakties – nuo 22 iki 6 val. ryto.