Tokios nuomonės laikosi Lietuvos pramonininkų konfederacijos Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas, prognozuojantis, kad darbuotojai gali išlošti keliasdešimt litų.

Lietuvos ir Vokietijos kapitalo elektroninio verslo, programavimo paslaugų ir interneto rinkodaros kompanija „NFQ grupė“ taip pat planuoja atlyginimus suapvalinti iki dešimčių eurų.

„Mąstome apie atlyginimų padidinimą iki apvalių dešimčių. Pavyzdžiui, jeigu išverstume atlyginimą į eurus ir gautume 1536,14, tai yra labai keistas skaičius, todėl norėtume skaičiuoti bent jau dešimčių tikslumu, kad būtų 1540 eurų ar 1550 eurų. Tikslus skaičius priklausys nuo to, kiek tai kainuotų, nes dar reikia skaičiuoti“, - DELFI sakė „NFQ grupės“ vadovas Paulius Insoda.

Vis dėlto, anot jo, nuo sausio ne visi darbuotojai sulauks taip apvalintų atlyginimų, tai ketinama padaryti palaipsniui per pirmąjį metų pusmetį. .

Paklaustas apie tokio sprendimo motyvus, jis sakė: „Tai yra daugiau simbolinis sprendimas, nes niekas litais juk nesitardavo dėl 4036,14 Lt atlyginimo. Lygūs skaičiai atrodytų gražiau“.

Kol kas maždaug 200 žmonių įdarbinusi bendrovė šių planų nėra patvirtinusi ir detaliai paskaičiavusi, kiek lėšų tam prireiktų.

„Su naujais darbuotojais ir tais, kuriems keliame atlyginimus, dabar jau tariamės dėl algų eurais ir darbo sutartyse nurodome sumas eurais ir litais“, - sakė P. Insoda.

Sigitas Besagirskas
S. Besagirskas mano, kad valstybiniame sektoriuje perskaičiuojant atlyginimus dėl griežtai nustatyto biudžeto jie didės iki lito, o privačiame sektoriuje darbo užmokestis turėtų pakilti keliasdešimčia litų.

„Kiek yra tekę bendrauti su įmonėmis, tai galiu pasakyti, kad nė viena jų nesiruošia nuskriausti darbuotojų. Jeigu kalbame apie dideles įmones, 90 proc jų darbuotojui kažkiek pridės prie atlyginimo. Tai būtų natūralu, juo labiau, kad atlyginimų kėlimo procesas vyksta, tik jis yra labai segmentuotas. Atlyginimai didėja tiems darbuotojams, kurie įmonei yra labai svarbūs ir nuo kurių labai priklauso įmonės ateitis. Tačiau tendencija yra labai akivaizdi, kad atlyginimai kils, o jų perskaičiavimas į kitą valiutą bus pretekstas darbdaviui truputį pakelti atlyginimą “, - DELFI sakė jis.

Pašnekovo nuomone, atlyginimai turėtų didėti ir dalį atlyginimo gaunantiems šešėlyje.

„Rinkoje dabar yra tokios nuotaikos, kad reikia kelti atlyginimus, nes ir darbuotojų trūksta. Atlyginimai kyla, tačiau statistiškai sunku įvertinti, nes visi suprantame, kad yra atskiri sektoriai yra šešėlyje. Taigi nors jie atlyginimus kelia, tačiau to mes nematote statistiškai, o matome tik per aplinkui, pavyzdžiui, didėjantį vartojimą“, - atkreipė dėmesį S. Besagirskas.

Statistikos departamento duomenimis, vidutinis atlyginimas po mokesčių Lietuvoje buvo 1804 Lt (522,47 eurai), minimalus atlyginimas – 840 Lt (243 eurai), vidutinė senatvės pensija – 823,3 Lt (238,44 eurų).

Politikai svarsto didinti minimalų atlyginimą, tačiau neapsisprendžiama, nuo kada ir kokia apimtimi tai daryti. Šiuo metu minimalus atlyginimas Lietuvoje yra mažiausias tarp trijų Baltijos šalių ir neabejotinai bus mažiausias visoje euro zonoje.

Taip pat skirtingi ekonomistai prognozuoja, kad šiemet Lietuvoje vidutinis atlyginimas turėtų didėti apie 5 proc.

Lietuva euro zonos nare planuoja tapti kitų metų sausio 1 d. Galutinio sprendimo dėl prisijungimo prie euro Lietuva laukia liepos 23 d., kai vyks ES bendrųjų reikalų tarybos. Tada bus paskelbtas ir litų į eurus keitimo kursas. Manoma, kad jis bus toks, koks dabar – 3,4528 Lt už vieną eurą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (365)