Praėjus penkeriems metams po elektrinės uždarymo visaginiečiams nedarbo problema tapo ypač aštri. Darbo biržos duomenimis, daugiausiai – per 2 tūkst. – bedarbių registruojama žiemą.

Pasak Darbo biržos atstovų, Visaginas šiek tiek atsigauna vasarą, nes statybų įmonės, kavinės priima daugiau darbuotojų. Tačiau dauguma darbo ieško užsienyje, kaip ir šis ilgametis elektrinės darbuotojas: „Ten daugiau moka, nuolat gyventi užsienyje neketinu, bet padirbėti norėčiau.“
Visagine iš beveik 23 tūkst. gyventojų daugiau negu pusė – rusai, dauguma jų nemoka lietuviškai.

„Nereikėjo – atvažiavom vien rusai, dirbom, o kada mokytis?“ – LRT televizijai sakė sutiktas vyras.

„Norim, kad Lietuva suprastų, kad tai nėra koks rusiškas getas, kad tai nėra pamirštas žemės plotas. Mes esame lietuviai ir gyvenam tarp jūsų ir su jumis, bet čia tokia situacija – mes kalbame rusiškai, atsiprašom“, – situaciją apibūdino jaunimo klubo vadovas Aleksejus Urazovas.

Didžiausia darbdavė Visagine išlieka atominė elektrinė – joje tebedirba per 2 tūkst. žmonių. Tačiau artimiausiu metu gali būti atleista apie 50, nes dalį darbų perima rangovai.

„Kai kurie žmonės išankstinę pensiją, nes mes turime tokį socialinių garantijų įstatymą – turime įspėti prieš tam tikrą laiką arba tęsti darbą to laimėjusio rangovo etatų sąraše“, – pastebėjo Ignalinos atominės elektrinės direktorius Darius Janulevičius.

Visagino merė teigė, kad uždarius elektrinę iki šiol nepriimta programa dėl naujų darbo vietų kūrimo, neaišku, ar bus statoma nauja.

„Šiandien prezidentė, Seimas ir Vyriausybė turėtų susėsti prie vieno stalo ar tiesiog susitarti ir pasakyti tiesiai šviesiai visai Lietuvai, ar bus statoma nauja Visagino atominė elektrinė“, – nuomonę išsakė miesto vadovė Dalia Štraupaitė.

Tuo metu energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius tvirtino, kad darbai vietoje nestovi.

„Atsižvelgiant į tai, kad Latvija ir Estija turi naujas vyriausybės, pavyko susitikti su pareigūnais, jie diskutuoja pasirenkant scenarijų dėl gamybos bloko integravimo, galimybių kurti naują įmonę, kuri atsakinėtų į visus klausimus. Ir dėl paties projekto – nestovime vietoje, judame į priekį“, – akcentavo J. Neverovičius.

Pasak Visagino merės, siekiama, kad ši teritorija būtų pripažinta problemine, ir jai atgaivinti būtų skirta europinių lėšų 2014–2020 metams.