„Mūsų partneriai ukrainiečiai sako, kad jie pervedė tam tikrą dalį sumos. Bet įsipareigojimas laikomas įvykdytu - nors iš dalies - ne išsiuntus pinigus, o užskaičius jų gavimą kreditoriaus sąskaitoje, tai yra, dujų teikėjo „Gazprom“ sąskaitoje“, - paaiškino D. Medvedevas.

Anot jo, jeigu šie pinigai bus gauti, vyriausybė pažiūrės į pervestą sumą, tada bus galima tęsti derybas dujų klausimais.

Rusija ir Ukraina artėja prie susitarimo dėl dujų

Rusija ir Ukraina daro pažangą derybose Berlyne dėl dujų, ir šių ša;lių derybininkai vėl susitiks pirmadienį Briuselyje, jeigu Maskva galės patvirtinti gavusi dalį Kijevo įmokos, pareiškė penktadienį Europos Sąjungos (ES) energetikos komisaras Guentheris Oettingeris.

„Žengtas žingsnis į priekį, bet proveržio šiandien nebuvo; jis galimas pirmadienį“, – sakė jis po derybų su abiejų šalių energetikos ministrais. G. Oettingeris tikisi, kad galutinis susitarimas bus pasiektas iki birželio 3 dienos.

Tuo tarpu Kijeve energetikos ministras Jurijus Prodanas sakė žurnalistams, kad Ukraina pervedė 786 mln. JAV dolerių Rusijai už dujas, gautas vasarį ir kovą, ir pažymėjo, jog Rusijos bendrovė „Gazprom“ norėtų derėtis dėl „bendro sprendimo“.

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas taip pat patvirtino, kad Ukraina tuos 786 mln. dolerių pervedė bendrovei „Gazprom“.

Pasak A.Jaceniuko, Kijevas skolą skaičiuoja pagal kainą, kuri yra 268 JAV dol. už tūkstantį kubų; tokia kaina buvo sutarta seniau, bet nuvertus Maskvos remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, dujų kaina buvo beveik padvigubinta.

Rusijos ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas penktadienį pasakė, kad Ukraina informavusi Maskvą, jog dalis skolos už dujas jau sumokėta, bet pridūrė, kad „Gazprom“ dar turi gauti šiuos pinigus.

„Mūsų partneriai ukrainiečiai sako, kad jie pervedė tam tikrą dalį sumos. Bet įsipareigojimas laikomas įvykdytu – nors iš dalies – ne išsiuntus pinigus, o užskaičius jų gavimą kreditoriaus sąskaitoje, tai yra, dujų teikėjo „Gazprom“ sąskaitoje“, – paaiškino D.Medvedevas.

Anot jo, jeigu šie pinigai bus gauti, vyriausybė pažiūrės į pervestą sumą, tada bus galima tęsti derybas dujų klausimais.

„Gazprom“ atstovai yra sakę, kad Ukrainos skola už dujas iki birželio 7 dienos išaugs iki 5,2 mlrd. JAV dol., jeigu Ukraina nepradės dengti skolos.

Premjeras: Ukraina niekada nepirks dujų dabartine Rusijos nustatyta kaina

Ukrainos ministras pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad Kijevas „niekada“ nepirks dujų tokia kaina, kokią dabar yra nustačiusi Rusija, ir perspėjo, kad bus kreiptasi į arbitražą, jeigu nebus susitarta.

„Ukraina niekada nesutiks su beveik 500 dolerių kaina ir niekada nepirks dujų tokia kaina, – sakė A.Jaceniukas per vyriausybės posėdį. – Pirmadienį bus naujas derybų turas. Tos derybos arba baigsis sutarties pasirašymu, arba mes kelsime bylą“.

Rusijos energetikos ministras Aleksandras Novakas penktadienį Berlyne sakė, kad derybos su Ukraina gali tęstis kitą savaitę, aptariant mokėjimus už skolas ir būsimo dujų tiekimo kainas, kai Maskva galės patvirtinti gavusi dalinę įmoką iš Kijevo.

„Nuo vasario pabaigos už tiektas dujas nesumokėta nė cento. Tokia yra padėtis“, – sakė jis žurnalistams po Europos Komisijos tarpininkautų derybų su savo kolega iš Ukrainos.

Ukraina jau informavo Rusijos dujų bendrovę „Gazprom“, kad pervesta 786 mln. JAV dolerių – dalis skolos, „bet pinigų gavimas (patvirtinimas) galimas anksčiausiai tik pirmadienį“, nurodė A.Novakas ir pridūrė, kad tikrai esąs suinteresuotas, jog šis ginčas būtų išspręstas.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (118)