Nors G7 ministrai rekordines naftos kainas apibūdino kaip "trukdančias" globalaus ūkio "sparčiai" plėtrai, jie daugiau dėmesio skyrė neproporcingiems tarptautiniams atsiskaitymams.

Kinijos nedalyvavimas susitikime, nors per tris ankstesniu posėdžius Pekinas buvo atstovaujamas, rodo, kad derybos su Kinija dėl jos valiutų valdybos politikos pakeitimo nėra sėkmingos. Su doleriu susietas juanis laikomas vienu iš svarbiausių faktorių, potencialiai destabilizuojančių pasaulinę prekybą ir tarptautines finansų rinkas.

"Būtina iš esmės spręsti globalios ekonomikos disbalanso problemą ir skatinti greitesnę globalaus ūkio plėtrą", - sakoma po G7 finansų ministrų susitikimo paskelbtame parnešime spaudai.

Jame nurodoma, kad JAV turėtų sumažinti biudžeto deficitą, o Europa ir Japonija pradėti struktūrines reformas. Be to, iš Tokijo tikimasi biudžeto konsolidacijos.

Tačiau globalios ekonomikos plėtros perspektyvos ir toliau vertinamos palankiai. "Augimas išlieka pakankamai spartus. 2005 metai taip pat žada stabilaus augimo tąsą", - sakoma pareiškime.

Nesutariama, kaip išlaisvinti Afriką iš skurdo ir skolų

Turtingiausios pasaulio valstybės šeštadienį vėl nesugebėjo susitarti, kaip išlaisvinti Afriką iš skurdo ir skolų. Pagalbos ir humanitarinės organizacijos reikalauja, kad turtingosios valstybės įvykdytų anksčiau duotus pažadus ir išlaisvintų skurdžiausias pasaulio valstybes nuo nepakeliamos skolų naštos, bet Didžiojo septyneto (G7), kuriam priklauso galingiausios pasaulio valstybės, finansų ministrai negalėjo sutarti dėl duotų įsipareigojimų įgyvendinimo būdų.

"Kiek dar vaikų turės mirti, kol tie septyni kostiumuoti vyrai suvoks, jog sprendimo priėmimo atidėlioti negalima", - sakė humanitarinės organizacijos "Oxfam International" atstovas Jonathanas Hepburnas.

Britanijos finansų ministras Gordonas Brownas, kuris laikomas vienu aktyviausių skolų pagalbos Afrikai šalininkų, tikėjosi, jog galutinį sprendimą šiuo klausimų priims G7 lyderiai per liepą Škotijoje vyksiantį susitikimą.

"Visi pritaria, jog skolų padengimui reikia skirti daugiau lėšų. Tikimės Škotijoje sulaukti rezultatų", - sakė G. Braunas pasibaigus Vašingtone vykusiam finansų ministrų susitikimui.

Baigiamajame pareiškime G7 ministrai tik padėkojo Tarptautiniam valiutos fondui (TVF) už tyrimą, kuriame nurodoma, kaip TVF aukso rezervai galėtų būti panaudoti skurdžių pasaulio valstybių skoloms apmokėti, ir pažadėjo tęsti diskusijas. TVF nurodė, kad pasaulio rinkose be didelio sunkumo būtų galima parduoti 13-16 mln. iš jo turimų 103,4 mln. uncijų aukso.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją