Viena pirmųjų kalbėjo Seimo pirmininkė Loreta Graužinienė - jos padėka verslininkams už sumokamus mokesčius į šalies biudžetą sukėlė susirinkusiųjų juoką.

Seimo pirmininkė pradėjo pasveikindama Lietuvos verslo konfederaciją ir jos narius su sėkmingu veiklos dvidešimtmečiu.

„Jūsų organizacija atstovauja daugiau nei 1,5 tūkst. mūsų šalies įmonių, verslo asociacijų. Tačiau ne skaičiai sudeda pagrindinius akcentus, Lietuvos verslo konfederacija – aktyvi socialinė partnerė, palaikanti konstruktyvų dialogą tarp verslo ir valdžios institucijų, skatinanti atsakingą požiūrį į verslo plėtrą, kurianti konkurencingą verslo aplinką. Linkiu tęsti ir plėtoti jūsų veiklą ir noriu padėkoti jums už jūsų indėlį į mūsų Lietuvos Respublikos biudžetą, į mūsų gyventojų gerovės kūrimą, nes be verslo nebus darbo vietų, be darbo vietų mes biudžete neturėsime, ką perskirstyti. Taigi, ačiū jums labai už indėlį į Lietuvos ateitį“, - kalbėjo L. Graužinienė.

Po sveikinimo kalbos Seimo pirmininkė Lietuvos verslo konfederacijos prezidentui Valdui Sutkui įteikė gėlių.

Kongrese taip pat kalbą sakė premjeras Algirdas Butkevičius, jis auditoriją pralinksmino pasakęs, jog jis, kaip prancūzas, vyrui gėlių neteiks, tačiau įteikė sveikinimą nuo Vyriausybės.

Taip pat vyko diskusija tema „Už Lietuvą Europoje – iššūkiai verslui“, kurioje dalyvaus A. Butkevičius, profesorius Vladas Bumelis, profesorius Vytautas Landsbergis, verslininkas Ilja Laurs, V. Sutkus bei DELFI generalinis direktorius Darius Gudačiauskas.

Pradėjo apie inovacijas, tęsė apie gimstamumą

Diskusijos metu kilo kalba, kaip paskatinti inovacijų kūrimą ir Lietuvos konkurencingumą, tačiau ji netikėtai pasisuko kita linkme: kaip paskatinti gimstamumą.

Susirinkusieji kalbėjo apie vieną opiausių Lietuvos problemų – emigraciją, protų nutekėjimą ir kėlė klausimą, kas skatina inovacijas.

“Jeigu norime, kad kas nors augtų, turime koncentruoti dėmesį į tą sritį, kitaip rezultatų nebus, - kalbėjo D. Gudačiauskas. - Lietuvoje yra finansuojama kova su invazinėmis gyvūnų ir augalų rūšimis, tam skirti 6 mln. Lt, kurie beveik panaudoti. Kodėl negali atsirasti fondai, skirti sugrąžinti išvažiavusiems iš Lietuvos?“

D.Gudačiauskas priminė, kad žmonės dažniausiai išvyksta į labiausiai socialiai išvystytas šalis, kuriuose jaučiasi saugūs bei gali tobulėti, tad į šias sritis Lietuvoje jis siūlė koncentruoti dėmesį – taip palaipsniui Lietuvoje rastųsi vis daugiau kūrybingų, inovatyvių žmonių, kurie galėtų čia kurti.

V. Landsbergis taip pat pasisakė šia tema, sakydamas, jog didžiausia inovacija Lietuvoje yra kiekvienas kūdikis. Jis apgailestavo, jog gimstamumas Lietuvoje – nepakankamas.

„Mano slapta viltis yra sulaukti, kada gimimų Lietuvoje bus daugiau nei mirčių, - sakė profesorius įterpdamas pauzę. - O gal darome ką nors, vyrai ir moterys?“

Tuomet diskusija pasisuko netikėta linkme ir pradėta kalbėti, ką šalyje reikėtų daryti, norint padidinti gimstamumą. V. Landsbergis buvo paprašytas išvardinti tris priemones, tačiau profesorius įvardijo, jog pagrindinis trukdis yra meilės ir supratingumo stoka.

Tuomet buvo paklaustas I. Laursas, kaip jauni verslininkai gali prisidėti prie gimstamumo skatinimo.

Jis pateikė du pasiūlymus: pirmiausiai šmaikštavo, jog tyrimai rodo, kad gimstamumą padidina televizijos eterio suaugusiems paankstinimas, tačiau pateikė ir svaresnį argumentą – šeimų kūrimas paspartėja, kai žmonės jaučiasi turintys pakankamą ekonominį pagrindą.

Apdovanotųjų – gausa

Pirmiausiai buvo įteikti Lietuvos verslo konfederacijos „Garbės ženklai“.

Jie įteikti įmonės „Penki kontinentai“ valdybos pirmininkui Irdakui Dadašovui, Lietuvos verslo konfederacijos mokesčių komisijos pirmininkui Mariui Dubnikovui, Vyriausybės kancleriui Alminui Mačiuliui, Draudikų asociacijos direktoriui Andriui Romanovskiui, Draudimo priežiūros komisijos pirmininkui Mindaugui Šalčiui, Muitinės departamento generaliniam direktoriui Antanui Šipavičiui, Lietuvos verslo paramos agentūros direktorei Dainai Vilytei.

Verslas taip pat buvo apdovanotas. Socialiai atsakingo verslo apdovanojimas įteiktas įmonei „Tele 3“ - apdovanojimą atsiėmė Laura Blaževičiūtė, Verslo ambasadoriumi 2013 m. išrinktas Lietuvos ambasadorius Ukrainoje Petras Vaitiekūnas.

Taip pat apdovanotas V. Landsbergis, jis pristatytas kaip nominacijos „Partnerystės lyderis 2013“ nugalėtojas.

Planuojama, kad renginyje dalyvaus daugiau kaip 300 svečių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (352)