Apskritai turistų skaičius šių metų pradžioje didėjo dviženkliu skaičiumi, todėl praėjęs ketvirtis laikomas vienu geriausių Lietuvos turizmo istorijoje.

„Netikėčiausiu pirmojo ketvirčio siurprizu tapo Ukrainos turistai, kurių augimas šį ketvirtį buvo įspūdingas ir siekė net 87 proc. Ukraina turi didelį potencialą tapti viena iš dešimties svarbiausių Lietuvos atvykstamojo turizmo rinkų. Tikėtina, kad praėjusi visus išbandymus, Ukraina turistais Lietuvą džiugins ir ateityje“, - pranešime cituojama departamento direktorė Raimonda Balnienė. Pirmąjį šių metų ketvirtį Lietuvoje apsilankė 8,7 tūkst. turistų iš Ukrainos.

Lietuvoje pirmą šių metų ketvirtį turistavo ir nakvojo 17 proc. daugiau užsieniečių ir 14,1 proc. daugiau lietuvių nei tuo pačiu laiku pernai. Pernai tuo pačiu metu užsienio turistų augimas siekė 6,3 proc., vietinių turistų 5 proc.

Iš Baltarusijos sulaukta 27 proc. daugiau turistų, iš Latvijos - 20 proc., Estijos - 28 proc., Vokietijos - 11,4 proc., Suomijos - 20,3 proc., Norvegijos - 10,4 proc.

Departamento duomenimis, kelerius metus iš eilės ypač sparčiai augęs rusų turistų skaičius šiemet didėjo 8 proc., turistų srautai iš Lenkijos užaugo 1 proc., 5 proc. smuktelėjo turistų srautas iš Jungtinės Karalystės.

Evalda Šiškauskienė
Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos vadovė Evalda Šiškauskienė DELFI sakė, kad tokio didelio ukrainiečių srauto viešbučiai nejaučia, tačiau šių turistų sulaukta išties daugiau.

„Sulėtėjus srautui iš Rusijos suaktyvėjo turistai iš kitur: Ukrainos ir Baltarusijos. Matyt, tie kurie važiuodavo į Krymą, dabar atvyksta į Lietuvą“, - plūstelėjusių ukrainiečių skaičių aiškina ji.

Taip pat esą rezultatų davė ir tikslinė orientacija į rytine rinkas, taip pat sutarimas su Užsienio reikalų ministerija, kad lėtėjant ekonomikai Rusijai nebūtų jokių trukdžių baltarusiams atvykti į Lietuvą. Nuo gegužės URM nusiuntė papildomų darbuotojų į konsulatus Minske ir Gardine.

„Rusakalbiams Lietuva yra palanki šalis, nes čia jie gali susikalbėti rusiškai, o ir klimatas jiems artimesnis nei pietinių šalių“, - teigė E. Šiškauskienė.

Departamento duomenimis, Vilniaus viešbučiuose ir kitose apgyvendinimo įstaigose užsienio turistų srautai užaugo 20,2 proc., o vietinių turistų srautai padidėjo 11 proc. Prognozuojama, kad vietinių turistų, nakvojančių šalies apgyvendinimo įstaigose, skaičius šiemet viršys 1 milijoną.

Druskininkų apgyvendinimo įstaigos šių metų pirmąjį ketvirtį sulaukė 7 proc. daugiau, o statybų ir investicijų sūkuryje atsidūręs Birštonas 39 proc. daugiau. Abu kurortai sulaukė ir daugiau nakvojusių vietinių turistų: jų Druskininkuose padidėjo 14 proc., Birštone 41 proc.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (317)