Lietuva ketina pritraukti turistus iš Kazachstano – tai akcentuoja Valstybinis turizmo departamentas ir pabrėžia, jog kazachams nereikia aiškinti, kas ta Lietuva. Verslo atstovai pabrėžia, kad kazachų čia laukia toli gražu ne visi. Be to, Kazachstano turizmo agentūra teigia, jog pačių kazachų kažkodėl nedomina Lietuvos kryptis.

Baimindamasi dėl galimo turistų iš Rusijos srauto sumažėjimo, Lietuva siekia pritraukti turistus iš kitų buvusios Sovietų Sąjungos regionų. Turizmo departamentas pažymi, kad tokia šalis gali būti Kazachstanas, kur balandžio pabaigoje vietos verslo atstovams buvo surengta prezentacija apie turizmo verslo galimybes.

Lietuva gali konkuruoti su Čekija ir Vokietija?

Kazachai – pasiturintys turistai, vidutinės jų išlaidos Lietuvoje sudaro 1624 litus, ir pagal šį rodiklį jie užima ketvirtą vietą po svečių iš JAV, Didžiosios Britanijos bei Izraelio. Kas juos gali patraukti Lietuvoje? Labiausiai – sveikatinimo paslaugos, kurios Kazachstane kainuoja dvigubai brangiau, nei Lietuvoje. Be to, ir pragyvenimas Kazachstane yra brangesnis.

„Pernai turistų iš Almatos ir kitų Kazachstano miestų skaičius pasiekė 10 tūkst. Lietuva turi gerą potencialą pritraukti kazachų turistus, todėl šie rodikliai turi augti. Ir nors su Kazachstano rinka Turizmo departamentas pradėjo dirbti neseniai, mes jaučiame didžiulį susidomėjimą. Aiškinti kazachams, kas yra Lietuva, nereikia“, – interviu DELFI pakomentavo departamento atstovė spaudai Edita Gaigalienė.

Ar gali Lietuva konkuruoti su žinomais kurortais Čekijoje ar Vokietijoje? E. Gaigalienės teigimu, Kazachstano turizmo verslo atstovai pažymi, jog Lietuva gali tapti viena iš mėgstamiausių kazachų atostogų krypčių, kartu su Čekija, Vokietija, Vengrija, Lenkija ir Slovėnija.

„Jie pabrėžia, kad Lietuvos privalumas yra klimatas, puikūs istoriniai objektai, įtraukti į UNESCO sąrašą, Baltijos jūra ir gintaras, medicininis turizmas. Be to, šalyje puikus kainos ir kokybės santykis, ir nėra kalbos barjero, nes mūsų šalyje daug kas puikiai kalba rusiškai“, – pabrėžia E. Gaigalienė.

Departamento duomenimis, apie pusę Lietuvoje besilankančių Kazachstano gyventojų atvyksta į šalį verslo reikalais ir dėl profesinių interesų, dauguma jų lankosi didžiuosiuose Lietuvos miestuose.

„Dalis autoritetingų šios Vidurio Azijos šalies verslo atstovų ketina pirmą kartą savo klientams pasiūlyti mūsų šalį. Kazachus ypač sudomino gintaro ekspozicija, jie domėjosi jo panaudojimo galimybėmis ir labai nustebo sužinoję, kad iš gintaro galima gaminti ne tik kosmetiką, bet naudoti gintaro rūgštį maisto pramonėje. Tokie renginiai reklamuoja Lietuvą, gerina bendradarbiavimą su Lietuvos verslo sektoriumi ir be abejonės padės pasiūlyti naujus maršrutus turistams iš Kazachstano“, – sako E. Gaigalienė.

A. Maslauskas: kazachai Lietuvoje reikalingi ne visiems

Kaip pažymi kelionių agentūros „Litamicus“ direktoriaus pavaduotojas Andrius Maslauskas, atsakingas už Kazachstano kryptį, nostalgiją Lietuvai galbūt jaučia pagyvenę kazachai, o jaunimas nors ir žino apie Lietuvą, bet su juo reikia dirbti.

„Nereikėtų painioti dviejų dalykų – verslo turizmo ir tikro turizmo. Kiek man žinoma, realiais statistiniais duomenimis, apie 80 proc. į Lietuvą atvykstančių kazachų – verslininkai. Apytikriai nuo 2000 m. jie pradėjo varyti automobilius iš Lietuvos. Tiesa, dabar tai vyksta nebe taip aktyviai, nes Kazachstanas prisijungė prie Muitų sąjungos, be vis dėlto reikalai juda. Ir dabar vežami ne tik automobiliai, bet ir maisto prekės, ir chemija“, – sako A. Maslauskas.

Jo teigimu, pritraukti turistą iš Kazachstano nėra lengva, šiam tikslui reikia imtis konkrečių ir ilgalaikių veiksmų. „Bet aš labai tikiuosi, kad žmonės, kurie jau aplankė vadinamąją „ramiąją Europą“ – Prancūziją, Italiją, pradės lankytis ir Lietuvoje“, – sako jis.

„Kazachai – tai tauta, kuriai svarbu pirkti išreklamuotą žinomo gamintojo prekę. Jie važiuoja į populiarias vietas gražiais pavadinimais. Kiek žinau, į Karlovi Varus kasmet vyksta iki 60 tūkst. kazachų. O Druskininkai pagal kainą, paslaugų ir aptarnavimo kokybę tikrai nenusileidžia Čekijos kurortui. Ir mineralinis vanduo čia geresnis. Bet nėra reklamos, ir apie Druskininkus žino labai labai mažai kazachų. Jie, žinoma, atvažiuoja, tačiau ne tokiais kiekiais, kokiais turėtų ir galėtų. Galimybių daug, tačiau reikia kryptingos veiklos ir valstybės pagalbos“, – įsitikinęs kelionių agentūros atstovas.

Jo vertinimu, ateityje turistų iš Kazachstano skaičius galėtų sudaryti 10 tūkst. per metus, tačiau tai bus ne artimiausiais metais, nes visų pirma būtina investuoti į Lietuvos reklamą šioje šalyje.

„Šiuo metu mes juntame, kad domėjimasis Lietuva sumažėjo, tai susiję ir su Kazachstane neseniai įvykdytu valiutos devalvavimu. Be to, ne visos įstaigos Lietuvoje deda pastangas, kad kažkaip suaktyvintų šį procesą. Yra problemų, pvz., su Migracijos departamentu, kuris mano, kad turistai iš Kazachstano mums kažkodėl nelabai reikalingi. Nežinau, ar tai susiję su nusikalstamumu, ar su kuo nors kitu, tačiau ir kai kurie lietuviai išvykę į užsienį daro nusikaltimus. Nereikėtų pamiršti, kad pas mus atvyksta ne patys skurdžiausi kazachai“, – sako Andrius Maslauskas.

Kazachų Lietuva nedomina?

Astanoje veikiančios kelionių agentūros „Meridian“ direktoriaus pavaduotoja Tatjana Vertej interviu DELFI konstatavo, kad formaliai kelionės į Lietuvą yra siūlomos, tačiau jos neturi paklausos.

„Formaliai mes siūlome keliones į Lietuvą, tačiau kazachų ši kryptis kažkodėl nedomina. Tiesa, mes turėjome problemų su Lietuvos ambasada. Jie reikalauja, kad Kazachstano pilietis asmeniškai atvyktų į ambasadą nepriklausomai nuo to, kur pareiškėjas gyvena. Tokius pat reikalavimus taiko Latvija ir Estija. Atitinkamai, tie turistai, kurie į Baltijos šalis vyksta kviečiami giminaičių ar pažįstamų, dar atvyksta į ambasadą, o visi kiti tiesiog renkasi kitą kryptį“, – papasakojo DELFI T. Vertej.

Ji pažymi, kad susidomėjimo Lietuva nėra dėl to, kad ši kryptis nereklamuojama, be to, Lietuvoje trūksta patikimų partnerių.

„Netgi atsiradus potencialiam klientui, mums labai sunku rasti partnerius – priimančiąją šalį Baltijos regione. O su kitomis šalimis tokių problemų nekyla. Nors su Čekija taip pat nėra paprasta – jei mūsų pilietis nori gauti vizą, jam reikia dalyvauti tiesioginiame pokalbyje internetu, kuris vyksta naktį arba anksti ryte. Tad mūsų klientai paprastai iš pradžių vyksta, pavyzdžiui, į Ispaniją pailsėti, pasidaro ispanišką vizą, o po to jau į Karlovi Varus“, – sako kelionių agentūros atstovė.

Apskritai, jos teigimu, žiemos metu Kazachstano gyventojai mieliau renkasi Tailandą, Jungtinius Arabų Emyratus, Malaiziją, Vietnamą, Indiją, o vasarą – Turkiją, Italiją ir Prancūziją.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (212)