Pagal siūlytą planą darbdaviai būtų turėję mokėti darbuotojams ne mažiau kaip 22 Šveicarijos frankus (maždaug 61 Lt) už valandą, skelbia BBC.

Šalininkai tvirtino, kad toks minimalus atlyginimas yra būtinas, norint užtikrinti žmonėms padorų gyvenimą.

Tačiau kritikai teigė, kad toks žingsnis priverstų kelti kainas ir padidintų nedarbą.

Pasiūlymui nustatyti minimalų atlyginimą nepritarė 76 proc. rinkėjų. Šalininkai teigė, kad tai „apsaugotų atlyginimų lygybę“, bet Šveicarijos verslo federacija buvo įsitikinusi, kad itin nukentėtų mažai apmokami darbininkai.

Minimalaus atlyginimo klausimas buvo vienas iš kelių klausimų, kurie buvo sprendžiami per referendumą, vykusį praėjusį sekmadienį, gegužės 18 dieną.

Tačiau profsąjungų remiamas siūlymas, kad minimalus metinis atlyginimas būtų ne mažesnis kaip 135 tūkst. litų, sukėlė daugiausia diskusijų.

Profsąjungos tvirtinto, kad imtis tokios priemonės būtina dėl aukštų pragyvenimo kainų tokiuose Šveicarijos miestuose kaip Ženeva ir Ciurichas.

Prosąjungos piktinosi, kad Šveicarijoje – vienoje turtingiausių pasaulio valstybių – nėra nustatytos minimalios atlyginimo ribos, nors kaimyninės Prancūzija ir Vokietija ją turi.

Jos teigia, kad neįmanoma pragyventi gaunant mažiau negu 4 tūkst. frankų (11,2 tūkst. Lt) per mėnesį, nes nuomos, sveikatos draudimo ir maisto kainos yra neįkandamai aukštos.

Vokietijoje nuo 2017 metų minimalus atlyginimas bus 8,5 euro (28,9 Lt) už valandą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (28)