Gaudikaičių kaime, Degaičių seniūnijoje, Telšių rajone planuojama statyti paukštyną, kuriame bus laikoma apie 800 tūkst. vištų dedeklių. Atsižvelgus į pasaulinę praktiką dar papildomai gali būti laikoma apie 400 tūkst. paukščių. „Žemaitijos pienas“ išsigando, kad nuo jų už 800 metrų įsikūręs paukštynas gali sužlugdyti pieno produktų verslą.

Sunerimęs dėl daugiau nei milijono vištų pašonėje „Žemaitijos pienas“ skelbia: „Pažymime, jog atsiradus tokiam dideliam paukštynui, atsiras didelė grėsmė AB „Žemaitijos pienas“ bei jo bankroto tikimybė – dėl galimų paukščių ligų protrūkių ir taikomų karantino priemonių – 3 km (judėjimo apribojimo), taip pat dėl gretimai esančio paukštyno ir AB „Žemaitijos pienas“ įvairių šalių taikomų pieno produktams higienos reikalavimų (vištų laikymo ir pieno pramonės veiklų gretimumo ir nesuderinamumo), dėl ko būtų atsisakyta pirkti AB „Žemaitijos pienas“ gaminamus maisto produktus“.

DELFI žiniomis, „Žemaitijos pienas“ nerimauja, kad arti gamyklos atsidarius didžiuliam paukštynui, įmonės produkcijos gali nebeįsileisti Rusijos rinka dėl griežtų sanitarinių reikalavimų. Rusijos atstovams gali užkliūti tai, kad šalia pieno produktų gamyklos per arti stovi paukštynas.

Grėsmės neįžvelgė

Didžiulį paukštyną žadama statyti atnaujinant šiuo metu Gaudikaičių kaime įsikūrusį „Anulėnų paukštyną“, kuriame leidžiama laikyti apie 200 tūkst. paukščių. Pagal projektą planuojama įrengti papildomas 4 naujas vištides ir mėšlidę.

Pernai metais projektui buvo atliktas poveikio aplinkai vertinimas, tačiau pagal jį jokių grėsmių nenustatyta.

Ataskaitoje pateiktos „Vilniaus hidrogeologijos“ išvados, kurios konstatuoja, kad ūkinės veiklos galima tarša nekelia pavojaus požeminiam vandeniui bei „Žemaitijos pieno“ gėlo vandens, „Tichės“ mineralinio vandens ir „Scandye“ gėlo vandens vandenvietėms.

Poveikį ekonominei-socialinei aplinkai atlikusi „Jostra“ teigia, kad „ekstremalios situacijos dėl paukščių ligų atveju verslo subjektams, kurių veikla nesusijusi su paukštininkyste, jokie veiklos arba kitokie apribojimai nebūtų taikomi. Kitoms pramonėms šakoms įtakos nebus, jų veikla nebus paralyžiuota, taip pat nesutriks viešųjų įstaigų darbas“.

Piestu stojasi ir gyventojai

Telšių rajono savivaldybės Aplinkos ir civilinės saugos poskyrio vedėjas Raimondas Račkauskas teigė, kad Gaudikaičių kaime ir jo apylinkėse gyvenančių gyventojų nuomonė sutampa su „Žemaitijos pieno“. Pasak pašnekovo, gyventojai bijo iš paukštyno sklindančių nemalonių kvapų, tiki, kad šie gali kirsti jų nekilnojamo turto kainai.

Be to, netoli planuojamo paukštyno stovi ir motelis, kuriam taip pat naujas kaimynas gali nepadėti.

Pasak R. Račkausko, šiuo metu „Anulėnų paukštyne“ vištos nebelaikomos.

Telšių rajono savivaldybės atstovas teigė, kad projekto poveikio aplinkai vertinimo ataskaitoje pastebėta netikslumų: „Ypatingai netiksli socialinio-ekonominio vertinimo dalis“. Šiuo metu vertinimą atlikusio „Ardyno“ paprašyta patikslinti ataskaitą.

„Bendruomenės nuomonė sutampa su beveik visų, kiek mes žinome, ūkio subjektų nuomone“, - kalbėjo pašnekovas.

Pasak jo, sunerimę ir „Tichės“ mineralinio vandens gamintojai, kurie savo produkciją gamina taip pat arčiau nei 1 km iki planuojamo paukštyno. Jie bijo galimų kvapų, kietųjų dalelių, gruntinio vandens taršos.

Telšių rajono savivaldybės atstovas teigė, kad savivaldybės politikai šį projektą vertina itin atsargiai.

„Nežinau, ar išvis pritars savivaldybės taryba. Dabar laikosi gana atsargios pozicijos“, - teigė jis.

Paukštyną statyti planuoja KB „Europe eggs“, KB „Telšių paukščiai“, KB „Baltic egg production“ ir KB „Stanelių grūdai“. R. Račkauskas teigė, kad projekto pristatyti į rajoną buvo atvykę „Vičiūnų grupės“ atstovai.

Registrų centro duomenimis, KB „Europe eggs“, KB „Telšių paukščiai“ vieni iš steigėjų ir narių yra UAB „Vičiūnai ir Ko“. KB „Stanelių grūdų“ steigėjų sąraše yra „Plungės duona“, kuri yra „Vičiūnų grupės“ įmonė.

Nacionalinės mokėjimų agentūros duomenimis, KB „Europe eggs“ 2007-2013 m. periode pagal žemės ūkio produktų perdirbimo ir pridėtinės vertės didinimo programą yra skirta 4,735 mln. Lt paramos. Pagal žemės ūkio valdų modernizavimo programą šiuolaikiškam vištų dedeklių ūkiui – 1,381 mln. Lt.

KB „Telšių paukščiai“ yra pasirašiusi sutartį pagal žemės ūkio valdų modernizavimo programą. Bendrovės planuojamai „šiuolaikinei standartus atitinkančiai vištų fermai“ skirta 1,381 mln. Lt paramos.

Pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007-2013 m. programą sutartis yra pasirašiusi ir KB „Baltic egg production“. Moderniai kiaušinių perdirbimo įmonei įkurti skirta 7,052 mln. Lt paramos. Paukšininkystės ūkiui pagal žemės ūkio valdų modernizavimo projektą – 1,36 mln. Lt.

KB „Stanelių ūkis“ pagal žemės ūkio valdų modernizavimo programą yra skirta 1,361 mln. Lt parama.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (170)