Kepyklėlę parduotuvę radviliškietė įkūrė prieš trejus metus. Nuo pat verslo pradžios verslininkė sako negavo jokios paramos. Tada čia dirbo devyni žmonės. Šiandien jų sumažėjo perpus – dirba keturiese. Kasdien parduoda po šimtą kilogramų bemaž 30 pavadinimų kepinių – bandelių, pyragų, koldūnų.

„Tikiuosi, kad naujai išrinktas prezidentas ne tik deklaruos, kad yra pagalba smulkiajam verslui, bet ir bus įgyvendinta – šiai dienai yra sunki mokestinė našta, be galo sunki pradedančiam verslui, aš manyčiau, kad galėtų būti kokios tai lengvatos“, – sakė verslininkė iš Radviliškio Tatjana Raižienė.

Panašiai mąsto ir kiti regiono verslininkai. Jie tikisi, kad išrinkus naują prezidentą taps lengviau verslauti, sumažės emigracija ir nusikalstamumas.

„Tikimės pagerėjimo, bendros ekonominės situacijos, nusikalstamumo situacijos pagerėjimo ir verslui daugiau paramos, ypač smulkiajam. Mokesčiai yra padidėję, daugiau apribojimų ir nesąmoningų sprendimų yra priimta ir ateityje yra svarstomi nesąmoningi sprendimai, kurie tikrai neįtakos smulkųjį verslą, tikrai nėra Lietuvoje smulkiam verslui situacija gerinama“, – dėstė Šiaulių rajono verslininkas Kęstutis Petrauskas.

„Žmogui, kad sumokėtum atlyginimą 1 tūkst. litų, tai praktiškai vos ne 1 tūkst. litų turi sumokėti mokesčių, na, tai yra nesąmoninga. Kiek tada verslininkas turi uždirbti“, – svarstė verslininkas Darius Karlinskas.

Apie 95 proc. verslininkų vienijančios verslo tarybos vadovės teigimu, būtina, kad verslas Lietuvoje pagaliau būtų vertinamas, o ne tik pliekiamas.

„Pirmiausia, požiūrio į verslą kaip į kuriantį, o ne vagiantį verslą. Ir kad būtų iš tikrųjų įgyvendintos Lietuvoje vertybės – kad darbas, socialinis teisingumas, solidarumas iš tikrųjų būtų vertinami. Kad žmonės, dirbdami, turėtų tokias sąlygas, kad jie galėtų realiai užsidirbt tuos būtiniausius šiandien žmogui bent jau 3,5 tūkst. litų“, – kalbėjo Smulkiojo ir vidutinio verslo tarybos pirmininkė Dalia Matukienė.

Esą ėmus verslą vertinti palankiau, šis kurtųsi, atsirastų vartotojų, atsigautų šalies regionai, o tai stabdytų emigraciją. Ir ne tik į užsienį, bet ir į didmiesčius iš mažų miestelių. Verslininkai sako suprantantys, kad dalis jų norų – ne tuo adresu, ne prezidentas daug ką sprendžia. Bet sako, kad šis turėtų būtų konsoliduojantis politikus, partijas ir taip kartu būtų sprendžiamos problemos.