Planuojama įvesti naujovę: tris dydžius, pagal kuriuos siuntiniai būtų skirstomi. Tokiu atveju ne tik nuo siuntinio svorio, bet ir nuo dydžio priklausys, koks tarifas bus taikomas.

Jei siuntinio matmenys bus ne didesni nei 38,1 cm, 30,5 cm ir 2 cm, o svoris - iki 2 kg, Lietuvoje siuntinio kainos išliks tokios pat, kaip ir iki šiol.

Jei siuntinio matmenys bus didesni, pavyzdžiui, 43,5 cm, 30,5 cm ir 16 cm arba siuntos kraštinių suma sieks 90 cm, kai maksimalus vienos kraštinės matmuo - 60 cm, tuomet jo kaina priklausys ne tik nuo daikto svorio ir kainuos 4,25-4,9 Lt, priklausomai nuo to, ar siunta – pirmenybinė.

Tai reiškia, kad Lietuvoje didelių matmenų, bet iki 0,5 kg svorio siuntiniai pabrangs.

Taip pat turėtų keistis ir siuntimo kainos į užsienį. Dabar Lietuvos paštas taiko vieną vidutinį tarifą visoms Europos Sąjungos (ES) šalims, kitą – visoms ne ES šalims.

Dabar planuojama siuntimo kainas skirstyti pagal su konkrečia šalimi sudarytus susitarimus. Tai reikštų, kad dalis siuntimų pabrangtų, dalis – atpigtų.

Pavyzdžiui, šiuo metu išsiųsti 0,5-2 kg siuntinį į Jungtinę Karalystę kainuoja 15 Lt. Planuojama, kad išsiųsti beveik 2 kg daiktą kainuos brangiau - 23,05 Lt, tačiau būtų įvesta dar viena svorio kategorija - 0,5-1 kg – o tai leistų mokėti mažiau siunčiantiems iki 1 kg.

Siuntiniai į JAV turėtų atpigti. Dabar siuntinys iki 2 kg atsieina 40,95 Lt, planuojama, kad jo siuntimo kaina sumažės iki 39,73 Lt. Taip pat numatoma įvesti 0,5-1 kg svorio kategoriją.

Siuntų iki 0,5 kg kainos nesikeistų, jei jų matmenys priklausys mažiausiai - 38,1 cm, 30,5 cm ir 2 cm – kategorijai. Už didesnių matmenų siuntinius reikės susimokėti kaip už beveik 2 kg korespondencijos.

DELFI primena, kad pernai rudenį Lietuvos paštas norėjo papildomai apmokestinti didesnių matmenų siuntas, bet kilo smulkiųjų verslininkų ir kitų klientų pasipiktinimas, o konfliktą teko spręsti Ryšių reguliavimo tarnybai.

Lietuvos paštas siekė, kad nuo pernai lapkričio 1 d. pro 2 cm plyšį netelpantys laiškai būtų apmokestinami ir registruojami kaip siuntiniai, tačiau nustatyta, kad taip bus pažeidžiamos klientų teisė pasirinkti smulkiojo siuntinio siuntimo paslaugą.

Lietuvos paštas aiškino, kad tokių priemonių ėmėsi pastebėjęs klientų piktnaudžiavimą: vokai buvo prikemšami maistu, drabužiais, avalyne ir buitine technika, todėl norėta griežtai skirstyti, kas yra laiškas, o kas – siuntinys.

Siūlyti laiško matmenys buvo mažesni nei dabar numatytas mažiausias formatas: 35 cm, 26 cm, 2 cm.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (51)