Kai JAV reaguodama į Krymo pusiasalio aneksiją pritaikė papildomas sankcijas Rusijos fiziniams asmenims ir institucijoms, JAV bankas „Citigroup“ pranešė, kad jo investicijos į Rusiją per pirmus tris šių metų mėnesius sumažėjo 9 proc. iki 9,4 mlrd. dolerių (apytikriai 23 mlrd. Lt.).

JAV investicinis bankas „JP Morgan Chase“ pareiškė, kad tuo pačiu laikotarpiu investicijas į Rusiją sumažino 13 proc. iki 4,7 mlrd. dolerių (apytikriai 12 mlrd. Lt.), o Amerikos bankas „Merrill Lynch“ sumažino investicijas į šalį 22 proc. iki 5,2 mlrd. dolerių (apytikriai 13 mlrd. Lt.).

„Citi“ pranešė, kad krizė Ukrainoje neturėjo esminio poveikio jo rezultatams, tačiau įspėjo, kad „ateityje, jei bus taikomos papildomos sankcijos Rusijos įmonėms, verslo sektoriams, fiziniams asmenims ir kt., tai gali turėti neigiamos įtakos verslui.“

Bank of America“ pareiškė: „Padėtis vis dar nestabili: išlieka tolesnio geopolitinės įtampos eskalavimo, prieš Rusijos interesus nukreiptų sankcijų griežtinimo ir galimo Rusijos atsako į sankcijas grėsmė.“
„JP Morgan Chase“ pareiškė, kad „atidžiai seka įvykius Rusijoje ir stebi jau taikomų bei potencialių sankcijų poveikį šaliai ir neužtikrintumą, kurią ši padėtis sukuria rinkose.“

Dauguma didžiųjų Vakarų šalių bankų nutraukė arba sumažino bendradarbiavimą su finansinėmis institucijomis, susijusiomis su fiziniais asmenimis, kuriems gali būti taikomos sankcijos, tačiau dalis bankų teigia neketinantys nutraukti egzistuojančių ryšių su Rusija.

Pasak dienraščio, kovo mėn. paskelbtų sankcijų poveikis bankams buvo labai ribotas, nes sankcijos buvo nukreiptos daugiausiai į fizinių asmenų asmeninį turtą ir į kompanijas, kuriose jų turimų akcijų dalis sudarė ne mažiau nei 50 proc. Praėjusį pirmadienį paskelbtos sankcijos vargu ar lems didelius pokyčius, nes kompanijos, prieš kurias jos nukreiptos, vykdo veiklą daugiausiai Rusijoje.

Vienas iš ryškiausių sankcijų poveikio JAV bankams pavyzdžių buvo praeitą mėnesį išsakytas Maskvos grasinimas atkeršyti JAV diplomatinėms misijoms po to, kai „JP Morgan Chase“ užblokavo pinigų pervedimą iš Rusijos ambasados.

Rusijos užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad „JP Morgan Chase“ užblokavo pinigų pervedimą iš Rusijos ambasados Kazachstano sostinėje Astanoje į draudimo bendrovę „Sogaz“, kurio dalis priklauso bankui „Rosija“. Šiam bankui buvo taikomos kovo mėn. paskelbtos JAV sankcijos.

DELFI primena, kad JAV Iždo departamentas paskelbė sankcijas dar septyniems aukštiems Rusijos pareigūnams ir septyniolikai bendrovių. Tarp jų ir Rusijos didžiausios naftos kompanijos „Rosneft“ vadovui Igoriui Sečinui, kelioms finansinėms institucijoms ir su energetikos sektoriumi susijusioms bendrovėms. Sankcijos numato vizų draudimą, aktyvų įšaldymą bei papildomus apribojimus prekybai. Jau anksčiau skelbta, kad per pirmąjį ketvirtį iš Rusijos atitraukta daugiau nei 50 mlrd. JAV dolerių kapitalo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)