Vašingtonas taip pat griežtina licencinius reikalavimus šiuolaikinių technologijų, kurias galima panaudot karinėje sferoje, eksportui į Rusiją, sakoma JAV Baltųjų rūmų pranešime, paskelbtame Maniloje, kur JAV prezidentas Barackas Obama yra atvykęs oficialaus valstybinio vizito.

„Jungtinės Valstijos šiandien ėmėsi naujų veiksmų, atsakydamos į tebesitęsiančią neteisėtą Rusijos intervenciją Ukrainoje ir provokuojančius veiksmus, kurie kenkia demokratijai Ukrainoje bei kelia grėsmę jos taikai, saugumui, stabilumui, suverenumui ir teritoriniam vientisumui“, – sakoma Baltųjų rūmų atstovo Jay Carney pareiškime.

Jis pažymėjo, kad Rusija nieko nepadarė, kad būtų vykdomas jos susitarimas Ženevoje su Ukraina, Europos Sąjunga ir Junginėmis Valstijomis prorusiškiems separatistams Ukrainos rytuose pažaboti.

„Rusijos sąsaja su pastarojo meto smurtu rytų Ukrainoje yra neginčijama“, – pabrėžė J.Carney.

Dabartinėmis sankcijomis tęsiamos ankstesnės priemonės, taikytos kitiems V. Putino politinio ir artimojo rato nariams bei vienam Rusijos bankui.

Ir šį kartą sankcijos nekliudo tokių Rusijos ekonomikos sektorių kaip energetika ir kalnakasyba. Šioms sritims, anot Baltųjų rūmų, sankcijų priemones JAV ir jų sąjungininkės Europoje skelbs tik tuomet, jei Rusija įsiverš į Ukrainą.

Naujosios sankcijos taikomos šioms bendrovėms: „Avia Group limited“, „Severny Morskoy Bank“, „InvestCapital Bank“, „Transoil“, „Volga Resources Group“, Rusijos „SMP Bank“, „Sobin Bank“ ir „Zest Leasing“.

Tarp sankcijomis nubaustųjų, jiems įšaldytos sąskaitos, asmenų minimas Olegas Belavencevas, kurį V. Putinas kovo mėnesį paskyrė savo pasiuntiniu Kryme.

Sergejus Čemezovas, firmos „Rostec“ generalinis direktorius, taip pat yra sąraše. Ši valstybinė firma vykdo gamybos plėtros ir eksporto programą šiuolaikinių technologijų eksportui. Pasak JAV iždo, S. Čemezovas yra patikimas V. Putino padėjėjas.

Sankcijos teko ir vicepremjerui Dmitrijui Kozakui, taip pat Jevgenijui Murovui, Rusijos federalinės apsaugos tarnybos direktoriui.

Valstybės Dūmos deputatas Aleksejus Puškovas minimas greta Igorio Sečino, kuris yra didžiausios Rusijoje naftos bendrovės „Rosneft“ valdybos pirmininkas

„I.Sečinas parodė absoliučią ištikimybę Vladimirui Putinui – esminis elementas jo dabartinėje pozicijoje“, – nurodė JAV iždas.

Tarp sankcionuotų bendrovių yra ir firmos, kurias valdo broliai Arkadijus bei Borisas Rotenbergai, Genadijus Timčenka ir Jurijus Kovalčiukas - šiems asmenims sankcijas Vašingtonas yra pritaikęs anksčiau.

Sankcijos numatomos šiems septyniems Rusijos vyriausybės pareigūnams:

Olegui Belavančevui, kurį 2014 metų kovo 21 dieną prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė Rusijos prezidento atstovu Kryme.

Sergejui Čemezovui, kuris 2007 metų lapkričio 26 dieną prezidento dekretu buvo paskirtas valstybinės korporacijos „Rostech“ generaliniu direktoriumi. Šiai Rusijos valstybinei bendrovei, užsiimančiai aukštųjų technologijų pramonės produktų kūrimu, gaminimu ir eksportu, sankcijos taikomos nebuvo. S. Čemezovas yra patikimas V. Putino sąjungininkas, juodu pažįstami nuo devinto praėjusio amžiaus dešimtmečio, kai abu gyveno tame pačiame gyvenamajame komplekse Rytų Vokietijoje. S. Čemezovas buvo vienas iš Rusijos vyriausybės kandidatų į Rusijos valstybinės naftos bendrovės „Rosneft“ direktorių tarybą. Į „Rosneft“ valdybą jis buvo išrinktas 2013 metų birželio 20 dieną.

Dmitrijui Kozakui, kuris Rusijos Federacijos premjero pavaduotojo pareigas eina nuo 2008 metų spalio. 2012 metų gegužę prezidento dekretu jis dar kartą buvo paskirtas į šias pareigas. D. Kozakas nuo 1999 metų užėmė keletą postų, įskaitant vyriausybės personalo vadovo bei regioninės plėtros ministro.

Jevgenijui Murovui, einančiam Rusijos Federalinės saugumo tarnybos ir armijos generolo pareigas. J. Murovas dirbo Rusijos valstybės saugumo tarnyboje nuo 1971 metų, o 2000 metų gegužės mėnesį tapo Federalinės saugumo tarnybos direktoriumi.

Aleksejui Puškovui, nuo 2011 metų gruodžio 4 dienos einančiam Valstybės Dūmos deputato pareigas. Jis taip pat yra Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas.

Igoriui Sečinui, užimančiam Rusijos pirmaujančios naftos bendrovės „Rosneft“ valdybos pirmininko ir prezidento pareigas. „Rosneft“ yra viena didžiausių naftos kompanijų pasaulyje, kurios akcijomis prekiaujama biržose. Tai valstybei priklausanti bendrovė, jai iki šiol sankcijos nebuvo taikytos. I. Sečinas anksčiau (nuo 2008 iki 2012 metų) ėjo Rusijos premjero pavaduotojo pareigas. Be to, nuo 2004 iki 2008 metų I. Sečinas užėmė prezidento V. Putino administracijos vadovo pavaduotojo postą. I. Sečinas pademonstravo visišką lojalumą V. Putinui, kas iš esmės jam užtikrino dabartines pareigas.

Viačeslavui Volodinui, užimančiam prezidento administracijos vadovo pirmojo pavaduotojo pareigas. Manoma, kad Rusijos prezidento V. Putino sprendimas žygiuoti į Krymą buvo pagrįstas konsultacijomis su artimiausiais patarėjais, tarp kurių yra ir V. Volodinas.

Sankcijos taip pat taikomos šioms bendrovėms:

„InvestCapitalBank“ ir „SMP Bank“, kurias kontroliuoja Arkadijus ir Borisas Rotenbergai. Pastariesiems sankcijos taikomos nuo 2014 metų kovo 20 dienos už veikimą aukšto Rusijos Federacijos vyriausybės pareigūno vardu, materialinę paramą, rėmimą ar finansinės, materialinės ar technologinės paramos ar paslaugų ir prekių jam tiekimą.

„Stroigazmontaž“ („SGM Group“) priklauso ir yra kontroliuojama Arkadijaus Rotenbergo. A. Rotenbergas įsteigė „SGM Group“ 2008 metais, įsigijęs keletą bendrovės „Gazprom“ rangovų.

„Volga Group“ įtraukta, nes kompanija priklauso Genadijui Timčenkai, kuris ją ir kontroliuoja. G. Timčenka buvo įtrauktas į sąrašą 2014 m. kovo mėn. pagal vykdomąjį raštą 13661 dėl to, kad veikė aukšto rango Rusijos Federacijos pareigūno vardu ar jo (jos) labui arba teikė jam (jai) materialinę pagalbą ar paramą, rėmė, teikė finansinę, materialinę ar techninę paramą arba tiekė prekes ir paslaugas. G. Timčenka yra vienintelis „Volga Group“ akcininkas.

„Transoil“ yra Rusijoje įsikūrusi kompanija, atliekanti krovinių gabenimą geležinkeliu. Jos specializacija – naftos bei naftos produktų pervežimas. Nurodoma, kad „Transoil“ priklauso kompanijai „Volga Group“ ir G. Timčenkai.

„Aquanika“ (ribotos atsakomybės bendrovė „Russkoye Vremya“). Rusijoje įsikūrusi mineralinių vandenų ir nealkoholinių gėrimų kompanija. „Aquanika“ įtraukta, nes ji priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama. Kompanija gamina kelių prekės ženklų gėrimus, įskaitant ir „Aquanika“.

„Sahatrans“ yra transporto kompanija, dalyvaujanti anglies ir geležies rūdos eksporto terminalo statyboje Rusijos Tolimuosiuose Rytuose netoli Vanino. Ribotos atsakomybės bendrovė „Sahatrans“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Ribotos atsakomybės bendrovė „Avia Group“ teikia antžeminės infrastruktūros paslaugas Verslo aviacijos centrui Tarptautiniame Šeremetjevo oro uoste Maskvoje. Ji atlieka lėktuvų priežiūros paslaugas, įskaitant lėktuvų saugojimo ir skrydžių valdymo organizavimo palaikymo paslaugas. „Avia Group“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Ribotos atsakomybės bendrovė „Avia Group Nord“ teikia korporatyvinės aviacijos priežiūros paslaugas Tarptautiniame Pulkovo oro uoste Sankt Peterburge, Rusijoje. „Avia Group Nord“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

„Stroytransgaz Holding“ yra kontroliuojančioji statybų bendrovė. „Stroytransgaz Holding“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

„Stroytransgaz Group“ yra Rusijos statybų bendrovė, kuriai priklauso nemažai įmonių, besispecializuojančių įvairiose statybų pramonės srityse. „Stroytransgaz Group“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Atvira akcinė bendrovė „Stroytransgaz“ yra elektros ir ryšių statybos bendrovė. Atvira akcinė bendrovė „Stroytransgaz“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Stroytransgaz Group“ „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Ribotos atsakomybės bendrovė „Stroytransgaz-M“ yra pramonės statybų bendrovė, vykdanti naftos, dujų, naftos cheminių produktų bei kitus civilinės inžinerijos projektus. „Stroytransgaz-M“ įtraukta, nes priklauso kompanijai „Stroytransgaz Group“ „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Ribotos atsakomybės bendrovė „Stroytransgaz“ yra infrastruktūrų statybų bendrovė. Ji įtraukta, nes priklauso kompanijai „Stroytransgaz Group“ „Volga Group“ bei G. Timčenkai arba yra jų kontroliuojama.

Ribotos atsakomybės bendrovė „Investment Company Abros“ priklauso Rusijos bankui „Rossija“ arba yra jo kontroliuojama. Bankas „Rossija“ buvo įtrauktas 2014 m. kovo 20 d. pagal vykdomąjį raštą 13661 dėl to, kad veikė aukšto rango Rusijos Federacijos pareigūno vardu ar jo (jos) labui arba teikė jam (jai) materialinę pagalbą ar paramą, rėmė, teikė finansinę, materialinę ar techninę paramą arba tiekė prekes ir paslaugas. Šis bankas nurodytas dar ir dėl to, kad priklauso Jurijui Kovalčukui, kuris į sąrašą buvo įtrauktas 2014 m. kovo 20 d. pagal minėtąjį vykdomąjį raštą, arba yra jo kontroliuojamas.

UAB „Zest“ įtraukta, nes priklauso ar yra kontroliuojama banko „Rosija“.

Bendrovė „Sobinbank“ įtraukta, nes priklauso ar yra kontroliuojama banko „Rosija“.

Vadovaujantis šios dienos sankcija, visų paminėtų asmenų ir bendrovių lėšos, esančios JAV, turi būti įšaldytos. Be to, visos transakcijos tarp minėtų asmenų ir bendrovių bei JAV piliečių ar JAV gyvenančių asmenų yra draudžiamos.

Rusija žada skaudų atsaką

Rusija pirmadienį pažadėjo „skaudų“ atsaką į naujausias JAV sankcijas septyniems aukštiems JAV pareigūnams ir 17 su Kremliumi susijusių įmonių, reaguodama į prezidento Vladimiro Putiną poziciją dėl padėties Ukrainoje.

„Mes, žinoma, atsakysime, – sakė Rusijos užsienio reikalų viceministras Sergejus Riabkovas naujienų agentūrai „Interfax“. – Esame įsitikinę, kad šis atsakymas turės skausmingą poveikį Vašingtonui“.

S.Riabkovas taip pat išreiškė pasibjaurėjimą JAV pranešimu apie naujas sankcijas.

„Baltųjų rūmų atstovo spaudai pranešimas (apie sankcijas) kelia pasibjaurėjimą“, – sakė S.Riabkovas.

Pasak jo, pranešimas „rodo mūsų kolegų Vašingtone supratimo apie įvykius Ukrainoje visišką stoką“.

Kanada paskelbė sankcijas Rusijos pareigūnams ir bankams

Kanada paskelbė naujas ekonomines sankcijas dar devyniems Rusijos pareigūnams ir dviem šalies bankams, praneša AP.

Ministras pirmininkas Stephenas Harperis apie naujas sankcijas paskelbė pirmadienį kaip ir JAV bei Europos Sąjunga (ES). Devyniems rusams taip pat bus draudžiama atvykti į šalį.

"Mūsų vyriausybė labai aiškiai parodė, kad bet kokie bauginimai ir veiksmai, destabilizuojantys Ukrainos vyriausybę, turės padarinių, - sakoma pranešime. - Kol Rusija aiškiai nepademonstruos pagarbos Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui, Kanada tęs darbą su sąjungininkėmis ir panašų požiūrį turinčiomis valstybėmis siekiant padidinti spaudimą Rusijai toliau ekonomiškai ir politiškai izoliuojant ją".

Smūgį ruošia ir ES

Europos Sąjungos vyriausybės pirmadienį preliminariai sutarė taikyti sąskaitų įšaldymą ir vizų draudimą dar 15 asmenų, išplečiant sankcijas Rusijai dėl pastarosios veiksmų Ukrainoje, sakė ES diplomatai.

ES sankcijų tvirtinimo procedūra turbūt nesibaigs iki 17 val. (18 val. Lietuvos laiku), bet tai laikoma tik formalumu, sako ES diplomatai.

Sąrašą papildančių asmenų pavardės viešai bus paskelbtos tik antradienį, kai išeis ES Oficialusis žurnalas.

ES sprendimas sutampa su Baltųjų rūmų pranešimu apie Jungtinių Valstijų sankcijas dar septyniems rusams, tarp jų Rusijos naftos kompanijos „Rosneft“ vadovui Igoriui Sečinui, ir 17 su prezidentu Vladimiru Putinu susijusių bendrovių.

Jungtinių Valstijų taikomos priemonės Rusijai yra daug agresyvesnės nei 28-ių narių Europos Sąjungos, kurios energetika yra smarkiai priklausoma nuo Rusijos.

ES anksčiau sutarė taikyti sąskaitų įšaldymą ir vizų draudimą 33 Rusijos ir Krymo pareigūnams dėl jų vaidmens Rusijos įvykdytoje Krymo aneksijoje.

Europos Komisija ruošiasi imtis griežtesnių ekonominių sankcijų prieš Rusiją, tačiau ES narių nuomonės šiuo klausimu skiriasi. Už griežtesnes sankcijas pasisako Britanija, Prancūzija, Lenkija, Švedija, Danija, Čekija ir Baltijos šalys, tuo tarpu tokios narės kaip Italija, Graikija, Kipras, Bulgarija, Vengrija, Liuksemburgas, Austrija, Ispanija, Portugalija ir Malta joms kol kas nepritaria.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (925)