Preliminariais duomenimis, valstybės valdomų įmonių veikla pernai metais buvo 11,9 proc. pelningesnė nei 2012 m. Skaičiuojama, kad įmonės uždirbo 484 mln. Lt grynojo pelno (eliminalus turto ir žaliavos mokesčius valstybei, bankų bankrotų įtaką). Praėjusių metų ataskaitoje pažymima, kad iš nuostolių liūno pavyko išlikti UAB „Lietuvos energija“, kuri po trejų metų nuostolingos veiklos sugebėjo uždirbti 117 mln. Lt grynojo pelno.

Ataskaitoje pranešama, kad valstybės valdomų įmonių pelningumas pernai paaugo 3,1 proc. (225 mln. Lt). Labiausiai šiam rodikliui pakenkė UAB „Lietuvos geležinkeliai“ pardavimai, kurie sumažėjo 100 mln. Lt (iki 1,6 mlrd. Lt).

Skaičiuojama, kad pernai valstybės valdomų įmonių nuosavo kapitalo grąža siekė 2,6 proc. ir buvo 0,2 proc. punkto didesnė nei 2012 m. pabaigoje. Ataskaitos duomenimis, nuosavo kapitalo grąža augo visuose sektoriuose, išskyrus susisiekimo.

Valdymo koordinavimo centro laikinasis vadovas Marius Barys pastebi, kad visgi nuosavo kapitalo grąža dar atsilieka nuo panašių užsienio įmonių.

„Atlikta palyginamoji Lietuvos energetikos ir susisiekimo sektorių įmonių analizė su panašiomis užsienio įmonėmis atskleidė, jog šių Lietuvos VVĮ nuosavo kapitalo grąža yra du–tris kartus mažesnė nei palyginamųjų įmonių, labiausiai dėl sąlyginai žemo turto apyvartumo rodiklio.“ – pranešime spaudai cituojamas M. Barys.

Valdymo koordinavimo centro skaičiavimu, valstybės valdomų įmonių rinkos vertė per metus išaugo 9,6 proc. ir pasiekė 15,1 mlrd. Lt sumą.

Rengiant šių metų biudžetą iš valstybės valdomų įmonių dividendais iš pradžių buvo tikimasi gauti 187 mln. Lt. Vėliau Rimanto Šadžiaus iniciatyva pakoregavus projektą palikta 130 mln. Lt suma.

Valdymo koordinavimo centro skaičiavimu, valstybės valdomų įmonių ir pelno įmokų išmokėjimo potencialas šiuo metu siekia 142 mln. Lt.

Vis dėlto konkreti suma, kurią valstybė gaus už savo valdomų įmonių darbą kol kas neaišku.

Praėjusiais metais Seime pakeistas įstatymas, kuris leidžia nuo pelno įmokų atleisti tam tikras nacionaliniam saugumui reikšmę turinčias valstybės įmones. Nuo mokesčių už 2013 m. yra atleista Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija.

„Vadovaujantis minėtu nutarimu, mokamų dividendų suma gali būti sumažinta ir strateginius projektus įgyvendinančioms valstybės valdomoms bendrovėms, pavyzdžiui, „Lietuvos geležinkeliams“ ir „Klaipėdos naftai“. Todėl tiksli suma, kiek dividendų ir pelno įmokų valstybės valdomos įmonės sumokės į Lietuvos biudžetą už 2013 metus, šiuo metu dar nėra žinoma“, - aiškino M. Barys.

Už 2012 m. į valstybės sumokėta dividendų ir pelno įmokų suma siekė 60 mln. Lt. Vyriausybės sprendimu dėl strateginių investicinių projektų sumažintos dividendų ar pelno įmokų sumos „Lietuvos geležinkeliams“ (nuo 103 mln. Lt iki 30 mln. Lt), Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijai (nuo 44 mln. Lt iki 0,9 mln. Lt) ir „Klaipėdos naftai“ (nuo 33,1 mln. Lt iki 0,3 mln. Lt). Sumokėtų netipinių (turto ir žaliavos) mokesčių suma siekė 89,3 mln. Lt. „Lietuvos dujos”, kurių 18 proc. priklauso valstybei, į biudžetą sumokėjo 38,4 mln. Lt.

Primename, kad nedideli į biudžetą nukeliaujantys dividendai jau sulaukė „Swedbank“ vyriausiojo ekonomisto Nerijaus Mačiulio kritikos. Jo manymu, valstybės valdymo įmonės į biudžetą galėtų pervesti bent milijardą litų.

Visą praėjusių metų valstybės valdymų įmonių ataskaitą galite rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)