„Jos net perrašė visą kasos knygą – negalėjau tuo patikėti“, – prisipažino sostinės Gedimino prospekte esančią parduotuvę „Batų sala“ valdančios bendrovės „Botesė“ direktorė Jolanta Žaliukienė.

Dabar jau buvusios parduotuvės pardavėjos kaltinamos bendrovei padariusios žalos už daugiau kaip 30 tūkst. litų. Po atlikto ikiteisminio tyrimo prokurorų kaltinimų dėl galimo sukčiavimo, dokumentų klastojimo ir svetimo turto pasisavinimo sulaukė 36 metų Laura Siniauskaitė ir 43 metų Ingrida Puzelytė.

Buvusioms pardavėjoms iškeltą baudžiamąją bylą nagrinėja Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėja Irma Randakevičienė.

Nors paaiškėjus vagystėms viena pardavėjų prisipažino pasisavinusi pinigus ir netgi žadėjo žalą atlyginti, tačiau dabar laikosi kitokios pozicijos – niekas pinigų nevogė, o pati parduotuvės savininkė bei jos sutuoktinis ateidavo į parduotuvę ir pasiimdavo batus bei pinigus.

„Koks man tikslas vogti iš savęs?“ – kaltinamųjų pozicijos nesupranta J. Žaliukienė.

Moteris sakė, kad negalėjo atleisti buvusioms darbuotojoms.

„Manęs prašė jų netraukti baudžiamojon atsakomybėn ir leisti dirbti, kol sugrąžins skolą – iš pradžių nusprendžiau pagalvoti, bet paskui supratau, jog tai yra neįmanoma, – teisme prisipažino batų parduotuves „Batų sala“ valdančios bendrovės vadovė ir vienintelė akcinininkė. – Nors esu atlaidus žmogus, bet tai buvo neeilinė situacija, labai įžūli vagystė, tiesiog buvo vagiama iš po nosies, pasinaudojant įgytu žmogaus pasitikėjimu. Tokiu atveju negali būti jokių kompromisų“.

Po verslininkės kreipimosi į teisėsaugos pareigūnus buvo nustatyta, kad nuo 2008-ųjų sausio iki 2010-ųjų gegužės pabaigos sostinės širdyje esančioje parduotuvėje pardavėjos galimai klastojo kasos aparato duomenis ir į bendrovės „Botesė“ banko sąskaitą neįnešė įplaukų už parduotas prekes.

Be to, įtariama, kad pardavėjos klastodavo duomenis apie parduotas ir vėliau sugrąžintas prekes, taip galimai pasisavindamos kasoje esančius pinigus.

Parduotuvės savininkė teisme pasakojo, kad buvo pastebėjusi, jog pirkėjai gana dažnai grąžina nusipirktus batus, tačiau to nesureikšmino – esą pardavėjos patikindavo, jog jie tiesiog persigalvodavo. „Man buvo paaiškinta, kad žmonės neapsisprendę, neturi pinigų“, – kalbėjo ji.

„Botesė“ direktorė tvirtino, kad pasitikėjo savo darbuotojomis: net tuomet, kai dėl Lietuvą sukrėtusios krizės gerokai smuko apyvarta, pardavėjos sugebėją ją įtikinti, jog viskas bus gerai, nereikia skubėti uždaryti Gedimino pr. esančios batų parduotuvės.

Tačiau su pardavėjomis būta ir konfliktų – kartą jos darbe buvo aptiktos galimai apsvaigusios. Iš karto po to iš darbo išėjo I. Puzelytė, nusprendusi, jog kitas darbdavys jai pasiūlys geresnes darbo sąlygas.

Netrukus po šio pardavėjos išėjimo iš darbo J. Žaliukienė pastebėjo, kad parduotuvėje trūksta pinigų – dokumentuose buvo nurodyta, jog pinigai įnešti į kasą, tačiau joje pinigų nebuvo.

„Tikrinau visą dokumentaciją, bandžiau surasti kokį nors kabliuką, bet ilgą laiką nieko nepavyko užčiuopti – galop pastebėjome, kad yra ištaisyta kasos knyga“, – pasakojo bendrovės vadovė.

Ji teigė, kad tuomet dar kartą patikrino dokumentus ir suprato, jog „kasos knyga yra nupiešta“.

„Tai buvo juoda, raudona, ar kaip ją pavadinti, buhalterija – ištaisyti visą knygą nėra paprastas darbas“, – sakė J. Žaliukienė.

Dar ne iki galo suvokusi pardavėjų schemos, direktorė pokalbiui išsikvietė L.Siniauskaitę.

„Ji iš karto prisipažino, kaip elgėsi parduotuvėje – kadangi jai buvo reikalingi pinigai, o iš kur jų paimti neturėjo, nutarė slapta skolintis, – pasakojo J. Žaliukienė. – Ji sakė, kad darė fiktyvius pirkimus ir prekių grąžinimus ir taip iš kasos išiminėjo pinigus. Nors L. Siniauskaitė teigė, kad tai darė viena, o I. Puzelytė apie tai esą nieko nežinojo, tačiau tuo buvo sunku patikėti – ar dirbant dviese galima daryti tokius dalykus kitam nežinant. Mano supratimu, ne“.

Moteris teigė, kad iš karto po šio įvykio L. Siniauskaitė pasiėmė nedarbingumo pažymėjimą, o kai pasveiko buvo atleista už šiurkštų darbo drausmės pažeidimą. Tuo metu I. Puzelytė jau dirbo kitoje batų parduotuvėje, tačiau sužinojusi, kad jos ieško buvusi darbdavė, iš karto išėjo iš darbo.

Ikiteisminio tyrimo metu taip pat paaiškėjo, kad pardavėjos galėjo pasisavinti bendrovės lėšas ir dirbdamos kitoje „Batų salos“ parduotuvėje Konstitucijos pr. – į čia jos buvo perkeltos laikinai pavaduoti atostogaujančias koleges.

„Sutikrinome visus dokumentus ir paaiškėjo, kad pinigų trūko būtent tomis dienomis, kai jos dirbo šioje parduotuvėje“, – teisme sakė „Botesės“ direktorė.

Jeigu teisme bus įrodyta buvusių pardavėjų kaltė, joms grės laisvės laisvės atėmimo iki trejų metų bausmė. Kaltinamos pardavėjos savo pozicijos teisme kol kas neišsakė, ją išklausyti ketinama kituiose posėdžiuose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (139)