„Vilnius Conference Centre“ organizuotoje „Personalų vadovų konferencijoje 2014” startuolio „PriceOn“ direktorius J. Laneckij pateikė pavyzdį, kaip rizikinga avantiūra padėjo pasiekti rezultatų.

Vietoj metų - trys mėnesiai

Kai startuolis vartotojams pasiūlė pilotinę projekto versiją, komanda sulaukė didžiulio vartotojų susidomėjimo. Pilotinis projektas sudomino apie 200 tūkst. vartotojų. Dėl didelio susidomėjusių žmonių kiekio pradėjo lūžinėti sistema ir visi resursai buvo nukreipti į klaidų taisymą. Kompanija susidūrė su bėda – dėl „gaisrų gesinimo“ įmonė negalėjo kurti naujų funkcijų, o nauji programuotojai nenorėjo dirbti su greituoju būdu sukurta sistema.

„Jautėme iš darbuotojų spaudimą. Todėl buvo duota laisvė darbuotojams visą sistemą sukurti nuo nulio. Įmonės prasme, tai buvo neigiama – nes visam laikui, kol bus perrašyta sistema, stabdoma įmonės plėtra“, - iškilusią bėdą nupasakojo J. Laneckij.

Jaučiant stiprų akcininkų ir komercijos skyriaus darbuotojų spaudimą programuotojams buvo duoti trys mėnesiai sukurti naują platformą. Palyginimui, pirmoji „PriceOn“ versija buvo kuriama apie metus.

"PriceOn" komanda Ispanijoje
„Iššūkį mes priėmėme. Tačiau reikėjo galvoti kaip motyvuoti darbuotojus ir iš jų ištraukti visus nepanaudotus resursus“, - konferencijoje kalbėjo įmonės vadovas.

„PriceOn“ programuotojų komandoje tuomet buvo 9 vyrai, kurių vidutinis amžius 27 metai. Namuose vyrai turėjo rimtų įsipareigojimų: komandoje – 6 vaikai, 5 antrosios pusės ir 5 studijos universitete.

Nepaisant to nuspręsta darbuotojus motyvuoti perkeliant juos dirbti į malonią aplinką. J. Laneckijus nusprendė, kad naujos platformos kūrimo procesą pagreitintų ir pagerintų suorganizuota darbo stovykla viloje su baseinu ir vaizdu į jūrą. Tokiam iššūkiui pasirinktos šešios savaitės.

Didžiausia bėda – vilos, nepritaikytos dirbti

Iš pradžių pusantro mėnesio truksiančiai avantiūrai buvo renkamasi iš egzotinių šalių – Belizas, Tailandas. Tačiau paskaičiavus biudžetą likta prie Ispanijos kurorto.

Renkantis vilą buvo svarstoma, ar apsigyventi Alikantėje ar kur nors užmiestyje.

„Pasirinkome vilą su kiemu, nes ten galima dirbti ir lauke. Komandos sprendimu vila už miesto buvo prastas pasirinkimas, bet mano, kaip vadovo, manymu tai buvo teigiamas žingsnis, nes gyvenant mieste susikoncentravimas į darbą būtų prastesnis“, - kalbėjo jis.

Daugiausia problemų įmonės vadovui kilo ieškant vilos, kuri būtų pritaikyta darbui.

„Visos vilos Europoje yra paruoštos britų ir vokiečių šeimoms: dvigulės lovos, vaikų kambariai, svetainė ir baseinas. Mums tai netiko, reikėjo atskirų lovų“, - teigė startuolio vadovas.

Pasak jo, vilos paieškos užtruko nuo liepos ir rugsėjo mėnesio. Vilos nuoma įmonei atsiėjo netgi mažiau, nes tokios patalpos, kurių reikėjo programuotojams, nebuvo paklausios tarp eilinių poilsiautojų.

Dar viena problema, su kuria susidūrė programuotojų komanda, nusprendusi dirbti nuo jūros kranto, - internetas. Vilos savininkas pažadėjo, kad pasirūpins bent 10 Mb/s internetu, tačiau nuvykus į vietą devyniems programuotojams teko tenkintis vos 0,6 Mb/s greičio internetu.

"PriceOn" komanda Ispanijoje
„Su visa pagarba Ispanijos interneto ryšys yra žmogaus teisių pažeidimas“, - po išvykos savo tinklaraštyje rašė įmonės vadovas.

Norintiems padirbėti iš kurortų programuotojams J. Laneckij siūlo apgalvoti ir susisiekimo galimybes. „PriceOn“ pasirinkta vila buvo 2 km nutolusi nuo artimiausio miestelio, o kelias į jį buvo negrįstas ir palei skardį.

Žinoma, apsigyvenus devyniems vyrams kartu kilo ir buitinių nesutarimų, tačiau nepaisant visų minusų komandai pavyko pasiekti puikių rezultatų.

„Prieš išvažiuojant programuotojai kartu buvo dirbę tik apie porą mėnesių. Kai išvažiuoji vienas kito nepažinodamas, natūralu, kad atsiranda dirgiklių, apie kuriuos šiaip net nepagalvotum – šlapios grindys vonioje, virtuvėje palikti daiktai“, - pasakojo J. Laneckijus.

Komandą pavertė kumščiu

Visa šešių savaičių išvyka įmonei kainavo 25 tūkst. Lt, tačiau startuolio vadovas skaičiuoja, kad per šį laiką įmonei sukurta vertė siekia 80 tūkst. Lt. Čia dar neįskaičiuota komandos tvirtinimo, įmonės prestižo kaip darbdavio vertė.

Vertinant trumpalaikius rezultatus programuotojų produktyvumas išaugo apie 80 proc. Viduryje darbo stovyklos produktyvumas buvo išaugęs ir daugiau nei 100 proc.

„Atsiribojimas nuo išorės leido koncentruotis į atliekamo darbo rezultatą. Programuotojai savanoriškai matavo savo darbą ir buvo galima pažiūrėti, kiek jie produktyviai dirbo“, - pasakojo J. Laneckij.

"PriceOn" komanda Ispanijoje
Paskaičiavimai rodo, kad valandinis produktyvumas dirbant Ispanijoje išaugo apie 80 proc., efektyvumas – apie 30 proc.

„Ilgalaikėje perspektyvoje, kurią mes labiau vertiname nei trumpalaikę, komanda pasidarė vienu kumščiu, draugais. Komanda pasidarė vientisa ir kažką išlupti iš jos bus sunkiau“, - įsitikinęs „PriceOn“ vadovas.

Vis dėlto tvirtos komandos suklijavimas pareikalavo ir aukų. Po šešių savaičių darbo viloje komandą paliko vienas programuotojas, kuriam įsilieti į tvirtą komandą nepavyko.

Planuojantiems savo darbuotojams panašias darbo stovyklas J. Laneckijus patarė nepamiršti ir kai kurių dalykų, kuriuos jis pastebėjo per šešias savaites.

Visų pirma, nereikėtų tokių išvykų organizuoti ilgesnių nei 4 savaitės, nes po šio laiko prasideda nuovargis ir namų ilgesys. Įtampa pradeda augti ir dėl namuose likusių artimųjų savijautos.

Taip pat reikia susitaikyti su mintimi, kad neišvengiamos įtampos, kurios kyla leidžiant visą laiką kartu.

Pagalvoti reikėtų ir apie likusiųjų bendradarbių Lietuvoje „demotyvaciją“.

„Nors jie racionaliai supranta, kodėl neišvažiavo, bet žmones valdo neracionalios emocijos“, - teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)