"ES Taryba nusprendė skirti iki milijardo eurų makrofinansinę paramą Ukrainai ekonominiam stabilumui ir struktūrinių reformų programai palaikyti, kaip papildomą paramą tai, dėl kurios susitarta su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF)", teigiama dokumente. Pirmadienį Liuksemburge per ES užsienio reikalų susitikimą galutinai pritarta ir siūlymui panaikinti importo muitus, taikomus grupei Ukrainos prekių, - tokį pasiūlymą Europos Komisija pateikė kovo pradžioje. "Šios vienašalės priemonės, manoma, įsigalios nuo balandžio 23 dienos, kitą dieną po planuojamos oficialios publikacijos", - teigiama pranešime spaudai.

Pirmadienį Liuksemburge per ES užsienio reikalų susitikimą galutinai pritarta siūlymui panaikinti importo muitus, taikomus grupei Ukrainos prekių, - tokį pasiūlymą Europos Komisija pateikė kovo pradžioje.

Kovo 21 dieną ES valstybių bei vyriausybių vadovai ir Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas žengė pirmą simbolišką žingsnį glaudesnių ekonominių ir politinių santykių link ir pasirašė ES ir Ukrainos asociacijos sutarties politinę dalį. Ekonominės sutarties dalies pasirašymas buvo atidėtas, ir vis dėlto ES ryžosi vienašalei priemonei ir nutarė atverti savo rinką Ukrainos prekėms.

Šios priemonės nekeičia sutarties dėl laisvosios prekybos ir galios iki šių metų lapkričio 1 dienos. Tuo tarpu Ukraina neįpareigojama atšaukti savo muitų, taikomų importui iš ES, tačiau turės įsipareigoti nedidinti šių muitų.

Norėdama naudotis vienašalėmis lengvatomis, Ukraina turės laikytis produktų kilmės taisyklių ir užtikrinti, kad jos eksportuojama produkcija iš tiesų būtų pagaminta Ukrainoje. Be to, ES atžvilgiu ir toliau galios bendra apsaugos nuostata, kuri leis grąžinti muitus, jei staiga padidėjęs importas į ES smarkiai pakenktų kokio nors ES sektoriaus gamintojams.

Kovo pradžioje Europos Komisija ES vardu suformavo paramos Ukrainai paketą iš Sąjungos biudžeto (apie 3 mlrd. eurų) ir paskolų iš Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko (ERPB) bei Europos investicinio banko (EIB) (8 mlrd. eurų). Europos Komisija pažadėjo Ukrainai 1,6 mlrd. eurų paskolų artimiausiu metu mainais į šalies įsipareigojimą įvykdyti TVF sąlygas ir kitas specialias sąlygas ekonominės politikos srityje.

Kovo pabaigoje TVF pranešė apie preliminarų susitarimą su Ukraina dėl 14-18 mlrd. dolerių paramos suteikimo. Bendra tarptautinė parama Ukrainai, įskaitant TVF lėšas, gali siekti 27 mlrd. dolerių per dvejus metus.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (32)